Ugens civile enmandshær: "Danmark har brug for sine små øsamfund"

Selvom LAG Småøernes arbejde er landsdækkende, repræsenterer de alligevel kun omkring 4500 personer. Nemlig beboerne på 27 småøer. Men øsamfundene er del Danmarks identitet, mener foreningen. Derfor drømmer de også om at kunne støtte endnu flere lokale projekter.

LAG Småøerne støtter projekter på 27 danske småøer.
LAG Småøerne støtter projekter på 27 danske småøer.Foto: Privatfoto/LAG Småøerne
Jonas Fredborg

LAG Småøerne blev sat i verden for at støtte lokalsamfundene på 27 danske småøer. Det bærende princip for arbejdet er, at øboerne selv sætter dagsordenen for, hvad deres lokalsamfund mangler. Foreningen kan til gengæld herefter hjælpe til med alt fra fundraising til projektudvikling på de små øer, hvor antallet af beboere går fra 1000 og helt ned til ti personer.

Gennem tiden har intiativerne på øerne ændret sig. I nogle år var det særligt turismen, man ønskede at udbygge. Men i dag er det i høj grad også det nære, lokale fællesskab, der er kommet i centrum. Det betyder, at det nu ofte er mødesteder, havnefaciliteter og mulighed for rekreativt fritidsliv, som øsamfundene beder om støtte til. Altinget har talt med Morten Priesholm, der er koordinator i LAG Småøerne.

Hvorfor blev jeres forening stiftet?

0:000:00