Organisationer vrages til dansk indsats i Mellemøsten

UDBUD: Det er slut med støtte til Mellemfolkeligt Samvirke og DUF’s udviklingsarbejde med unge i Mellemøsten, efter at Udenrigsministeriet har haft opgaven i udbud. Katastrofalt, lyder kritikken.

Ophavsmand til Det Arabiske Initiativ og tidligere udenrigsminister, Per Stig Møller (K), mødtes i 2006 med 44 unge muslimske unge fra Mellemøsten og Nordafrika i forbindelse med et samarbejde med Krogerup Højskole, Mellemfolkeligt samvirke og Udenrigsministeriet.
Ophavsmand til Det Arabiske Initiativ og tidligere udenrigsminister, Per Stig Møller (K), mødtes i 2006 med 44 unge muslimske unge fra Mellemøsten og Nordafrika i forbindelse med et samarbejde med Krogerup Højskole, Mellemfolkeligt samvirke og Udenrigsministeriet.Foto: Ditte Valente/Scanpix
Kasper Frandsen

Der måske er større behov end nogensinde for at styrke unge demokratiske kræfter i Mellemøsten, og derfor er det katastrofalt.

Kasper Sand Kjær
Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Efter mere end et årti med støtte fra den danske stat smækkes kassen i over for både Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Ungdoms Fællesråds indsatser i Mellemøsten og Nordafrika. 

Det er resultatet, efter at Udenrigsministeriet for første gang har sendt den danske civilsamfundsstøtte til indsatser i Mellemøsten og Nordfrika i udbud.

Således er fordelingen af i alt 700 millioner kroner på plads, melder Udenrigsministeriet.

Dokumentation

Det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram, DAPP 

Udenrigsministeriet fremlagde 22. august sit første udkast til en ny strategi for Det Arabiske Initiativ i perioden 2017-2021. I alt er en milliard kroner over fem år afsat til indsatserne.

Der lægges op til fremover kun at have fire fokuslande: Jordan, Marokko, Egypten og Tunesien. Dermed udfases projekterne og samarbejderne i Syrien, Libyen og Yemen.

Fokus i det nye program bliver på 'god regeringsførelse' og 'økonomiske muligheder'.

Støtten til civilsamfundet har været sendt i udbud og er blevet fordelt som det ses nedenfor: 

God regeringsførelse

Menneskerettigheder (40 mio. kr. årligt/5 år): Konsortium bestående af Dignity, Institut for Menneskerettigheder, Euromed, EMHRF og Danmission

Ligestilling (25 mio. kr. årligt/5 år): KVINFO med underleverandører (Kvinderådet, Danner, LGBT, Sex og samfund)

Medier (25 mio. kr. årligt/5 år): IMS

Økonomiske muligheder

Arbejdsmarked (15 mio. kr. årligt/ 5 år): Konsortium bestående af Ulandssekretariatet og DI

Jobs til unge (35 mio. årligt kr./ 5 år): Oxfam/ Ibis

Entreprenørskab og adgang til finansiering (20 mio. kr. årligt/5 år): Det Afrikanske Udviklingsbank

Derudover kommer støtte til Dansk-Egyptisk Dialoginstitut, kommunikation og andre rådgivnings- og evalueringsfunktioner.

---

Det dansk-arabiske partnerskabsprogram afløser Det Arabiske Initiativ, der blev vedtaget i 2003 af den daværende VK-regering og har sidenhen dannet grundlag for dansk udenrigspolitik i MENA-regionen.

I 2013 udarbejdede man en ny strategisk ramme for DAI, der udløb i 2016 og indeholdte fire temaer: menneskerettigheder og god regeringsførelse, ligestilling, videnssamfund og økonomisk vækst og jobskabelse.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00