Debat

Danida-veteran: Når Afrika ikke støtter Ukraine, er det en konsekvens af Vestens hykleri

Civilsamfundet i Syd udtrykker solidaritet med Ukraine, men er forståeligt uforstående over for, hvorfor store dele af den danske udviklingsbistand bruges på flygtninge fra Ukraine i stedet for støtte i Afrika, skriver Bjørn Førde.

Når mange af kontinentets ledere bøjer sig i støvet for Rusland og Kina, er det i høj grad et udtryk for den autoritære retning, som mange ledere fra befrielseskampens tid har udviklet sig i, skriver Bjørn Førde.
Når mange af kontinentets ledere bøjer sig i støvet for Rusland og Kina, er det i høj grad et udtryk for den autoritære retning, som mange ledere fra befrielseskampens tid har udviklet sig i, skriver Bjørn Førde.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Bjørn Førde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For et år siden snakkede jeg med min gode ven og læremester fra årene i Zimbabwe i 90’erne. Min ven er skolelæreren som blev frihedskæmper i 60’er, fængslet af Mugabe i 70’erne, NGO-leder i 80’erne, medstifter af oppositionspartiet i 90’erne, parlamentsmedlem i 00’erne.

For ti år siden besluttede han at vende tilbage til græsrodsarbejdet med marginaliserede kvinder i frustration over den omsiggribende systemiske korruption og vold i hans smukke og resurserige land.

Da vi talte sammen, havde han ikke mange optimistiske ord om Afrikas støtte til Ukraine og Vesten.

Han mindede mig dengang om, at vi – og dermed mente han især vores politiske ledere, ikke de vestlige civilsamfundsorganisationer, han arbejder sammen med – på det groveste havde sveget vores tilsagn om solidaritet med Afrika under Covid-19 pandemien. 

"Hjælpen kom jo ikke! Jeres statsminister sørgede for, at I indkøbte flere vacciner, end I havde brug for. Det mindede os om kampen mod HIV/AIDS i 90’erne. Også dengang var hjælpen mindre, end I lovede, og den kom for sent!" konstaterer min ven. 

Udviklingsbistandens betydning

Jeg forstår irritationen blandt politiske ledere og kommentatorer over de mange lande i Syd, som enten ikke vil tage stilling til Ruslands aggressionskrig i Ukraine eller uden blusel fraterniserer med Putin og ruller den røde løber ud, når den russiske udenrigsminister kommer på besøg.  

Eksemplerne på, hvordan man giver bistand med den ene hånd og røver resurser med den anden, er legio

Bjørn Førde
Tidligere generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Men vi bliver som minimum nødt til at forsøge at forstå den kikkert, store dele af Syd ser denne krig i Europa igennem. I vores egen undertiden ret så oppumpede selvforståelse af udviklingsbistandens betydning gennem mere end 60 år, er der sjældent plads til det hykleri, som mange i Syd forbinder med forholdet mellem dem og os.  

Jo, de respekterer bestemt vores humanitære indsatser, og min gode ven fremhæver altid vores civilsamfunds bidrag til en rettighedsbaseret udvikling. Men de har også levet med et globalt handels- og investeringsregime dikteret af Vesten, som har holdt dem i et jerngreb.

Eksemplerne på, hvordan man giver bistand med den ene hånd og røver resurser med den anden, er legio.  

At kinesere og russere gør det samme, kan næppe afstedkomme mere end et smil på læberne. Af dem forventer de ikke andet. Af os har de ret til at forvente mere. Vi har prædiket frihedens og demokratiets evangelium, og det gør vi fortsat, uden altid at forstå de lænker, som vores politik på mangfoldige andre områder binder og baster dem med. 

Vestens hykleri

”Husker du vores snak om strukturtilpasningsprogrammerne i 90’erne, hvor vi blev dikteret at skære ned på de offentlige udgifter til sygehuse, skoler, transport og meget andet, som betingelse for at få nye lån fra Verdensbanken?” spurgte min læremester, da vi nogle uger inden årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine snakkede sammen på en sikker telefonlinje. ”Vi blev behandlet som børn, der ikke havde forstået noget som helst.” 

Vestens hykleri er ikke forklaringen på alle dårligdomme

Bjørn Førde
Tidligere generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Ja, det husker jeg med en bitter smag i munden, for civilsamfundet i Vesten kæmpede imod, men havde ikke styrke til at ændre denne politik, som gjorde den fattigdom, vi bekæmpede via udviklingsbistanden, større.

Endnu et eksempel på det, mange i Syd med rimelighed kunne opfatte som hykleri. Og endnu et eksempel på, at det nok aldrig for alvor er lykkedes at etablere et ligeværdigt forhold mellem os, trods skåltalernes floromvundne ønsker herom. 

Vi er enige om, at Vestens hykleri ikke er forklaringen på alle dårligdomme i hverken hans eget land eller i andre lande i Afrika. Når mange af kontinentets ledere bøjer sig i støvet for Rusland og Kina, er det i høj grad et udtryk for den autoritære, korrupte og kleptokratiske retning, mange ledere fra befrielseskampens tid har udviklet sig i.

Deres reelle bekymring for deres befolkningers ve og vel er ikke større end den, vi oplever hos russiske og kinesiske ledere, hvor befolkningen ikke har demokratiske muligheder for at mene noget. Som de mange steder i Syd heller ikke har. 

Solidaritet med Ukraine

”Vi er mange frihedskæmpere, som kan sætte os ind i den smerte, vi ved, kampen mod de russiske styrker påfører hele befolkningen,” slutter min ven vores seneste samtale. ”I vores hjerter er der ingen tvivl om vores solidaritet!” 

Læs også

Og derefter forklarer han, hvordan krigen direkte gør de fattige kvinder i hans distrikt i Zimbabwe endnu fattigere. Ligesom vi selv, beliggende tæt på Ukraine, mærker krigen i form af stigende priser på mangfoldige dagligdags forbrugsvarer, især fødevarer, rammer krigen også mennesker i de mindste og mest ukendte flækker rundt om på kloden.  

Jeg er ikke i tvivl om, at vores samarbejdspartnere i civilsamfundet i Syd ville udtrykke solidaritet med Ukraine, hvis de blev spurgt. Om de ville kunne forstå, at så stor en del af dansk udviklingsbistand skulle bruges på flygtninge fra Ukraine, i stedet for at støtte fattige i Syd, er jeg til gengæld stærkt i tvivl om. Selv mener jeg ikke, at det er rimeligt. De penge burde vi finde i andre kasser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Førde

Chefkonsulent, Førde for Dialogue, formand, Nairobi-klubben
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1975)

0:000:00