Sofie Carsten Nielsen går af som politisk leder for Radikale

"Stemmetallene viser meget tydeligt, at der ikke er tillid til mig," siger Sofie Carsten Nielsen, der derfor trækker sig som politisk leder for Radikale Venstre.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, trækker sig fra posten.

Det har hun netop meddelt på et pressemøde på Christiansborg onsdag eftermiddag.

De personlige stemmer er endnu ikke endeligt talt op, og derfor ved Sofie Carsten Nielsen ikke, om hun bliver valgt. Men allerede nu mener hun, at hendes mandat er for svagt til at fortsætte, uanset om hun kommer ind eller ej.

Og derfor skal Radikale Venstre nu have en ny leder.

Stemmetallene viser meget tydeligt, at der ikke er tillid til mig.

Sofie Carsten Nielsen
"Vælgernes stemmer vil noget andet, og det har jeg den største respekt for. Og derfor kan jeg selvfølgelig heller ikke forsætte som politisk leder," siger Sofie Carsten Nielsen.

I disse timer er det derfor Martin Lidegaard, der har været hos dronning Margrethe for at fortælle, hvem Radikale peger på som kongelig undersøger.

“Nu skal vi samle tankerne og tale sammen, inden vi tager den for åben skærm, siger Martin Lidegaard, da han møder pressen kort efter sit besøg.

"Det er mit ansvar"

Sofie Carsten Nielsens afgang kommer, efter at Radikale gik massivt tilbage ved det folketingsvalg, som partiet ellers selv havde udløst. Radikale fik 3,8 procent af stemmerne og blev dermed mere end halveret, da partiet gik fra 16 til syv mandater.

Allerede tidligt på valgaftenen tirsdag erkendte Sofie Carsten Nielsen, at hun som politisk leder er ansvarlig for det dårlige resultat:

"Vi har tabt mandater i dag. Og det er jeg ked af. Det er mit ansvar, at valgkampen ikke gik bedre. Det ansvar tager jeg på mig. Der er masser af selvransagelse at tage fat på."

Alligevel slog hun fast, at hun ville blive som politisk leder for partiet. Men et halvt døgn senere har hun altså ændret mening.

"Nu går jeg, og det håber jeg, I vil respektere," lyder det afslutningsvist fra tydelig berørt Sofie Carsten Nielsen, inden hun forlader Vandrehallen.

Politisk redaktør: Det er maksimalt kritisk for R

Radikale Venstre står nu uden politisk leder i en situation, hvor partiet kan vise sig at have de afgørende mandater i de kommende regeringsforhandlinger. Og situationen kunne næppe være mere kritisk for partiet, vurderer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

Politiske ledere inkarnerer deres parti i dag, og Sofie Carsten Nielsen er blevet vejet og fundet for let af vælgerne efter blot to år i spidsen for Radikale.

Esben Schjørring
"Politiske ledere inkarnerer deres parti i dag, og Sofie Carsten Nielsen er blevet vejet og fundet for let af vælgerne efter blot to år i spidsen for Radikale," siger han.

Selv om Radikale rent faktisk endte med de afgørende mandater, understreger Sofie Carsten Nielsens exit, hvor stort et nederlag Radikale har lidt ved folketingsvalget. Meget tyder desuden på, at også finansordfører Andreas Steenberg er dømt ude.

"Og det er altså, mens man forhandler om mulig regeringsdeltagelse. Det er maksimalt kritisk."

Det bliver Radikales folketingsgruppe, der skal udpege en ny politisk leder. Derfor gælder det nu om, hurtigst muligt at samle sig om en ny ledelse, fastslår Esben Schjørring, der vover et par forsigtige bud.

"Martin Lidegaard fremstår udefra set som den oplagte arvtager, men han har ikke nydt så meget popularitet indadtil, som man skulle tro. En anden kandidat kunne være Christian Friis Bach, der står til at komme ind i Nordjylland."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00