Debat

Formand: Danmark mangler politiske ambitioner for social innovation

DEBAT: Nedslående vurdering viser, at Danmark ikke har en national politik for at understøtte social innovation. Gør det til et prioriteret område, skriver Dorthe Petersen fra Akademiet for Social Innovation.

Danskere uden for arbejdsmarkedet og stigende mistrivsel hos unge er samfundsproblemer, der kalder på, at vi tænker anderledes, mener Akademiet for Social Innovation.
Danskere uden for arbejdsmarkedet og stigende mistrivsel hos unge er samfundsproblemer, der kalder på, at vi tænker anderledes, mener Akademiet for Social Innovation.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorthe Petersen
Bestyrelsesformand for Akademiet for Social Innovation og direktør i Meyers Madhus

Da provst Hans Christian Sonne i 1866 stiftede forbrugsforeningen Thisted Arbejderforening, var det startskuddet til den moderne andelsbevægelse i Danmark. En bevægelse, der kom til at være definerende for den måde, som vi handler, producerer og bor med hinanden på.

Det var social innovation, når det er bedst. Noget, som vi historisk har været rigtig gode til i Danmark og stolte af. Arbejdsmarkedsmodellen og den almene boligsektor er andre eksempler.

Kort sagt handler social innovation om at gennemføre nye idéer. Det kan være produkter, organisering eller forretningsmodeller, der målrettet opfylder et samfundsmæssigt behov mere effektivt end alternativerne og samtidig skaber nye sociale relationer eller partnerskaber. Præcis som brugsforeningerne gjorde det for mere end 150 år siden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Innovation er ikke kun ny teknologi
Forleden afleverede EU-Kommissionen sin vurdering af det danske forsknings- og innovationssystem og kom med anbefalinger til, hvordan innovationskraften i det danske samfund kan styrkes.

Generelt står det udmærket til, men en af konklusionerne er nedslående: Danmark har ikke en national politik for, hvordan man understøtter social innovation, og vi misser derfor store potentialer for at løse samfundsmæssige problemer mere effektivt.

Danmark har ikke en national politik for, hvordan man understøtter social innovation, og vi misser derfor store potentialer for at løse samfundsmæssige problemer mere effektivt.

Dorthe Petersen
Bestyrelsesformand for Akademiet for Social Innovation og direktør i Meyers Madhus

Innovation handler ikke kun om ny teknologi eller produktionsmetoder. Det handler også om den måde, vi som samfund organiserer os på. Social innovation skaber værdi både menneskeligt og økonomisk, for den enkelte og for hele samfundet.

Akademiet for Social Innovation blev stiftet i januar i år af ledere på tværs af civilsamfund, virksomheder, fonde og den offentlige sektor, fordi vi tror på, at vi i fællesskab kan bidrage til at skabe et bedre samfund gennem social innovation.

Behov for politiske ambitioner
Den store gruppe danskere, der står uden for arbejdsmarkedet, mangel på fællesskaber, ulighed i sundhed, ensomhed og stigende mistrivsel hos unge er alle eksempler på komplekse samfundsmæssige problemer, der kalder på, at vi tænker anderledes og skaber løsninger på tværs.

Det vil vi i Akademiet gerne bidrage til gennem udvikling og afprøvning af nye løsninger og ved at dele den viden, som vi skaber i processen. Vi er nu knap 60 medlemmer og optager løbende nye, der ligesom os tror på, at vi hver især har et ansvar, og at vi sammen kan mere end hver for sig.

Der er behov for politiske ambitioner for den sociale innovation i Danmark. Det skal være et prioriteret område i innovationspolitikken, så Danmark igen kan blive et foregangsland, når det kommer til nytænkende og ambitiøs samfundsopbygning.

EU-Kommissionen anbefaler Danmark at involvere græsrodsinitiativer i udviklingen af innovationspolitikker og at understøtte social innovation gennem Innovationsfonden.

Det er gode forslag, som Akademiet for Social Innovation meget gerne vil bidrage til at gennemføre. Vi er klar til at tage ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Petersen

Direktør, PlanBørnefonden
cand.scient. i kulturgeografi (Københavns Uni. 1994)

0:000:00