Debat

Dansk IT: En fokuseret digitalisering kræver mere end sin egen minister

Flere aktører efterspørger en digitaliseringsminister. Det er et skridt på vejen, men der skal mere til for at sikre en koordineret digitalisering på tværs af fagområderne, skriver Ejvind Jørgensen.

Det er afgørende, at ansvaret for at vedligeholde og udbygge samfundets digitale fundamenter og kritiske infrastrukturer placeres organisatorisk hos nogle få styrelser og organer, som virkelig kan løfte opgaven, skriver Ejvind Jørgensen.
Det er afgørende, at ansvaret for at vedligeholde og udbygge samfundets digitale fundamenter og kritiske infrastrukturer placeres organisatorisk hos nogle få styrelser og organer, som virkelig kan løfte opgaven, skriver Ejvind Jørgensen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ejvind Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

DI Digital og andre eksperter foreslår ifølge Altinget, at Danmark skal have en digitaliseringsminister.  

Ministeriet skal løse det afgørende problem, at ansvaret for Danmarks digitale udvikling ikke er forankret på Christiansborg. Dette medfører en mangel på politisk koordination og ansvarlighed, når det kommer til digitaliseringen.  

En digitaliseringsminister skal løse dette problem og koordinere de politiske tiltag på tværs og dermed give digitaliseringen et skub og en retning. 

En digitaliseringsminister er ikke nok 

I Dansk IT er vi enige i problemstillingen, og en digitaliseringsminister kan være en del af løsningen. Vi må bare ikke stoppe her.  

Digitaliseringen er i sagens natur et decentralt foretagende, og i dag er alle fagområder dybt afhængige af digitale løsninger.  

Alle fagministerier og myndighederne har i dag ansvaret for deres del af det digitale Danmark, og her har de både den faglige indsigt og kompetencer. Det er der også fortsat brug for, fordi forretningsudvikling og innovation hænger uløseligt sammen med – ja –forretningen.  

Digitaliserer man ‘på afstand’ i forhold til de borgere og virksomheder, som skal anvende løsninger, og uden om dem, som reelt har det ledelsesmæssige ansvar for at levere service og forstå myndighedsudøvelse, så rammer vi ikke skoven.  

Vi mangler ‘bare’ et sted, som kan koordinere på tværs og sætte rammen, retning og en langsigtet strategi for den digitale udvikling. Derfor foreslår vi i Dansk IT, at man nedsætter et digitaliseringsudvalg efter valget. 

Behov for et digitaliseringsudvalg 

Et digitaliseringsudvalg vil sikre forankringen af digitaliseringen på tværs. Dermed sikrer vi, at digitaliseringen bliver tænkt bredere, og at ansvaret ikke alene lægges på en digitaliseringsminister, der ikke har den nødvendige forankring i fagministerierne og myndighederne. 

Et digitaliseringsudvalg kunne også give anledning til en årlig ‘State of the Nation’ om offentlig digitalisering – med udgangspunkt i en redegørelse fra regeringen, som sagtens kunne komme fra en digitaliseringsminister.  

Læs også

Dermed vil vi i øvrigt også skabe den nødvendige offentlige og politiske debat om landets digitale udvikling, som vi trænger så meget til. 

Digitaliseringen i Danmark har brug for en masterplan, som ser tilstrækkelig langt frem. Her vil et digitaliseringsudvalg kunne spille en vigtig rolle.  

Samtidig er det afgørende, at ansvaret for at vedligeholde og udbygge samfundets digitale fundamenter og kritiske infrastrukturer placeres organisatorisk hos nogle få styrelser og organer, som virkelig kan løfte opgaven. Strategisk, fagligt, ressourcemæssigt og mindst ikke ledelsesmæssigt.  

Digitale fundamenter spiller en vigtig sikkerhedsmæssig rolle, men er samtidig det, som skal muliggøre, at man kan digitalisere effektivt og målrettet decentralt og her levere digitale services, som skaber værdi. 

Det er ikke nogen nem opgave at løse, og derfor er der brug for flere kræfter end “kun” en minister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejvind Jørgensen

Formand, DANSK ITs udvalg for it i den offentlige sektor, CFO og Head of investor relations, cBrain A/S
HD (Handelshøjskolen i Aarhus)

0:000:00