Debat

Dansk Erhverv: God teleinfrastruktur afvikler ikke alle digitale stopklodser

DEBAT: Den gode danske digitale infrastruktur er kun forudsætningen for at digitalisere. Mangel på arbejdskraft med digitale evner er en blandt flere stopklodser, som vi skal gøre en indsats for at fjerne, skriver Poul Noer.

Til trods for god digital infrastruktur i Danmark er har vi dog ingen grund til at hvile på laurbærene, skriver Poul Noer fra Dansk Erhverv.
Til trods for god digital infrastruktur i Danmark er har vi dog ingen grund til at hvile på laurbærene, skriver Poul Noer fra Dansk Erhverv.Foto: Alessandro Bianchi/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Tak til Digitaleuropes danske generaldirektør Cecilia Bonefeld-Dahl for at pege på den centrale betydning af digitale teknologier for samfundet under coronakrisen.

Digitaleurope har en vigtig pointe i, at krisen har afsløret nogle stopklodser, der står i vejen for at udnytte potentialet i digitale teknologier i Europa, og at vi har brug for et digitalt stærkt Europa.

I Danmark har den digitale infrastruktur dog ikke været en stopklods, men nærmere en løftestang for samfundets funktion under coronakrisen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Danmark kan mindst 93 procent af alle husstande og virksomheder få adgang til hurtige forbindelser på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload ifølge Energistyrelsen.

Det skyldes især teleselskabernes massive investeringer og udbygning af fibernet samt opgradering af kabelnettene i de seneste år.

Danmark lider af en alvorlig mangel på arbejdskraft med digitale kompetencer.

Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

God dansk infrastruktur
De danske virksomheder gør også brug af den gode teleinfrastruktur. I 2019 havde 62 procent af de danske virksomheder en fastnetforbindelse på mindst 100/30 Mbit/s, mens andelen i EU kun var på 22 procent.

Tilsvarende forsyner 52 procent af de danske virksomheder deres medarbejdere med bærbart udstyr til arbejdsbrug, mens dette kun er tilfældet for 28 procent af medarbejderne for virksomheder i EU, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.

Bredbåndsforbindelse og udstyr til arbejdsbrug er dog ’kun’ en forudsætning for at digitalisere.

Her er budskabet fra Danmarks Statistik, at 90 procent af de store danske virksomheder har en meget høj eller høj digitaliseringsgrad, mens det kun gælder for 62 procent af de store virksomheder i EU som helhed.

74 procent af de mellemstore virksomheder i Danmark har meget høj eller høj digitaliseringsgrad, og det gælder for 41 procent af de mellemstore virksomheder i EU.

Mangel på digital arbejdskraft
Danmark har dog ingen grund til at hvile på laurbærene. Vi har ikke en førerposition, når det kommer til anvendelse af avancerede teknologier som kunstig intelligens og machinelearning.

Danmark lider af en alvorlig mangel på arbejdskraft med digitale kompetencer. Det kniber med at få skala i de mange digitale startupvirksomheder, der ofte rykker til udlandet, når det for alvor gælder.

Læs også

Mobilselskaberne venter stadig på kunne tage frekvensbånd til 5G-nettet i brug, og danske virksomheder er ikke i samme grad som deres udenlandske konkurrenter i USA, Kina og vores nabolande kommet i gang med at udvikle og undersøge mulighederne i 5G-nettet.

Stopklodser for digitalisering er der nok af, men de varierer meget fra land til land. Hvad angår digital infrastruktur kan vi godt tillade os at kippe med flaget i Danmark.

Men vores økonomi er så sammenvævet med det øvrige EU, at Digitaleuropes ønskede indsats for at fjerne digitale stopklodser i hele EU er meget velkomment.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Noer

Fagchef for Digital, Rådgivning og Service, Dansk Erhverv
ph.d. i europæisk historie (European University Institute 2006), cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00