Bestyrelsesmedlem i Løkkefonden: Irriterende at kvotesag tager fokus

FOND: Kan en statsminister være personligt engageret i en velgørende fond? Kommentatorer er helt uenige op til dagens samråd, hvor Løkke skal svare på kritik af sammenblandede interesser. Løkkefondens bestyrelse diskuterer problemet på møde i dag.

Sagen om statminister Lars Løkke Rasmussens (V) forhold til kvotekongen John-Anker Hametner Larsen har taget fokus fra Løkkefondens gode arbejde, siger bestyrelsesmedlem.
Sagen om statminister Lars Løkke Rasmussens (V) forhold til kvotekongen John-Anker Hametner Larsen har taget fokus fra Løkkefondens gode arbejde, siger bestyrelsesmedlem.Foto: /ritzau/Johan Gadegaard
Kristoffer KvalvikKristine Korsgaard

Mens de fleste er enige om, at Løkkefonden har et ædelt formål, er der efterhånden delte meninger om, hvor smart det er, at landets statsminister står bag en velgørende fond.

Flere kommentatorer har i dagene op til onsdagens samråd talt om, at Lars Løkke Rasmussens (V) engagement i Løkkefonden, som hjælper drenge på kanten, er et problem i sig selv. For selve den konstellation gør statsministeren sårbar over for sager som den, han skal i samråd om i dag klokken 13.

Her skal Løkke forklare, hvor godt han kendte den såkaldte kvotekonge, som gav ham et sommerhusophold i gave og inviterede ham til firmafest. Og hvordan det hænger sammen med samme kvotekonges donation til Løkkefonden og regeringens politik over for kvotekonger.

”Der opstår selvfølgelig nogle gråzoner, for hvad er det, du betaler for, når du donerer penge til fonden? Man kan ikke på den ene side have flinke Løkke, der samler penge ind, og på den anden side hårde Løkke, der er statsminister. Det kan du ikke. Statsministeren er altid statsminister,” sagde for eksempel Noa Redington, tidligere rådgiver for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på TV 2 News.

Bestyrelsen diskuterer sagen
I fondens bestyrelse er Niels Christian Meyer, bedre kendt som Bubber, også træt af, at fonden bliver nævnt i forbindelse med højspændte politiske sager.

”Når man ved, hvor stærkt et arbejde, der bliver gjort, og hvor stor effekt og kæmpe virkning, det har, så er det da altid irriterende, at tingene smitter af. For der er ikke noget i vejen med Løkkefonden,” siger han og fortsætter:

”Fonden er fantastisk, og ungerne går frem og forbedrer sig, hver gang de kommer.”

Han oplyser, at fondens bestyrelse på et møde i dag, blandt andet vil tale om den problemstilling.

Læs også

Den rigtige verden
Selv om den aktuelle sag understreger, at statsministerens engagement i Løkkefonden kan give anledning til mistanke i konkrete sager, skal man ikke ligefrem forvente et folkeligt oprør.

Det vurderer politisk kommentator og kommunikationsrådgiver Rulle Grabow, der mener, at sagens afsmittende effekt på Løkkefonden er begrænset til medierne og kommentatorernes verden.

”Vi kommer til at tro, at det er den rigtige verden. Så er der bare en hel verden af ganske almindelige flinke og rare mennesker derude, som er fuldstændig ligeglade med det,” siger hun og fortsætter:

”Der sidder millioner af mennesker, der er flintrende ligeglade med, hvad jeg ævler om i den halvgode sendetid på DR2. De går bare op i, om Løkkefonden virker.”

En stærk mave
Sagen får sandsynligvis ikke konsekvenser for statsministerens arbejde med fonden, ifølge Rulle Grabow:

”Der er ingen tvivl om, at Løkkefonden er noget, der ligger hans hjerte meget nært. Det er en sag, han brænder for, og derfor holder han ikke op med at engagere sig i det.”

Og engagementet behøver heller ikke stoppe, hvis han kan tåle den til tider hårde omtale, vurderer hun:

”Det, der dels kendetegner situationen i dansk politik, er, hvor stærk en mave, man har. Og Løkke har en, der er stærkere end de flestes.”

Smartest at trække sig
Lars Løkke Rasmussen stiftede Løkkefonden uafhængigt af sit parti i 2012 for at hjælpe utilpassede drenge med indlæringsvanskeligheder tilbage på sporet. Fonden er afhængig af donationer, og det er det, der skaber gråzonerne, mener flere.

”Vi er inde i et nyt farvand, for jeg mindes ikke andre sager med en statsminister, der er inde i den slags økonomiske arrangementer,” sagde politisk kommentator og tidligere formand for de konservative Hans Engell på TV2 News forleden.

Noa Redington konkluderede, at ”det smarteste ville være, at Løkke trak sig fra det her, og i hvert fald at hans kone trak sig som bestyrelsesformand”.

Niels Christian Meyer vil ikke kommentere, om den generelle problemstilling omkring Løkkes rolle i fonden bør få konsekvenser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rulle Grabow Westergaard

Kriserådgiver, Grabow Kommunikation, fhv. særlig rådgiver, fødevareminister Henrik Høegh (V)
cand.mag. i norrøn filologi og medievidenskab (Københavns Uni. 1998)









0:000:00