Frederiksen sagde "helhjertet tak" til "en af de tungeste, sværeste og dygtigste" modstandere

OVERDRAGELSE: Lars Løkke Rasmussen er tryg ved at overlade Danmark i Mette Frederiksens hænder, men han vil ikke vise sig frem i den gave, han fik af hende ved overdragelsen af Statsministeriet. Løkke blev rost varmt af både sin departementschef og efterfølger.

Hvis man efter en lang valgkamp havde fået det indtryk, at de to hovedmodstandere, Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, ikke bryder sig om hinanden, kunne dagens vagtskifte i Statsministeriet nok rokke ved det.

En veloplagt Løkke med solbrun kulør sagde i sin tale - som foregik uden talepapir, fordi han angiveligt på vej til overdragelsen havde hørt en kommentator på tv sige en masse om, hvad sådan en tale skal leve op til, hvilket fik ham til at droppe sit forberedte papir - at han ikke er urolig for at overlade sit ministerium til Socialdemokraternes leder.

"Nu er det jo ikke valgkamp længere, så man behøver ikke at stå og pynte på tingene. Man kan bare sige det, som det er: Danmark er i topform. Det skal du passe på. Det ved jeg også, at du vil, og det føler jeg mig helt tryg ved," sagde Løkke blandt andet til Mette Frederiksen foran den lille stab af medarbejdere i Statsministeriet samt den kommende statsministers kæreste, søn og bonusdatter.

Venstre-formanden benyttede dog også lejligheden til at komme med et par stikpiller. Han er nemlig bekymret, sagde han, over Mette Frederiksens mærkesag om at sikre tidlig pension til nedslidte, fordi forslaget er ukonkret og kan gå ud over økonomien. Og over udsigten til, at SF og Enhedslisten nu får indflydelse på den økonomiske politik.

"Derfor skal du i arbejdstøjet for at passe på vores økonomi," sagde Løkke og forærede Frederiksen et par rummelige, mørkeblå kansasbukser med sidelommer og et par matchende arbejdshandsker.

Helhjertet tak
Lars Løkke Rasmussen selv blev overdænget med varme ord fra både sin departementschef og højrehånd, Christian Kettel Thomsen, og fra Mette Frederiksen i et omfang, så hans øjne blev blanke.

Frederiksen indledte med at takke Løkke for en meget fair valgkamp de to imellem.

"Vi talte sammen en aften efter en af vores dueller om, at vi begge har fået mange kommentarer fra borgere, der takkede os for at have talt pænt til hinanden," fortalte hun.

Og så takkede hun ham for hans "mangeårige indsats for Danmark".

"Guderne skal vide, at vi to har været uenige om mangt og meget og altid vil være det, men det er uden for enhver diskussion, at du har kastet et kæmpe engagement ind for det Danmark, vi på tværs af politiske forskelle er fælles om. Man skal heller ikke tage fejl af, at alle af os, der har mødt dig i forhandlinger, altid har vidst, at vi har siddet over for en af de tungeste, sværeste og dygtigste politiske modstandere," sagde Mette Frederiksen.

"Vi bruger jo meget af vores taletid i politik på at tale om det, vi er uenige om, men jeg synes, det er på sin absolutte plads at give dig en helhjertet tak for den indsats, du har gjort i dansk politik og dermed for Danmark," fortsatte hun.

"Inspirerende og tankevækkende"
Mette Frederiksen fremhævede også Lars Løkkes personlige engagement i at hjælpe udsatte drenge gennem LøkkeFonden, hvor han blandt andet selv har deltaget i det årlige cykelløb med drengene rundt i landet.

"Jeg er ret sikker på, at dit engagement ikke stopper her - sikkert hverken i Folketinget eller i det hele taget. Det er både inspirerende og tankevækkende på den rigtig gode måde, at landets tidligere statsminister har brugt så meget af sin tid på nogle af vores mest udsatte unge. Det viser noget om dig, og det viser noget om, hvorfra din verden går," sagde Mette Frederiksen til en tydeligt rørt Løkke.

Hun bemærkede også, at Løkke tit har brugt cykelmetaforer og blandt andet talt om, at regeringsarbejdet kunne være op ad bakke.

"Og i valgkampen valgte du så på et tidspunkt at gå i udbrud," sagde Frederiksen med henvisning til Løkkes overraskende melding om at gå efter en SV-regering.

Derfor forærede hun ham en prikket bjergtrøje i Tour de France-stil og erklærede, at hun håber på et tæt samarbejde mellem S og V.

"Du behøver ikke at tage den på," sagde hun, og Løkke sagde "mange tak for trøjen, som man ikke kommer til at se mig i," hvorefter han kvitterede med en anekdote om dengang, han skulle deltage i cykelløbet Team Rynkeby fra Danmark til Paris.

Embedsmændene i Statsministeriet ville ikke have, at ministeren kørte i en trøje med sponsornavne på, så han fik i stedet en anden cykeldragt.

"Vi var 500, der cyklede, og alle havde det samme tøj på, undtagen landets statsminister, der i stedet havde en genbrugs-trikot på med striber hen over brystet. Man skal passe på med det der cykeltøj," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Du skal være glad for Kettel
Ser man bort fra beslutningen om trikoten, var den afgående statsminister fuld af lovord for sin departementschef, Christian Kettel Thomsen, som har været en af hans nærmeste rådgivere ad flere omgange.

"Du er indbegrebet af en dygtig embedsmand. Du er også indbegrebet af det med, at politikere forgår, men embedsmænd består. Nu er det jo blevet en vane, at jeg giver nøglerne videre til socialdemokraterne hvert fjerde år, men da jeg kom tilbage, var du her stadig," sagde han og kaldte Kettel for den vigtigste højrehånd for den til enhver tid siddende statsminister.

Der har været spekulationer om, hvorvidt Mette Frederiksen kan finde på at hente en anden departementschef ind i Statsministeriet og sende Kettel ud.

Men det er tilsyneladende ikke noget, Løkke vil anbefale.

"Det er et privilegium at arbejde sammen med dig, Christian. Du skal være glad for, at du får Kettel her," sagde han henvendt til Mette Frederiksen.

Tænker hurtigt, men tøver med beslutninger
I sin tale til sin afgående chef sagde Christian Kettel blandt andet om Løkke, at han "tænker hurtigt", men til tider "er langsom" til at træffe beslutninger.

"Nogle sætter sig og tænker store tanker alene. Du taler med folk. Du har en evne til at tale med alle, og du lytter og vender alle sider af sagen, før du træffer en beslutning. Jeg har siddet med ved mere end ét møde i koordinationsudvalget, hvor alle ministre har været enige, men hvor du så har besluttet dig for at være uenig - bare for at få afprøvet alle argumenter," sagde den garvede departementschef blandt andet.

Også her blev Løkke rørt.

Efter Kettels tale fik topembedsmanden et glas champagne sammen med Lars Løkke og Mette Frederiksen. Hun nippede til sin, mens hun kiggede et andet sted hen. Løkke tog en tår, holdt den lidt i munden og sank med et "ahh".

Han drak dog ikke ud, for, som han konstaterede: "Jeg skal køre hjem selv i dag."

Forrige artikel Jeppe Kofod forlader Bruxelles en måned efter genvalg: Når Danmark kalder, siger man ja tak Jeppe Kofod forlader Bruxelles en måned efter genvalg: Når Danmark kalder, siger man ja tak Næste artikel Mette Frederiksens iltre strateg strøg helt til tops Mette Frederiksens iltre strateg strøg helt til tops
Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

ANALYSE: Enhedslisten ventes at vælge ny politisk ordfører inden for det næste halve år, og pilen peger på klimaordfører Mai Villiadsen. Det vil signalere en videreførelse af den mere folkelige linje, partiet har anlagt de senere år.