Debat

NGO svarer igen: Nej, civilsamfundet er ikke ved at blive skrevet ud af den demokratiske ligning

Nej, det folkelige civilsamfunds indflydelse er ikke ved at blive kørt ud på et sidespor af privatejede lobbygrupper, som konsulent Uffe Jonas påstår i et indlæg i Altinget, skriver World Animal Protection.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Esben Sloth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden beskrev konsulent Uffe Jonas, hvordan det folkelige civilsamfunds indflydelse er ved at blive kørt ud på et sidespor af privatejede lobbygrupper. Og at det folkeligt funderede demokrati er ved at blive skrevet ud af den demokratiske ligning. Det gjorde han i kronikken 'Det folkelige civilsamfund er ved at blive skrevet helt ud af den demokratiske ligning'.

Jonas har mange skarpe pointer. For eksempel er der ingen tvivl om, at industrilobbyens indflydelse på samfundet er enorm. Ligesom er den lange vej til politikernes ører for den enkelte borger, er blevet en reel fare for demokratiets relevans.

Læs også


Men jeg deler alligevel ikke helt hans pessimisme, så lad mig tænde et lille lys i det tiltagende demokratiske tusmørke:
Vi er her, vi ved, hvad vi er oppe imod, og derfor finder vi nye veje og udtænker nye strategier.

Vi er her, vi ved, hvad vi er oppe imod, og derfor finder vi nye veje og udtænker nye strategier

Esben Sloth
Programchef, World Animal Protection

Som ansvarlig for den politiske interessevaretagelse i World Animal Protection er jeg en del af det, som Uffe Jonas mener ikke længere er til stede.

World Animal Protection er en demokratisk forening, hvor alle medlemmers stemmer tæller lige meget, og hvor generalforsamlingen er den højeste myndighed. På mandat fra medlemmerne arbejder vi i organisationen på at skabe forandringer blandt andet ved at engagere millioner af borgere.

Vi er udmærket klar over, at vi er oppe mod stærke lokale og ikke mindst globale mastodonter, og at nutidens multinationale giganter har meget lettere adgang til at påvirke fremtiden end civilsamfundets aktører. Ikke fordi firmaerne har borgerne bag sig, eller fordi de har et politisk mandat med hjemme fra, men primært fordi deres pengekasser bugner. Money talks.

For en enkeltperson er det stort set umuligt at være modvægt til industriernes advokater og lobbyister. Hvad enten det drejer sig om erhvervsliv eller landbrug.

Et godt eksempel er lovgivning inden for dyrevelfærd. De største spillere i dansk landbrug som Danish Crown og Landbrug & Fødevarer lobbyer aktivt mod vedtagelse af lovgivning til fordel for dyrevelfærd, klima og miljø. Det skal være lettere at være landmand, kalder de deres spin, der får politikerne til at se bort fra, at det til gengæld ikke bliver lettere at være hverken gris, ko, kylling eller miljørigtigt menneske, når landbruget ikke vil tage deres del af ansvaret.

Sammen står vi stærkest

Når vi måler os mod så magtfulde organisationer, kan vi ikke matche dem på monetære ressourcer, men det kan vi på alliancer, fællesskaber og sammenslutninger, der er folkeligt forankrede, og som tilsammen udgør en magtbase, der kan mobilisere og skabe store forandringer.

Alene står World Animal Protection, Anima, Dyrenes Beskyttelse, Greenpeace, Verdens Skove og alle de andre organisationer knap så stærkt, men sammen bliver vi en folkelig magtfaktor af betydelig størrelse. Sammen står vi med brede skuldre overfor industriernes lobbyister, og samtidig har meget lettere ved at blive hørt i magtens korridorer.

Det levende og aktuelle eksempel i vores verden, på det folkelige civilsamfunds succes, er 'End The Cage Age': Et borgerinitiativ i EU der forrige år tvang EU-kommissionen til at love blandt andet at afskaffe burhøns og fikserede grise. Et initiativ, der vil føre til at paradigmeskifte indenfor det industrielle landbrug.

Sammen bliver vi en folkelig magtfaktor af betydelig størrelse

Esben Sloth
Programchef, World Animal Protection

Her deltog en lang række europæiske NGO'er på tværs af dyrevelfærd, klima, miljø og natur, der på mindre end et år mobiliserede 1,4 millioner underskrifter.

For ni måneder siden lettede et lignende borgerinitiativ under parolen 'Fur Free Europe', og i dag står vi mere end 80 NGO'er i forening med over 1,5 millioner underskrifter.

En folkelig kraftanstrengelse der med al sandsynlighed vil føre til et forbud mod pelsindustriens dyremishandling af mink, ræve og mårhunde i hele EU.

Og sådan ser det ud, når vi tænder det lange lys i demokratiets tusmørke.

Fremover vil vi alliere os på kryds og tværs, for at skabe en bedre verden for dyr, miljø, natur og mennesker. Af lyst og af nød.

Vi vil alliere os med hundredvis af virksomheder fra tøjindustrien og deres kunder, der går foran og kræver de nødvendige forandringer. Med rejsebranchen og turisterne for at stoppe underholdning med vilde dyr, og med fødevarebranchen og forbrugerne for at forbedre dyrevelfærden.

Under det hele ligger mandatet fra vores og alle de andre foreningers folkelige engagement.

I dag starter det måske ikke i forsamlingshuset, som det engang gjorde

Esben Sloth
Programchef, World Animal Protection

I dag starter det måske ikke i forsamlingshuset, som det engang gjorde, men det er stadig medlemsdrevne organisationer, der er klar over, at når industrierne bliver til globale mastodonter, er det moderne civilsamfunds modtræk at handle på nye, stærkere måder.

Vi vil slå os sammen og kæmpe for den folkelige fornuft i forhold til den måde, vi handler, og behandler, hinanden på. Sådan så vi kan sikre, at demokratiet bliver for de mange og ikke kun for de få.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00