Ugen i dansk politik: Folketinget beslutter sig om rigsretssag

DET SKER I DENNE UGE: Socialdemokratiet forventes at melde ud, om partiet støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg. KL holder det årlige forum. Og på papiret udløber en række coronarestriktioner.

Det kan blive endnu en vild uge i dansk politik, for de sidste tre partier forventes at melde ud, hvor de står i forhold til en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg.

På søndag udløber en række af de gældende restriktioner, så mon ikke regeringen holder endnu et pressemøde inden da. I hvert fald sagde Mette Frederiksen i går søndag i et interview til TV 2: "Det er ikke særlig sandsynligt, at vi kommer til at ophæve hverken alle restriktioner eller de fleste af restriktionerne".

Og selv om der ikke er nogen officielle forhandlingsmøder i kalenderen om nye overenskomster for tusindvis af offentligt ansatte, så foregår der formentlig forhandlinger.

Sådan ser ugen ud i den officielle kalender:

Mandag

Klokken 14 får vi nye tal for smittede, indlagte og døde coronapatienter i Danmark. 


Tirsdag 

 • Klokken 8.45 skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om coronahjælpepakkerne til erhvervslivet. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om der er behov for yderligere coronahjælpepakker for at sikre de danske virksomheder.

 • Fra klokken 11 til 13 holder Venstre gruppemøde. Det sker to dage før et forventet møde i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen, hvor det ventes at blive afgjort, om Inger Støjberg skal stilles for en rigsret.

 • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om gennemførelse af dele af aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi i de kommende tre år.

 • Klokken 13 holder Danske Regioner, Danske Patienter, Lægeforeningen og KL en digital konference om sundhedsvæsenets rolle i brugen af borgerskabte data.

 • Klokken 13.15 skal kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om brud på menneskerettigheder i Qatar i forbindelse med forberedelserne til VM-slutrunden i herrefodbold i 2022.

 • Klokken 14 er det sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der skal i samråd. Han  skal blandt andet redegøre for børnekræftbehandlingen i Danmark, og hvilke overvejelser der ligger til grund for, at Sundhedsstyrelsens har planer om at centraliser af børneonkologien på Rigshospitalet. 

 • Klokken 15 slutter udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) dagens samråd af. De skal redegøre for de vanskeligheder, der kan være med at blive skilt, hvis man er muslimsk kvinde i Danmark.

 
Onsdag

Klokken 9.30 holder Folketingets Erhvervsudvalg åben høring om indførelse af mulighed for civile bøder, strukturelle forbud, interviews og kontrolundersøgelser i private hjem.

Formålet med høringen er at uddybe problemstillinger forbundet med lovforslag L116.

Klokken 13 er der møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.

På samme tidspunkt skal miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om beskyttede landarealer.

 
Torsdag  

Torsdag er en stor dag i det kommunale Danmark, for her holder KL det årlige Kommunaløkonomisk Forum - det sidste før næste kommunalvalg i november.

Det begynder klokken 9 og afholdes i år digitalt. Overskriften er 'Ny virkelighed, ny velfærd?', og en række borgmestre, professorer og eksperter deltager med oplæg og debat.

Denne torsdag forventes også et møde mellem Folketingets partier, formentlig i Udvalget for Forretningsordenen, hvor man vil træffe beslutning om, hvorvidt folketinget vil rejse en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V)

Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor blandt andet et lovfroslag om ændrede bilafgifter skal behandles.

Derefter følger en stribe samråd:

 • Klokken 10.15: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal forklare, hvorfor regeringen vil nedlægge Netværkslokomotivet og ifølge spørgeren "dermed ødelægge den store indsats til voksne ordblinde".

 • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal redegøre for, hvorfor man ikke straks ophører med masselogning af danskernes teledata, når EU-Domstolen har præciseret, at reglerne er i strid med EU-retten.

 • Klokken 13: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skal gøre rede for sin holdning til en undersøgelse, som viser, at det store flertal af de borgere, der ikke har en ledsageordning efter servicelovens paragraf 97, modtager mindre end 15 timers individuel og selvvalgt ledsagelse om måneden.

 • Klokken 13.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) skal forklare, hvordan det går med udbetaling af erstatning og bonus til minkavlerne.

 • Klokken 14: Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal redegøre for, om de er enige i analysen i artiklen 'Den rige verden har sat sig på de nye coronavacciner'. Hvis ja, skal de give bud på, hvordan vaccinen kan fordeles mere retfærdigt.

Fredag

Klokken 10 er der møde i Folketingssalen.

Lørdag

Ingen officielle arrangementer i kalenderen.

Søndag

En række coronarestriktioner udløber.

Se corona-pressemødet: "Bliv derhjemme"
 

Forrige artikel Fagredaktørerne guider til et nyt år i dansk politik: Nye borgmestre, ny kontanthjælp og nye tider for landbruget Fagredaktørerne guider til et nyt år i dansk politik: Nye borgmestre, ny kontanthjælp og nye tider for landbruget Næste artikel Dyk ned i tallene: Sådan klarede partierne sig gennem 2020 Dyk ned i tallene: Sådan klarede partierne sig gennem 2020
Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

ANALYSE: Enhedslisten ventes at vælge ny politisk ordfører inden for det næste halve år, og pilen peger på klimaordfører Mai Villiadsen. Det vil signalere en videreførelse af den mere folkelige linje, partiet har anlagt de senere år.