Dansk IT til politikerne: I skal sikre alle danskere digitale kompetencer
DEBAT: It og digitalisering påvirker alle danskere. Politikerne har ansvar for at sikre, at vi får styrket den digitale dannelse og de digitale kompetencer på tværs af alle samfundsgrupper. Der er et akut behov for en handlingsplan, skriver Lisa Herold Ferbing.
Af Lisa Herold Ferbing
Bestyrelsesformand i Dansk IT
I Dansk IT er vi ikke i tvivl om, hvad der bør være den vigtigste agenda på den digitale front for det nye Folketing:
Det er at sikre, at alle danskere har den dannelse og de kompetencer, der gør dem i stand til at kunne forholde sig aktivt til de digitale muligheder og udfordringer.
It er ikke noget, der kun vedrører it-folk. Det er ikke en sag kun for dem, der i traditionel forstand har en it-uddannelse og kan betegnes som it-professionelle.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
De store it-spørgsmål er mindst lige så relevante for lægen, mekanikeren og skolelæreren, der alle skal kunne mestre de nye teknologier og skal kunne forstå og forholde sig til følgerne af den teknologiske udvikling.
Der mangler visioner
Der fokuseres i disse år meget på, at der skal uddannes flere it-kandidater fra de videregående uddannelser. Der er et stort behov, og Dansk IT bakker naturligvis op om den opgave. Der er også meget fokus på it i folkeskolen, og det er også positivt.
De 179 politikere på Christiansborg har som alle os andre naturligvis også huller i de digitale kompetencer. Spørgsmålet er, om de er bevidste om det i tilstrækkelig grad?
Lisa Herold Ferbing
Bestyrelsesformand i Dansk IT
Men der er en alvorlig mangel på både visioner og handlingsplaner for, hvordan vi sikrer alle danskere på tværs af uddannelse og alder digitale kompetencer og digital dannelse.
Dansk IT mener, at der skal langt mere fokus på, hvordan vi får opkvalificeret de millioner af danskere, der allerede er på arbejdsmarkedet, og i det hele taget alle danske borgere.
Det er her, den helt store opgave er – og det haster med at få en handlingsplan, for den digitale udvikling går ekstremt stærkt i disse år.
Alle skal forholde sig til it
Derfor bør vi også vinke farvel til holdningen om, at it er en sag for it-folk. I dag skal alle medarbejdere i en given virksomhed ud fra deres eget faglige ståsted forholde sig til digitaliseringen.
Er man for eksempel sagsbehandler i en kommune, bør datasikkerhed være en integreret del af ens arbejde. Er man servicetekniker på industrimaskiner, vil internet of things og sensorer have indflydelse på arbejdet.
Og det stopper ikke her: De millioner af danskere, der har en profil på Facebook, anvender Googles søgemaskine eller den nyeste dating-app, er nødt til at kunne forholde sig til, hvad konsekvensen er af, at man afleverer sine personlige data som prisen for at kunne benytte løsningerne "gratis".
Som borger i et moderne, demokratisk samfund er digital dannelse helt afgørende. Tænk bare på udfordringerne med fake news på de sociale medier.
Livet ændrer sig for alle
Denne erkendelse bør de 179 folketingsmedlemmer også have.
De it-politiske spørgsmål er ikke forbeholdt partiernes it-ordførere. Også sundhedsordføreren, transportordføreren og undervisningsordføreren skal forstå den digitale udvikling og betydningen for det konkrete område.
Og ja, de 179 politikere på Christiansborg har som alle os andre naturligvis også huller i de digitale kompetencer. Spørgsmålet er, om de er bevidste om det i tilstrækkelig grad?
Alle danskere vil i de kommende år opleve, at arbejdsmarkedet og velfærdssamfundet ændres i takt med udbredelsen af for eksempel kunstig intelligens, big data og automatisering.
It og digitalisering vedrører og påvirker alle på godt og ondt.
Derfor er det en central opgave for Folketinget at sikre, at hele Danmark er rustet til at kunne navigere i den verden, der venter forude.
Lad os nu få lavet en handlingsplan, der kan sikre alle danskere digitale kompetencer og digital dannelse.