Ny podcast: Nu kan du få de civile ledere direkte i øregangene

PODCAST: Altinget lancerer ny podcast. Serien Sektor 3 stiller skarpt på de principielle spørgsmål i civilsamfundets rammevilkår. Første sæson handler om ledelse.

Tirsdag den 3. september er der premiere på Altingets nye podcastserie Sektor 3. 
Tirsdag den 3. september er der premiere på Altingets nye podcastserie Sektor 3. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Er det noget helt særligt at lede en civilsamfundsorganisation, eller er det fuldstændig på linje med at lede en privat virksomhed eller en offentlig institution?

Det spørgsmål bliver omdrejningspunktet i første afsnit af Altingets nye podcastserie om civilsamfundet, Sektor 3.

Første sæson, der handler om ledelse, har premiere tirsdag 3. september. Og i en fast månedlig udgivelse vil de to værter, Altingets civilsamfundsredaktør Carsten Terp og direktør for Dignity Rasmus Grue Christensen, invitere gæster i studiet for at endevende en problemstilling om ledelse i den tredje sektor.

Det er ikke tilfældigt, at ledelse er blevet det overordnede tema for første sæson af podcastserien, forklarer Carsten Terp.

”Det er en uhyre kompleks opgave at lede mange civilsamfundsorganisationer. Mange af dem står på et vakkelvornt økonomisk fundament, der typisk bygger på meget forskellige og ret svingende indtægtskilder. Samtidig skal lederne ofte vise vejen for en sammensat stab af ansatte og frivillige ildsjæle. Det kræver en ledelse, der ved, hvad den laver, og formår at holde tungen lige i munden,” siger han.

Du skal favne ret bredt som leder i den tredje sektor. Du skal være brændende idealist, snu købmand, solid fagmand, dygtig personaleleder og en fleksibel blanding af politiker og embedsmand.

Rasmus Grue Christensen.
Vært, Sektor 3

Erfaringen viser, at ledelsesopgaven volder kvaler i mange af de civile organisationer. Derfor er det vigtigt at få sat fokus på, hvad udfordringerne består i, og hvordan man håndterer dem, mener medvært Rasmus Grue Christensen.

”Du skal favne ret bredt som leder i den tredje sektor. Du skal være brændende idealist, snu købmand, solid fagmand, dygtig personaleleder og en fleksibel blanding af politiker og embedsmand. Det er fantastisk sjovt, men også udfordrende og krævende. Der er brug for nye formater til at udforske, drøfte og dvæle ved udfordringerne og dilemmaerne i civilsamfundsledelse. Det er det, vi vil forsøge at skabe sammen,” siger han.

Tuborgfondet: Fokus på ledelse er vigtigt for at lykkes
Tuborgfondet støtter første sæson af Sektor 3, der består af seks afsnit. Det skyldes, at fondet hvert år deler omkring 40 millioner kroner ud til især civilsamfundets organisationer og foreninger. Derfor er Tuborgfondet optaget af de organisatoriske udfordringer, som samarbejdspartnerne står i, fortæller sous- og programchef i Tuborgfondet Nanna Bang.

”Mange af de organisationer, som vi støtter, tager et kæmpe ansvar og prøver at løse de helt store samfundsudfordringer som for eksempel ungdomsarbejdsløshed, eller hvordan vi kommer i mål med verdensmålene. Men det er ikke nok at have store drømme,” siger hun og fortsætter:

”For at lykkes og skabe varige forandringer er det vigtigt at have fokus på ledelse. Hvad skal der for eksempel til for at motivere, inspirere og hjælpe organisationer, medarbejdere og frivillige ildsjæle til at præstere bedre?”

Nanna Bang tilføjer, at hun håber, Altingets podcastserie kan bidrage til, at vigtig viden og erfaringer med ledelse i civilsamfundet deles på tværs af små og store organisationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Terp Beck-Nilsson

Stifter, netmediet Impact Insider
journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 1994)

Nanna Callisen Bang

Direktør, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2001)

Rasmus Grue Christensen

Direktør, Dignity
cand.merc. i økonomi og filosofi (CBS), master i international politik (LSE)









0:000:00