Ugen i dansk politik: Finansloven skal stemmes igennem

DET SKER: Regeringen præsenterer sin halvårlige prognose for dansk økonomi, finansloven skal stemmes igennem, og politikerne mødes for sidste gang inden jul i salen.

Godmorgen og velkommen til den sidste uge i dansk politik inden jul. 

Politikerne går en travl uge i møde. Blandt andet præsenterer regeringen sin halvårlige prognose for dansk økonomi, og så skal finansloven for 2020 stemmes igennem.

Desuden skal en lang række ministre i samråd. Få overblikket her.

Mandag
Den sidste uge i dansk politik inden juledagene, starter i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) klokken 10.30 præsenterer regeringens økonomiske redegørelse. Regeringen fremlægger sin prognose hvert halve år.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er med til at lancere en ny kogebog, som specialiserer sig i tilberedning af invasive arter. Bogen skal give danskerne tips til, hvordan man eksempelvis spiser stillehavsøsters og signalkrebs. Som de skriver: "If you can't beat them, eat them".

Tirsdag
Klokken 13.00 er der møde i Folketingssalen. Ved dagens møde er der to forespørgsler til henholdsvis statsminister Mette Frederiksen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Den første er om USA's udenrigs- og sikkerhedspolitiske engagement i Grønland, mens den anden er om finanslovsprioriteringerne for demensområdet.

Klokken 17.00 er social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kaldt i åbent samråd om, hvordan ministeren karakteriserer fattigdom. Blandt andet, hvad det er for en "ny viden", som ministeren har fået, siden regeringen ikke ønsker at benytte Danmarks Statistiks fattigdomsindikator.

Onsdag
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal klokken 12.00 i åbent samråd om arbejdskraftens frie bevægelighed i EU. Samrådet sker i Europaudvalget.

Det Udenrigspolitiske Nævn mødes på Christiansborg klokken 13.30. Dagsordenen offentliggøres først kort inden, mødet starter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal klokken 14.00 rapportere til Folketingets Europaudvalg om, hvordan EU-topmødet 12.-13. december gik.

Torsdag
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal torsdag morgen i åbent samråd om menneskerettighedssituationen i Catalonien. Ministeren skal redegøre for, hvordan den danske regering forholder sig til de fængselsstraffe, som den spanske stat har idømt de catalanske politikere.

Klokken 10.00 er der møde i Folketingssalen, hvor finansloven skal stemmes igennem. Desuden skal udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) følge op på krigsudredningen 'Hvorfor gik Danmark i krig?'. Udredningen redegør for beslutningsprocessen bag Danmarks militære engagement i Irak i 2003.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er begge kaldt i samråd om autorisering af psykologer. De nuværende regler er indrettet sådan, at psykologer uden autorisation fortsat kan drive psykologpraksis på trods af frakendelse af autorisation. Samrådet starter klokken 13.00.

En time senere skal klima- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også i samråd. Denne gang om embedsmænds neutralitet – eller mangel på samme. Ole Birk Olesen (LA) og Sophie Løhde (V) fra Klima- Energi- og Forsyningsudvalget vil gerne vide, om embedsmænd skal ansættes på baggrund af deres faglige kompetencer, eller om det er deres partipolitiske kompetencer, som skal være afgørende for en ansættelse.

Fredag
Politikerne mødes for sidste gang i salen inden jul.

Forrige artikel På få måneder blev alle politikere klimakrigere. Hvad var det egentlig, der skete? På få måneder blev alle politikere klimakrigere. Hvad var det egentlig, der skete? Næste artikel Se listen: Her er de mest omtalte politikere i valgkampens mediedækning Se listen: Her er de mest omtalte politikere i valgkampens mediedækning
Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

ANALYSE: Enhedslisten ventes at vælge ny politisk ordfører inden for det næste halve år, og pilen peger på klimaordfører Mai Villiadsen. Det vil signalere en videreførelse af den mere folkelige linje, partiet har anlagt de senere år.