Kommentar af 
Knud Aarup

Knud Aarup: Rethinker Aarhus er en farlig spiller, hvis vi vil bevare demokrati og velfærd

Det er direkte ødelæggende for det danske demokrati, hvis civilsamfundet bliver en underafdeling til den offentlige sektor. Derfor er et fænomen som 'Rethinker Aarhus' en farlig spiller, skriver Knud Aarup.

Det er ikke 'Rethinker Aarhus', som stiller de kritiske spørgsmål til Aarhus Kommune. De stiller derimod glade op med frivillige hver eneste gang et stort krydstogtskib anløber byen, skriver Knud Aarup.
Det er ikke 'Rethinker Aarhus', som stiller de kritiske spørgsmål til Aarhus Kommune. De stiller derimod glade op med frivillige hver eneste gang et stort krydstogtskib anløber byen, skriver Knud Aarup.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Knud Aarup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her i de første uger af maj har Altinget bragt en række artikler om frivillighed på nye måder.

I en af artiklerne promoveres 'Rethinkers Aarhus' under overskriften "Frivilligbanken Rethinker kortslutter den traditionelle måde at rekruttere og fastholde frivillige".

Den tager afsæt i en debat om manglen på frivillige og at frivilligheden har svære vilkår.

Så lad mig starte med at anerkende, at frivillighed i den traditionelle form er under forandring. Det har den været i flere år, og alle civilsamfundsorganisationer har oplevet vanskeligheder i forhold til fastholdelse af frivillige.

Læs også

Lad mig også starte med at slå fast, at min interesse i frivillige handler om andet end beskæftigelse af middelklassens velstillede pensionister i forskellige fællesskaber.

Det som interesserer mig, drejer sig om muligheden for at få frivillige ind og støtte der, hvor velfærdssamfundet ikke slår til. Det har aldrig været et problem at få frivillige til at stille op for sine egne.

Sådan har det været i mange år, hvor fædre eller mødre var frivillige i den lokale sportsforening når datteren eller sønnen gik til fodbold.

Her bliver et fænomen som "Rethinker Aarhus" pludselig en farlig spiller.

Knud Aarup

Jeg ved godt, at også den frivillighed er under pres, men ikke i alvorlig grad endnu. Frivillighed er socialt og uddannelsesmæssigt skævt fordelt.

Min interesse for frivillighed handler eksempelvis om frivillige som besøgsvenner, som nattevagt på vinterherberg, og om ledsagere af hjemløse ind i sundhedsvæsnet.

Det er frivilligheden som et essentielt element i en fortsat bevarelse af et ordentligt velfærdssamfund. Og her bliver et fænomen som 'Rethinker Aarhus' pludselig en farlig spiller.

Læs også

Hvorfor?

For det første, fordi man i artiklen glemte at fortælle hvor mange millioner, som Aarhus Kommune spytter i 'Rethinker Aarhus' gennem 'VisitAarhus'.

Dertil kommer, at 'Rethinker Aarhus' får gratis eller billig brug af kulturtilbud i byen, eksempelvis besøg i Den gamle by. Det er økonomiske midler, som gives på den måde, og det er ordninger, som kun Aarhus kommunes egne frivillige kan få gavn af.

De frivillige i civilsamfundsorganisationerne i Aarhus har ikke tilsvarende mulighed.

For det andet, fordi 'Rethinker Aarhus' lever af og er udtryk for det, man kunne kalde den kommunale frivillighed. Gjorde man det op i antal frivillige, er Aarhus Kommune den største frivilligorganisation i Aarhus. Kommunen organiserer flere frivillige end alle civilsamfundsorganisationer i byen tilsammen og de bruger millioner af skattekroner på opgaven.

På landsplan er den kommunale organisering af frivillige uden foreningstilknytning eksploderet siden 2010. Hvor 41 procent af de kommunale institutioner i 2010 organiserede frivillige, var tallet ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde steget til 70 procent i 2017.

Samtidig er der ikke noget som tyder på, at andelen af befolkningen som er frivillig, er steget – snarere tværtimod.

Situationen er derfor, at kommunen bruger skattekroner på at sikre gode ordninger for de kommunale frivillige på bekostning af de foreningsorganiserede frivillige. Og det er ikke småpenge, som kommunerne bruger.

Situationen er derfor, at kommunen bruger skattekroner på at sikre gode ordninger for de kommunale frivillige på bekostning af de foreningsorganiserede frivillige. Og det er ikke småpenge.

Knud Aarup

Alene i antal ansatte til at tage sig af de frivillige, som eksempelvis i 'Rethinker Aarhus', bruger kommunerne mere end 250 millioner kroner på at rekruttere og fastholde frivillige til det kommunale virke.

Oven i det kan lægges de mange midler som bruges på de mange kommunale frivilligcentre, selv om de også til dels betjener civilsamfundet.

De er sure, sagde ræven om rønnebærrene, for den kunne ikke nå dem. Det er korrekt, at mit perspektiv gør, at jeg bliver misundelig på de vilkår den kommunale frivillighed har.

Jeg så gerne en større villighed til at give civilsamfundets organisationer nogle bedre finansieringsvilkår – ikke blot på landsplan fra staten, men også lokalt finansieret af kommunerne. Men vi skal passe på civilsamfundets uafhængighed.

Hvis frivilligheden kun er offentlig, mister vi noget dyrebart. Det er ikke 'Rethinker Aarhus', som stiller de kritiske spørgsmål til Aarhus Kommune. De stiller derimod glade op med frivillige hver eneste gang et stort krydstogtskib anløber byen.

Det er direkte ødelæggende for det danske demokrati, hvis civilsamfundet bliver en underafdeling til den offentlige sektor.

Knud Aarup

De burde måske stille spørgsmål ved, om gratis betjening af krydstogtskibe for meget velstillede mennesker er en god måde at bruge skattekroner i Aarhus. Er det miljømæssigt bæredygtigt? Men kommunen kan være sikker på, at der ikke kommer kritiske spørgsmål til bystyret fra 'Rethinker Aarhus'.

Her er vi inde ved kernen. Det er direkte ødelæggende for det danske demokrati, hvis civilsamfundet bliver en underafdeling til den offentlige sektor. Den uafhængige kritiske røst forsvinder, og dermed også noget af den energi og innovationstænkning, som er selve forudsætningen for et levende demokrati.

Den vinkel synes jeg er fraværende i de seneste indlæg i Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00