Ugen i dansk politik: Arbejdernes kampdag og Kofod i nyt samråd om syrienbørn

Instrukskommissionen kommer med sin vurdering af embedsmændenes ansvar. Udenrigsministeren skal igen svare for sig i sag om danske børn i Syrien, og Mette Frederiksen holder 1. maj-tale. Få hurtigt overblik over denne nye uge i dansk politik.

Lørdag holder Mette Frederiksen (S) og en række andre røde partiledere og ministre tale ved 1. maj -arrangementer. Sidste år holdt statsministeren sin tale live på Facebook fra Arbejdermuseet i København.
Lørdag holder Mette Frederiksen (S) og en række andre røde partiledere og ministre tale ved 1. maj -arrangementer. Sidste år holdt statsministeren sin tale live på Facebook fra Arbejdermuseet i København.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Her er de planlagte, politiske begivenheder i denne uge:

Mandag

Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor en række forslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet beslutningsforslag om at sikre, at friskoler, privatskoler og private ungdomsuddannelser får stillet coronatest til rådighed af kommunerne, og DF's forslag om at sætte loft over andelen af tosprogede på danske uddannelser.

Klokken 12 afgiver Instrukskommissionen sin anden delberetning, og denne gang er fokus på embedsværket. Den første handlede om Inger Støjbergs ansvar i sagen om adskillelse af unge asylpar, mens denne anden delberetning handler om embedsmændenes ansvar.

Afhøringer i Instrukskommissionen har afdækket store fejl i embedsværket i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Mandag får vi kommissionens retlige vurderinger af en række af de involverede embedsfolks ansvar.

Læs også

Tirsdag

Klokken 13 skal Mette Frederiksen (S) udspørges af de andre partiledere i statsministerens spørgetime i Folketingssalen. Der behandles også et par lovforslag.

Klokken 14.30 er der næste møde i Folketingssalen, hvor blandt andet lovforslag om mink og udvidelse af A-skattelåneordningen og momslåneordningen på grund af corona skal færdigbehandles.

Og så er der tre samråd:

  • Klokken 13 skal transportminister Benny Engelbrecht (S) redegøre for, hvorfor regeringen holder fast i at bygge en togbro over Vejle Fjord, når der ikke er passagergrundlag for at opretholde de eksisterende togafgange i trekantområdet og Østjylland.

  • Klokken 14.30 skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) udspørges om rejseudbydere og tilbagebetaling af coronastøtte.

  • Klokken 15 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svare på spørgsmål om medicinsk cannabis. Ministeren skal blandt andet svare på, om han i lyset af den færdiggjorte evaluering af Cannabis-forsøget mener, at det er muligt at fremdrage brugbar evidens til udskrivning af cannabis til yderligere patientgrupper, når ordningen bliver permanent. 

Onsdag

Klokken 13 er der møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.

Klokken 13 skal miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om såkaldt "klapning", som betyder, at man fra et skib til søs lader materiale falde ned på havbunden. Ministeren skal blandt andet svare på, om man kan foretage klapning til sikring af skibstrafikken med oprensede havne og sejlrender på en miljømæssigt forsvarlig måde.

Klokken 14 er det minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S), der skal i samråd, og det handler om et centralt klimaspørgsmål. Prehn skal blandt andet svare på, om det er samfundsøkonomisk optimalt at udtage 38.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde, selvom det er muligt at udtage meget større arealer.

Torsdag

Klokken 10 behandler Folketinget lovforslag i Folketingssalen.

Klokken 11 holder 2030-netværket og 2030-panelet en offentlig høring med fokus på regeringens kommende handlingsplan for verdensmålene. 

Klokken 13.30 overrækker uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forskningskommunikationsprisen. Prisen skal skabe større opmærksomhed om og anerkendelse af den gode videnskabsformidling. 

Og så er der hele seks samråd denne torsdag:

  • Klokken 10.15 skal børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om at styrke sprogundervisningen, herunder tyskundervisningen.

  • Klokken 10.15 skal Nick Hækkerup (S) samråd om dobbeltstraf for forbrydelser begået i forbindelse med corona-pandemien.

  • Klokken 11 er der fliserens på programmet for miljøminister Lea Wermelin (S). Hun skal redegøre for, hvordan hun vil hindre forurening som følge af, at der udledes store mængder af såkaldt fliserens i naturen. 

  • Klokken 13 skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om hjemløses muligheder i et kontantløst samfund.

  • Klokken 15 er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd om tilbageholdelse af oplysninger om danskernes rygevaner.

  • Klokken 15.15 skal udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i endnu et samråd om de danske børn i syriske fangelejre. Kofod skal blandt andet redegøre for regeringens stilling i sagen, om regeringen har aktuelle planer om at hente børnene til Danmark, og om der er overensstemmelse mellem statsministerens og udenrigsministerens linje i sagen.

    Jeppe Kofod er også blevet bedt om at redegøre for regeringens planer fremadrettet for børnene i Syrien, og hvad der har medført, at regeringen nu mener, det måske er muligt at hente børn fra Syrien til Danmark uden at deres forældre følger med, i modsætning til tidligere, hvor statsministeren har sagt, at det ikke var muligt.

Fredag

Det er Store Bededag, og der er ingen officielle møder i Folketinget.

Lørdag

Det er første maj og dermed Arbejdernes Internationale Kampdag. Fagbevægelsens traditionsrige arrangement i Fælledparken er aflyst på grund af corona og holdes i stedet virtuelt.

Her taler blandt andet statsminister og S-formand Mette Frederiksen, SF-formand Pia Olsen Dyhr og politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen.

Søndag

Søndag er der ingen, større officielle politiske begivenheder.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00