Ny undersøgelse: Knap hver tredje magister i ngo-sektoren lider under dårligt arbejdsmiljø

CHOKMÅLING: Hver tredje magister, der arbejder i en ngo, oplever dårligt psykisk arbejdsmiljø, viser en ny undersøgelse, Dansk Magisterforening har foretaget blandt sine medlemmer.. Professor i arbejdsmiljø kalder det alarmerende, mens tre fagforeninger nu går sammen om brandslukning i sektoren. [*Rettet]

“Vi har ikke i andre brancher set så markant en utilfredshed blandt vores medlemmer, som vi her ser i civilsamfundssektoren,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
“Vi har ikke i andre brancher set så markant en utilfredshed blandt vores medlemmer, som vi her ser i civilsamfundssektoren,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.Foto: Jacob Nielsen
Claus Nordahl

Næsten hver tredje ansatte akademiker i en civilsamfundsorganisation oplever et dårligt psykisk miljø på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, Dansk Magisterforening har lavet blandt sine medlemmer i civilsamfundet.

29 procent angiver i undersøgelsen, at det psykiske arbejdsmiljø er enten dårligt eller meget dårligt. Det tal er dobbelt så højt som gennemsnittet over alle brancher. Og det ryster Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

“For enhver organisation burde de her tal være alarmerende. Det er helt tydeligt, at der er mange organisationer, som har en stor opgave foran sig,” siger han.

Undersøgelsen kommer, efter at Altinget afdækkede en massiv mangel på arbejdspladsvurderinger samt rod i organisationer i civilsamfundet. Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening ville til bunds i, om det omfattende brud på arbejdsmiljøloven havde indflydelse på hendes medlemmers trivsel. Det havde det, konstaterer hun.

“Vi har ikke i andre brancher set så markant en utilfredshed blandt vores medlemmer, som vi her ser i civilsamfundssektoren,” siger Camilla Gregersen.

Set over alle brancher oplever kun 14 procent af de ansatte et dårligt psykisk arbejdsmiljø, viser Dansk Magisterforenings seneste samlede arbejdsmiljøundersøgelse fra 2015.  

Dårligt samarbejde med ledelsen
Formanden understreger, at undersøgelsen ikke er repræsentativ for sektoren, da de alene har spurgt deres egne medlemmer. Men med en svarprocent på 31 konkluderer formanden, at der med sikkerhed er et problem blandt hendes medlemmer i sektoren.

226 af Dansk Magisterforenings medlemmer fordelt på 89 arbejdspladser i civilsamfundssektoren har besvaret undersøgelsen. Her påpeger medlemmerne, at dårligt samarbejde med ledelsen, uklarhed om forventninger og uklarhed om opgaver har den mest negative indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø.

Disse udtalelser bekymrer Peter Hasle.

“I netop disse job, som har uklarheder i opgaver og forventninger, er det særligt nødvendigt, at man har et godt samarbejde med ledelsen, så opgaverne og forventninger kan diskuteres. Og når så mange påpeger et dårligt samarbejde med ledelsen, så synes jeg, det er vældig alarmerende,” siger professoren.

 

 

77 procent vil skifte arbejdsplads
Ud af dem, der svarer, de har dårligt psykisk arbejdsmiljø, fortæller 77 procent, at det er så dårligt, at de overvejer at skifte arbejdsplads. Det underbygger, hvor vigtigt det er at have et godt arbejdsmiljø, mener Camilla Gregersen.

“Videnstabet er enormt, og det slider på organisationen. Så hvis ledelserne vil fastholde viden og beholde erfarne og dygtige medarbejdere, så skal de til at have styr på arbejdsmiljøet,” siger formanden.

Derfor har Camilla Gregersen inviteret fagforeningerne HK Privat og Djøf til et møde for at planlægge en samlet indsats i sektoren.

Sektornæstformand i HK Privat, Marianne Vind, har allerede takket ja til invitationen.

“Undersøgelsen er virkelig chokerende og meget, meget trist for hele sektoren. Men det kommer desværre ikke helt bag på mig. Jeg har fulgt Altingets afdækning af problemet, og vores egen interne undersøgelse viser også, at der er problemer med trivslen hos medarbejdere i civilsamfundssektoren.” siger Marianne Vind.

Behov for brandslukning
Hun mener, at undersøgelsen viser et akut behov for hjælp i sektoren, og derfor skal HK, Djøf og Dansk Magisterforening i gang med at udøve brandslukning, fortæller sektornæstformanden. Men samtidig opfordrer Marianne Vind civilsamfundsorganisationerne til at vende blikket indad.

“I flyet skal vi tage vores egen iltmaske på, før vi hjælper andre. De her organisationer skal have styr på deres eget kontor, før de går ud og redder verden,” siger hun.

“Vi graver os helt ned”
Marianne Vind bebuder samtidig, at hun kommer velforberedt til mødet med de andre fagforeninger.

“Vi kommer til bordet med vores liste over organisationer. Og måske har de andre fagforeninger erfaringer med organisationer, som vi har i kikkerten, og som derfor afgør, om vi skal ud og snakke med ledelsen det pågældende sted. Vores medlemmer kan forvente, at vi graver os helt ned i det her,” understreger Marianne Vind.

Hos Djøf er man ligeledes ærgerlig over at se den nye undersøgelse

“Det er forstemmende læsning. Det ser virkelig ikke godt ud,” siger Edith Jakobsen, arbejdslivspolitisk chef hos Djøf.

“Vi er også i kontakt med en del medlemmer med ansættelse i civilsamfundssektoren, Mange af dem har oplevelser, der ligger i tråd med undersøgelsen fra Dansk Magisterforening. Så vi er godt klar over, der er udfordringer i sektoren,“ siger Edith Jakobsen.

“Ingen skal kunne gemme sig”
Camilla Gregersen fortæller, at mødet mellem de tre fagforeninger er ved at blive sat i kalenderen.

“Præcis hvilke metoder vi vil tage i brug, er for tidligt at udtale sig om, men organisationer med dårligt arbejdsmiljø skal ikke kunne gemme sig,” siger formanden og tilføjer.

“Hvis andre fagforeninger har en interesse i at gå med i vores indsats, så er de meget velkommen til at deltage.”

 

*Rettet tirsdag den 13. november klokken 17.40. I den første udgave fremgik det af overskriften, at knap hver tredje ngo-ansat har dårligt arbejdsmiljø. Det er rettet til hver tredje magister, da undersøgelsen, artiklen bygger på, kun omfatter magistre. Underrubrikken er tilsvarende rettet til. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00