Debat

Dansk Erhverv: Ligestilling i tech handler ikke kun om mangel på specialister

DEBAT: Ja, der er brug for flere specialister i it-branchen. Men vi bør også se på det generelle teknologiske niveau, for der er behov for digitale evner i en lang række faggrupper – også dem med mange kvinder, skriver Christian von Stamm Jonasson.

Med et
større fokus på digitalisering på tværs af faggrupper kan vi få en
arbejdsstyrke i Danmark, hvor mange flere er digitale integratorer, skriver Christian
von Stamm Jonasson.
Med et større fokus på digitalisering på tværs af faggrupper kan vi få en arbejdsstyrke i Danmark, hvor mange flere er digitale integratorer, skriver Christian von Stamm Jonasson.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om ligestilling på det digitale område er både relevant og betimelig.

Men i debatten er der til tider et ensidigt fokus på de it-faglige uddannelser, og hvordan vi øger optaget af kvindelige studerende her, så vi i fremtiden får flere kvinder med specialistkompetencer indenfor it og digitalisering.

Der er dog en anden mindst lige så vigtig dagsorden, som også fortjener at få opmærksomhed.

For selvom det er vigtigt, at vi får uddannet flere specialister, og selvom det er rigtigt, at den skæve kønsfordeling er en barriere for, at vi kan nå det mål, så er digitale kompetencer ikke kun relevante for specialister, og kvinder er ikke den eneste gruppe, som risikerer at blive efterladt på perronen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ligestilling mellem fag
Det er ikke kun ligestilling mellem kønnene, der er på spil. Der er også en ligestilling mellem fagene, som vi af og til glemmer.

Ligestilling mellem de prestigefyldte og de ”almindelige”. De faggrupper, der ser flere af deres opgaver blive automatiseret, og dem med høj jobsikkerhed også i en stadigt mere digital fremtid.

Digitale kompetencer er ikke kun relevante for specialister, og kvinder er ikke den eneste gruppe, som risikerer at blive efterladt på perronen.

Christian von Stamm Jonasson
Politisk konsulent, Dansk Erhverv

McKinsey-rapport ’A future that works’ fra 2017 fastslog, at 40 procent af arbejdstimerne på det danske arbejdsmarked stod for at kunne udføres af maskiner.

Men det er selvfølgelig ikke ligeligt fordelt, og derfor er rapporten også diger læsning for mange. Heldigvis er kunstig intelligens og automatisering ikke dårligt – det kræver blot, at vi omstiller vores måder at tænke arbejde og uddannelse på.   

Opkvalificering frem for fyring
En sådan digital ligestilling har også tråde til den (desværre) klassiske ligestillingsdebat, som ikke skal underkendes.

For eksempel er vores sundhedssektor, hvor der stadig er en skæv kønsfordeling, et af de steder, hvor vi skal til at bruge meget mere teknologi, hvis vi gerne vil fastholde et højt serviceniveau til en stadig større gruppe ældre borgere samtidig mig, der er mangel på læger, sygeplejersker og SOSU’er.

Her er det vigtigt, vi ikke kun efteruddanner speciallæger, som kan bruge billedgenkendelsessoftware til diagnosticering af hudkræft, men at medarbejdere i alle faggrupper får mulighed for at tilegne sig digitale færdigheder til fremtidens arbejdsmarked.

Læs også

Også andre brancher står overfor store ændringer i takt med nye teknologier udvikles. Med intelligente, digitale regnskabssystemer er mange opgaver i bogholderiet blevet automatiseret.

Derfor skal vi stadig bruge kompetente revisorer, bogholdere og regnskabsassistenter, men de skal løse en helt anden slags opgaver.

Det kan måske friste, hvis vi blot siger, at det er bare ærgerligt for assistenterne. Deres opgaver er typisk dem, som først bliver automatiseret, men i stedet for at lade dem erstatte af teknologien, skal vi give dem forudsætningerne for at blive superbrugere af nye regnskabsteknologier.  

Mere teknologi ind på uddannelserne
Digitale kompetencer og teknologi skal spille en større rolle i undervisningen på langt flere uddannelsesretninger, end det er tilfældet i dag.

I Dansk Erhverv mener vi, at alle uddannelser skal have et digitaliseringstjek. For den digitale transformation er i fuld gang og det er ikke et spørgsmål om ”hvis” men ”hvornår”.

På den måde kan vi gøre mest muligt for, at ingen faggrupper stilles med dårligere fremtidsudsigter.

Med et større fokus på digitalisering på tværs af faggrupper kan vi få en arbejdsstyrke i Danmark, hvor mange flere er digitale integratorer.

Digitale integratorer er for eksempel juristen, som har en stærk forståelse for databeskyttelse og GDPR, eller som kan integrere forskellige typer af digitale compliance-løsninger og bruge dem i sin rådgivning af klienter.

Eller det er regnskabsassistenten, der er gået fra at sidde og skrive tal fra et dokument over i et excel-ark til at være ekspert i e-fakturering eller EDI.

Behov for viden
De digitale integratorer kender virksomheden godt, har stærke kompetencer indenfor deres fagområde og kombinerer dette med teknisk forståelse, nysgerrighed overfor ny teknologi og digitale kompetencer.

Men digitale integratorer er et relativt nyt begreb, og vi har blandt andet brug for mere viden om, hvilke konkrete digitale færdigheder, der er særligt relevante for de forskellige faggrupper, og hvilke går på tværs af fag.

Derfor foreslår Dansk Erhverv, at Uddannelses- og Forskningsministeriet analyserer denne gruppe medarbejdere, så vi i højere grad kan geare uddannelsessystemet til at dække det stadigt stigende efterspørgsel fra virksomheder og myndigheder.                    

Og her kommer vi så tilbage til ligestillingsdebatten. For med et digitaliseringstjek af uddannelsessystemet, og en indsats, der skal skabe flere digitale integratorer, kan vi forhåbentlig også slå et slag for øget ligestilling på flere områder.

Vi kan skabe større lighed i jobsikkerhed og fremtidsudsigter mellem forskellige faggrupper, og vi kan få flere digitale integratorer i arbejdsstyrken – også de steder, hvor der stadig er et flertal af kvinder blandt medarbejderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian von Stamm Jonasson

Chefkonsulent, Dansk Erhverv
cand.merc.pol. (CBS 2016)

0:000:00