Frustrerede frikirker: Regeringen mistænkeliggør vores sociale arbejde

TROSSAG: Regeringen underkender vores indsats for socialt udsatte og ensomme, siger frikirkerne i sag om sløjfningen af foreningers momsrefusion. Skatteministeren afviser kritikken.

Frikirkerne er rystede over, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at religiøse menigheder har været med til at udvande momsstøtten til Foreningsdanmark.

"Det er en form for mistænkeliggørelse af alment arbejde, som udspringer af et trosbaseret grundlag," siger Tonny Jacobsen, der er pressetalsmand for Frikirkenet, som organiserer landets frikirker.

Frikirkernes reaktion kommer efter, at Karsten Lauritzen tirsdag forklarede, hvorfor regeringen vil nedlægge ordningen. Her lod han forstå, at støtten egentlig var tiltænkt "sociale, humanitære og sygdomsbekæmpende foreninger", men at en lang række andre formål havde fået tilkæmpet sig adgang til midlerne.

"Noget af det, man også ser en vækst i, det er frikirker og religiøse foreninger, som i større og større omfang benytter sig af ordningen," sagde han.

Ideologisk angreb
Men skatteministeren er helt galt afmarcheret, når han antyder, at frikirkerne ikke udfører alment socialt arbejde, mener Frikirkenet. De uddeler julehjælp til udsatte, besøger ensomme og laver integrationscaféer for flygtninge, lyder det.

“Når vi fylder i regnskabet, er det fordi vi engagerer os i vores samfund,” siger pressetalsmand Tonny Jacobsen.

Han mener, at det er en del af frikirkens dna at være socialt bevidst. Derfor forstår han slet ikke ministerens kommentarer.

"Det virker som en ideologisk overvejelse for mig," siger Tonny Jacobsen.

Det afviser skatteminister Karsten Lauritzen (V) imidlertid pure.

”Regeringen er stor fortaler for det frivillige foreningsliv, og derfor har vi også i andre sammenhænge prioriteret at holde hånden under det. Og jeg vil gerne understrege, at jeg har stor respekt for de almennyttige foreninger, som laver et vigtigt socialt arbejde på en lang række områder. Det gælder også frikirkerne,” forklarer han i en skriftlig kommentar til Altinget.

Frygter smagsdommeri
Alligevel er frikirkerne og en række andre almentnyttige formål tilsyneladende dømt ude, når politikerne skal forhandle sig frem til, hvordan man skal fordele en ny såkaldt reserve på 67 millioner kroner. Den skal erstatte momsrefusions-puljen på 155 millioner.

Karsten Lauritzen op til, at reserven skal målrettes de foreninger, som det "oprindeligt var formålet at tilgodese".

Men det er en farlig sti at bevæge sig ned ad, mener frikirkerne.

"Når man går væk fra objektive kriterier, begynder det at lugte slemt af, at man vil give til vennerne, eller de formål man lige for tiden har et godt øje til," siger Tonny Jacobsen.

I indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro undrer man sig også over skatteministerens udmeldinger. I dag er det embedsmændene i Skat, der afgør, om et formål er almennyttigt, og man dermed er berettiget til støtte. Og sådan bør det fortsat være, mener generalsekretær Robert Hinnerskov.

"Du skal være godkendt efter paragraf 8a i ligningsloven, du skal have egenfinansiering og så skal du bruge dine udgifter efter formålet. Hvis man skal til subjektivt at afgøre, om noget er mere almennyttigt end andet, bliver det jo rent smagsdommeri," siger han.

Også Frivilligrådet har tidligere givet forslaget kritik og kaldt det "tyveri ved højlys dag."

Karsten Lauritzen mener imidlertid ikke, der er noget odiøst i, at man lægger op til at droppe foreningernes momsrefusion. Han anerkender dog, at mange gode formål får støtte via den nuværende model.

”Når det er sagt, må vi som politikere nu engang tage bestik af, at momskompensationsordningen år for år er vokset i omfang – og bliver brugt på en anden måde, end den oprindelig var tiltænkt. Betyder det, at alle støtteformålene er dårlige? Nej. Men det betyder, at det er rimeligt nok at reducere ordningen."

Forrige artikel Sociale entreprenører ærgrer sig over regeringens erhvervsudspil Sociale entreprenører ærgrer sig over regeringens erhvervsudspil Næste artikel Civil taskforce kritiserer regeringens spareplaner: Vi vidste intet Civil taskforce kritiserer regeringens spareplaner: Vi vidste intet