Ugen i dansk politik: Endnu mere genåbning og nye festival-anbefalinger

Lempelse af coronarestriktioner, ny hjælpepakke til fattige lande og 13 forskellige samråd. Få dit overblik over den kommende uge i dansk politik.

Cafeer og kaffebarer som Prolog i Kødbyen må onsdag åbne for indendørs servering mod krav om coronapas.
Cafeer og kaffebarer som Prolog i Kødbyen må onsdag åbne for indendørs servering mod krav om coronapas.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Velkommen til en ny uge i dansk politik, der blandt andet byder på en landsdækkende virtuel coronadebat for studerende på ungdomsuddannelser og i folkeskolens udskoling. Panelet består blandt andet af professor Svend Brinkmann, SF's Jacob Mark og Venstres Morten Dahlin.

Der ventes også at lande en ny coronahjælpepakke til fattige lande midt på ugen, og så vil regeringens "hurtigtarbejdende" ekspertgruppe komme med forslag til, hvordan større forsamlinger og arrangementer som blandt andet sommerens festivaler kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

Se ugens program her:

Mandag
Folketingets epidemiudvalg starter ugen med en høring i Landstingssalen om de samfundsmæssige langtidseffekter af coronapandemien. Høringen varer fra 9.00 til 12.00, og har til formål at skabe "en bedre forståelse for, hvilke scenarier vi som samfund går i møde".

Her vil der blandt andet være oplæg fra professor ved Institut for Statsvidenskab på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren, og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Lars Østergaard. Se programmet her.

Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor politikerne blandt andet skal behandle Inger Støjbergs forslag om at åbne for tv-transmission fra den rigsretssag, et flertal i Folketinget har rejst imod hende.

Tirsdag
Ugens første samråd finder sted tirsdag eftermiddag:

  • Klokken 14.00: Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen er blevet kaldt i samråd om snyd med udviklingsbistanden på baggrund af Altingets artikel om, at dansk FN-mission er blevet franarret en million i "et omfattende svindelnummer".
  • Samme tid skal sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om behandling af børn med muskelsvind med Spinraza.
  • Klokken 15.00: Venstre har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om udenlandske praktikanter. Ministeren skal redegøre for, "hvorfor det ikke er muligt at åbne for tildeling af opholdstilladelser til landbrugspraktikanter i Vest- og Nordjylland på lige fod med afgangselever i grundskoler, ungdomsskoler og voksenuddannelser."
  • Samme tid skal erhvervsminister Simon Kollerup i samråd om det såkaldte neutralitetsprincip i forbindelse med udbetaling af lønkompensation.

Onsdag
Midt på ugen bliver en række coronarestriktioner lempet, så vi igen kommer lidt tættere på hverdagen før coronanedlukningen.

Forsamlingsforbuddet hæves til 10 personer indendørs og 50 udendørs, og så åbner barer, værtshuse, cafeer og restauranter – dog med krav om coronapas, hvis man vil sidde indenfor. 

Og så skal seks ministre i samråd:

Torsdag
Ugens mange samråd fortsætter med seks af slagsen torsdag:

  • Klokken 11.00: Miljøminister Lea Wermelin skal i samråd om arbejdsforhold og miljøbeskyttelse i forbindelse med ophugning af skibe på den indiske Alang-strand. Enhedslistens Christian Juhl har blandt andet bedt ministeren om at redegøre for, hvorfor Europa-Kommissionen ikke kan godkende de indiske strandværfter, når Mærsk finder, at forholdene er i orden.
  • Klokken 12.00:  Venstre har kaldt transportminister Benny Engelbrecht i samråd om Post Danmark.
  • Klokken 13.00: Social- og ældreminister Astrid Krag skal i samråd om overvågning af mennesker med handicap i forbindelse med vurdering af deres behov for hjælp. Radikale har bedt ministeren om at redegøre for, om hun finder det rimeligt, at kommuner "udsætter mennesker med handicap for længerevarende overvågning i deres eget hjem".
  • Klokken 13.30: Udenrigsminister Jeppe Kofod skal i samråd om myndighedsgruppen. Enhedslisten har bedt ministeren om at redegøre for, hvorfor han ikke har fundet anledning til at aktivere myndighedsgruppen mellem 2019 og 2021.
  • Klokken 13.30: Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er blevet kaldt i samråd om coronastøtte til Christiania. Venstre har bedt om en redegørelse for, hvorfor "Christianias erhvervs- og kulturliv skal gives ekstraordinær covid-19-hjælp i form af huslejenedsættelse eller refusion, som andre erhvervsdrivende ikke har mulighed for at få".
  • Klokken 15.30: Sundhedsministeren Magnus Heunicke skal i samråd om implementeringen af Folketingets vedtagelse om ME-træthedssyndrom.

Torsdag er årets Earth Day, hvilket markeres i hele verden. Dagen har blandt andet til formål at genplante træer og beskytte truede dyrearter.

På Frederiksberg fortsætter Tibetkommissionen sine afhøringerne i forbindelse med politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. Torsdag afhøres Claus Perregaard og Birgitte Røjle Hansen fra Udenrigsministeriet, Peter Lehmann Nielsen fra Statsministeriet og Johnny Kjeld Pedersen og Peter Olsen Dahl fra Københavns Politi.

Fredag
Statsminister Mette Frederiksen er blandt oplægsholderne ved det virtuelle klimatopmøde Leaders Summit on Climate, som finder sted torsdag og fredag i Washington. USA's præsident Joe Biden har inviteret 40 politiske ledere fra hele verden, som en slags optakt til FN's klimakonference COP26 i Glasgow, som er blevet udskudt til november.

Ugens sidste samråd bliver med sundhedsministeren:

  • Klokken 11.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke er for anden dag i træk - og tredje gang i samme uge - kaldt i samråd, denne gang hvorfor oplysningerne om et forsøg med mink-varianten cluster-5 fra Statens Serum Institut ikke kom videre til Folketingets sundhedsordførere og offentligheden.

Fredag afhører Tibetkommissionen Anne Tønnes og Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi og de to tidligere udenrigsministre Martin Lidegaard og Lene Espersen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00