Debat

Dansk Erhverv: EU skal sikre, at online markedspladser tager ansvar for salg af ulovlige varer

DEBAT: Kun på digitale platforme som Wish og Amazon kan varer sælges på det europæiske marked uden at en aktør i EU har ansvaret for lovligheden. Digital import skal selvfølgelig også omfattes af ansvar, mener Dansk Erhverv.

Det er uholdbart, at digitale platforme i dag fralægger sig ansvaret for varernes sikkerhed og
lovlighed, skriver Lone Rasmussen og Betina Schiønning
Det er uholdbart, at digitale platforme i dag fralægger sig ansvaret for varernes sikkerhed og lovlighed, skriver Lone Rasmussen og Betina SchiønningFoto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU-kommissær Margrethe Vestager lancerede lige før jul forslaget til nye regler for platforme, den såkaldte Digital Services Act eller DSA.

Budskabet lød, at EU’s forbrugere skal kunne handle lige så trygt online som i fysiske butikker, og at europæiske virksomheder ikke skal udsættes for unfair konkurrence fra digitale platforme og markedspladser. 

Det budskab hilser Dansk Erhverv varmt velkomment! 

Vi byder nye forretningsmodeller velkomne, men konkurrencen skal være fair, og det er den ikke nu.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Lige nu udkonkurreres lovlydige europæiske virksomheder, fordi de har udgifter til at leve op til reglerne for forbrugerbeskyttelse og produktsikkerhed, som de digitale markedspladser (for eksempel Wish, Amazon, LightInTheBox, AliExpress m.fl.) ikke følger.

Oven i betales der øvrigt heller ikke altid moms. Det er uacceptabelt og farligt for forbrugerne.

Digital import skal selvfølgelig også omfattes af ansvar, hvis Kommissionen vil ligestille fysisk og online handel.

Lone Rasmussen og Betina Schiønning
Hhv. markedschef, Dansk Erhverv og chefkonsulent, Dansk Erhverv

Regler skal efterleves af alle
Dansk Erhverv har fra starten været skeptisk over at lave særlige regler målrettet én forretningsmodel – ikke mindst fordi platforme er meget forskellige i deres aktiviteter.

Men når man gør det, er det for os vigtigt, at det bliver klart i DSA’en, at reglerne i det indre marked skal gælde alle virksomheder, der opererer på det indre marked og beskæftiger sig med de samme aktiviteter – også platforme og markedspladser.

I dag hævder onlinemarkedspladserne nemlig, at de altid kun har status som formidlere og derfor ikke kan holdes ansvarlige, hvis sælgerne på deres markedspladser ikke efterlever reglerne – uanset om disse sælgere kommer fra Europa eller Asien og uanset hvor aktiv en rolle de spiller overfor køberne.

Det er uholdbart.

Vores vigtigste budskab er, at der skal sættes en stopper for, at salget af ulovlige og farlige varer på online markedspladser kan ske uden ansvar og konsekvenser for onlinemarkedspladserne (for eksempel Wish, Amazon, AliExpress, LightInTheBox m.fl.), og at de skal leve op til forbrugerbeskyttelsesreglerne.

Det løser Kommissionens forslag desværre ikke. 

Alvorligt hul i forhold til produktsikkerhed
Det er et grundlæggende princip i det det indre marked, at ingen varer skal kunne bringes på det europæiske marked uden at en aktør i EU har ansvaret for lovligheden og sikkerheden af produktet FØR det bringes på markedet.

Det betyder i praksis, at hvis producenten ikke er hjemmehørende i EU, så skal der være en importør, der påtager sig ansvaret for sikkerheden af produktet og har ansvaret overfor forbrugeren, hvis det er defekt og forårsager skade.

Læs også

Problemet er bare, at det ikke gælder ved den digitale import, der sker når online markedspladser formidler salg af produkter fra tredjelande til forbrugere i EU. Det hul skal lukkes. 

Vi var blevet stillet i udsigt, at DSA ville løse problemet. Men det er desværre ikke tilfældet. 

Digital import skal selvfølgelig også omfattes af ansvar, hvis Kommissionen vil ligestille fysisk og online handel.

Produktsikkerheden kan blive undergravet
Hvis hullet ikke lukkes, risikerer den forretningsmodel at brede sig til eksisterende almindelige virksomheder i Europa.

De kan omstille deres virksomhed til en online markedsplads og lade deres leverandører fra tredjelande få adgang til forbrugerne uden at de virksomheder, der i dag har ansvaret, har noget ansvar for lovligheden af produkterne.

Dermed undergraves hele den gode europæiske produktsikkerheds og – ansvarslovgivning og forbrugerne vil ikke have nogen at henvende sig til, hvis produkterne er defekte og forårsager skader. Det har ingen interesse i.

Vi har med stor glæde set, at flere af Folketingets partier og danske MEP’ere heldigvis er enige med Dansk Erhverv i, at DSA’en skal gøre det tydeligt, at onlinemarkedspladserne bærer ansvaret for sikkerheden af produkterne, når de formidler for sælgere fra tredjelande til EU-købere.

Vi ser frem til at kunne samarbejde med alle i forbindelse med forhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Betina Schiønning

Sekretariatschef, Legebranchen, chefkonsulent, Dansk Erhverv
cand.jur (Københavns Uni. 2005)

Lone Rasmussen

Sekreatariatschef, Trafikselskaberne i Danmark
cand.scient.pol. (1992), kandidat i virksomhedsadministration (2019)

0:000:00