Civilt overblik: Foreningsdanmark version 2.0, klimaoprørere og gammel mad til nye priser

UGEREVY: Liv i gamle huse, gode, gamle fødevarer og pardans mellem erhvervsliv og civilsamfund. Velkommen til et feststemt overblik.

Prinsesse Marie åbner Folkekirkens Nødhjælps nye supermarked, Wefood, på Amagerbrogade. 
Prinsesse Marie åbner Folkekirkens Nødhjælps nye supermarked, Wefood, på Amagerbrogade. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Det er en sjælden dag i dag – nemlig mandag 29. februar. Sådan en har vi ikke haft siden 1988. Det skal fejres med et civilt overblik.

Og festen starter i udkanten, hvor der ellers sandt for dyden ikke har været meget at fejre de senere år. Men i stedet for at pakke pakke festteltene sammen og lade flaget gå på halv har en lang række mindre lokalsamfund valgt at spytte landsbydøden lige i ansigtet.

I det, som Jyllands-Posten har kaldt Foreningsdanmark 2.0, har borgerne etableret investeringsselskaber, som opkøber faldefærdige huse og restaurerer dem. Og så skal vi ellers love for, at der er kommet liv i kludene.

Medborgerne er også i højeste grad i live. Organisationen, som ikke var meget mere end en ide, da Altinget beskrev den tilbage i oktober, har nu modtaget 1,9 millioner kroner fra TrygFonden. Pengene skal bruges til at opbygge en samarbejdsplatform for foreninger, organisationer og andre villige aktører i de to københavnske bydele Bispebjerg og Nørrebro.

”Det her er en ny måde at skabe lokalsamfund på. Målet er, at det munder ud i en selvfinansierende borgeralliance, som kører videre, når pengene er brugt,” siger medstifter Andreas Lloyd.

De 1,9 millioner kroner skal bruges til at ansætte to community organizers på fuld tid.

Tju hej, hvor det går. Og danskerne bidrager flittigt til festlighederne i Foreningsdanmark. 

Det nyeste regnskab fra Danske Spil viser nemlig, at det spilleglade folk for alvor troede på sit held i 2015. 4,7 milliarder kroner tjente spilarrangøren sidste år efter udbetaling af præmier. Heraf ryger 2,7 milliarder tilbage til staten, hvor det uddeles til blandt andet sports- og ungdomsforeninger. Det er 100 millioner mere end året før. 

Og der er mere at fejre. For frivillige lektiecaféer gavner integrationen af flygtninge, viser en ny evaluering, som Oxford Research har lavet for Røde Kors.

Og det glæder social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

"Med den her undersøgelse får vi bevist sort på hvidt, at civilsamfundet har en kæmpestor betydning i forhold til hele integrationsindsatsen, fordi det er frivillige kræfter, der er med til at sikre flygtninges sprogudvikling, tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelse. Det er godt for samfundet og godt for integrationen," siger ministeren til Politiken.

Til enhver god fest hører en festmiddag, og suppe, steg og is leveres af det nye supermarked Wefood, som har været rigt portrætteret i medierne i den forgangne uge.

Det er Folkekirkens Nødhjælp, som står bag supermarkedet på Amagerbrogade, hvor kunderne kan købe gamle, men stadig gode varer, som dermed undslipper døden i skraldespanden.

Er det starten på en ny generation af supermarkeder? spørger Foodculture.dk i artiklen her.

Og det er ikke bare i Danmark, Wefood har vakt opmærksomhed. Også udenlandske medier som Huffington Post, The Independent og Business Insider danser med til det beat, Folkekirkens Nødhjælp har slået an, fortæller TV 2 i artiklen her.

Klimaoprørere og lyseslukkere
Men selvfølgelig, lige når festen er på det højeste, dukker der nogle lyseslukkere op, som ikke kan tolerere, at andre har det lidt sjovt.

I dette tilfælde er det Foreningen Ansvarlig Fremtid, som vil trække pensionskasserne MP Pension og Arkitekternes Pension i retten – bare fordi de sætter penge i klimaskadelig virksomhed.

Klimaoprørerne i Ansvarlig Fremtid mener, at pensionskasserne gambler med medlemmernes penge, når de investerer i fossile brændstoffer, som kan blive totalt uddaterede, hvis verdens lande lever op til klimaaftale, der blev indgået sidste år, skriver Børsen. Artiklen kræver abonnement på avisen. 

Som om det ikke skulle være nok, så har et andet medlem af lyseslukkernes klub fået tilført ny kapital til lyseslukkeriet. Det drejer sig om fonden Danwatch, der dokumenterer problemer ved staters og virksomheders aktiviteter – især i ulande.

Det er selveste Google, som har bevilget Danwatch 50.000 euro til at udvikle et værktøj, der skal kortlægge, hvad der måtte være af menneskekrænkende og miljøskadelig aktivitet på et produkts vej fra produktionsland til forbruger. Og det kan man jo ikke danse til.

En anden spielverderber er Ungdommens Røde Kors, som er sure, bare fordi de har udsigt til at miste op mod 1,9 millioner kroner som følge af en omlægning af de midler, der uddeles fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Sagen er massivt dækket af Altinget – for eksempel her og her – og nu har URK søgt foretræde for Folketingets Kulturudvalg for at tale sin sag. Det er der altså ikke meget fest over. 

Der er heller ikke mange truthorn og balloner at finde disse dage hos det fondsejede rederi J. Lauritzen, der torsdag kom ud med et underskud på 2,1 milliarder kroner – en milliard større end ventet, skriver finans.dk. Også denne artikel kræver abonnement. 

Underskuddet fik formanden og næstformanden til at afmønstre, mens ejeren, Lauritzen-fonden, har måttet skyde knap 130 millioner kroner ind i rederiet – og love, at der er flere penge i vente. Fortsættelse følger. 

Pardans mellem erhverv og civilsamfund
Så er det da godt, at erhvervslivets ballondans med civilsamfundet andre steder skaber mere munterhed.

Efter en længere dialog med CARE og Mellemfolkeligt Samvirke har mejerikoncernen Arla lovet at investere i lokale mælkeproducenter i Nigeria i stedet for at udkonkurrere dem.

Og pardansen mellem erhvervslivet og de humanitære organisationer bliver løftet op på det principielle plan i en kommentar fra Andreas Kamm. I Berlingske beskriver Dansk Flygtningehjælps generalsekretær nødvendigheden af og vanskelighederne ved at involvere erhvervslivet mere i humanitær hjælp.

”Forudsætningerne skal være klare,” konstaterer Andreas Kamm: ”Virksomhederne skal tjene penge […], og NGO'erne skal skabe merværdi både økonomisk og gennem partnerskaber – og merværdien skal investeres i varige løsninger for de fordrevne,” skriver Andreas Kamm.

Ugen, der kommer
I den kommende uge fortsætter festen. Der er for eksempel to runde fødselsdage. I morgen, tirsdag, fylder folketingsmedlem for Liberal Alliance Merete Riisager 40 år, og på søndag er runder landsformanden for Danske Seniorer, Jørgen Fischer, det trekvarte århundrede.

Festligt bliver det givetvis også – omend formentlig nok på en lidt anden måde – når Bæredygtigt Landbrug tirsdag afholder generalforsamling på Bygholms Landbrugsskole i Horsens. Blandt andre fødevareordførerne Mette Bock (LA) og Erling Bonnesen (V) holder oplæg.

Tirsdag er der også afskedsreception for partisekretær hos Socialdemokraterne Lars Midtiby, som en måned senere begynder i sit nye job som direktør for Danske Handicaporganisationer.

Og således, med det gode humør nogenlunde i behold, kan vi vel godt tillade os at lægge festen i seng.

Det gør vi med Metallica, som har besluttet at donere overskuddet fra et kommende livealbum til de overlevende fra terrorangrebet i Paris. Pengene bliver doneret til initiativet Give for France, der bliver drevet af det filantropiske netværk Fondation de France.

Og på den måde fik vi også en anledning til at runde den civile fest af med en lille godnatsang fra de gamle metaldrenge.

God uge derude!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Kamm

Formand for Institut for Menneskerettigheder, fhv. generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp 1998-2017
cand.mag. i historie og dansk (Odense Uni. 1978)

0:000:00