Debat

Sociolog: Paraplyorganisationer giver den frivillige sektor fælles stemme

DEBAT: Vi bør kigge mod England, hvor paraplyorganisationen NCVO giver frivillige foreninger en samlet stemme, der sikrer dem politisk indflydelse, skriver sociolog og chefkonsulent i Kirkens Korshær Michael Wulff.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Wulff
Chefkonsulent i Kirkens Korshær, sociolog og forfatter til bøger om frivillighed

Jeg bakker fuldt op om direktøren for Mødrehjælpen, Mads Roke Clausens, analyse af den frivillige sociale sektor og ikke mindst efterlysningen af en samlende paraplyorganisation. Frivillige foreninger og organisationer på det sociale område har i den grad brug for at optræde med en samlet stemme.

Her kan hentes inspiration fra den engelske paraplyorganisation National Council For Voluntary Organisations (NCVO), der har over 12.500 både store og små medlemsorganisationer, der derfor repræsenterer hundredtusinder af frivillige og borgere.

Fra min egen tid i England, hvor jeg arbejdede med frivillige foreninger, så jeg NCVO's styrke til at støtte foreninger i deres arbejde, skabe netværk mellem foreninger og ikke mindst være den stærke stemme, der samler frivilligsektoren.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kerneaktiviteter og politisk indflydelse
NCVO har en utrolig stor politisk indflydelse – netop fordi det er en paraply for så mange foreninger og borgere. Ikke ét politisk forslag, der har berøring med frivilligområdet, har ikke været igennem eller er kommet fra NCVO's politiske vridemaskine.

NCVO har tre kerneaktiviteter:

  1. At støtte foreningerne med rådgivning og viden (fundraising, kommunikation, dokumentation, bestyrelsesarbejde og så videre),
  2. At forbinde foreningerne i netværk, så de kan samarbejde og skabe alliancer, og
  3. At være fortalere for de frivillige foreninger og deres sager over for magthaverne.

Frivillige foreninger og organisationer bør selv komme på banen og gennem en paraplyorganisation komme med input til, hvor skoen trykker; komme med udviklingsinitiativer; gå i offensiv dialog med politikere og embedsværket; og råbe, når der skal råbes.

Michael Wulff
Chefkonsulent i Kirkens Korshær, sociolog og forfatter til bøger om frivillighed

En anden inspirationskilde fra England kunne være Small Charities Coalition, der ligesom NCVO støtter foreninger, blot med en årlig omsætning på maksimum 10 millioner kroner, og dermed repræsenterer de 600.000 mindre foreninger.

Paraplyorganisation i Danmark ville gavne både små og store
Hvis vi skal skabe en pendant til NCVO eller Small Charities Coalition i Danmark, ville det i den bedste af alle verdener være en paraplyorganisation, der går på tværs af det sociale område, kultur og idræt. Men vejen til dette er meget lang og besværlig.

Dette skyldes den måde vi har indrettet os på i frivilligverdenen, for slet ikke at tale om den kommunale forvaltningsstruktur og ministeriernes ressortopdelinger. Derfor er jeg enig med Mads Roke Clausen i at samle civilsamfundet på det sociale område. Der er meget at hente ved at samle både små og store frivillige sociale foreninger og organisationer på tværs, som typisk bokser med de samme problemer.

Det drejer sig blandt andet om, hvor besværligt det er at få forankret (finansieret) succesfulde projekter, stigende krav til dokumentation, bøvlede regler for frivillige, kortsigtede puljemidler, samt at få finansiering til drift af foreningernes aktiviteter, der ikke kun er brugerrettede.

Men det kræver også, at frivilligsektoren selv tager ansvar. Det kan ikke nytte, at man (igen) sidder og venter på, hvad ministeren og embedsværket kommer med af tiltag; venter på invitationer til at blive hørt; og venter på statens civilsamfundsstrategi, som kan have stor betydning for det frivillige sociale område.

Frivillige foreninger og organisationer bør selv komme på banen og gennem en paraplyorganisation komme med input til, hvor skoen trykker; komme med udviklingsinitiativer; gå i offensiv dialog med politikere og embedsværket; og råbe, når der skal råbes.

Ellers risikerer vi på det frivillige sociale område blot at blive lappeskræddere, serviceproducenter og tandløse vagthunde. Den kommende civilsamfundsstrategi kan ved at stille finansiering til rådighed forhåbentlig være med til at bane vejen for en stærk paraplyorganisation eller brancheforening på det frivillige sociale område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Michael Wulff

Chefkonsulent, Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB), forfatter
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00