Digital strateg til S: I skal på banen med teknologisk politik

DEBAT: Teknologiske løsningerne leder ikke til enten menneskeligt forfald eller forløsning. Det er et område, som Socialdemokratiet hidtil har holdt sig fra, men der er behov for, at de bygger bro mellem de nuværende teknologipolitiske ekstremer, skriver Peter Svarre.

Af Peter Svarre
Digital strateg og forfatter til bogen 'Hvad skal vi med mennesker?'

Danmark har fået ny regering, og forventningerne er store på stort set alle andre områder end det teknologipolitiske.

Socialdemokratiet er muligvis ét af de mindst profilerede partier på det teknologiske område i dansk politik.

Og det er en skam, for vi står i sandhed over for et socialdemokratisk øjeblik i teknologiens historie. Et øjeblik, hvor der skal navigeres en kompliceret tredje vej mellem teknoideologiske ekstremer.

Andre partier har teknologisk politik
Venstre har haft en stærk erhvervspolitisk profil og har stået bag Disruptionrådet, Dataetisk Råd, en funklende strategi for kunstig intelligens og udnævnelsen af Tommy Ahlers som uddannelsesminister.

Hos de Radikale har Ida Auken sat teknologi på dagsordenen med SIRI-kommissionen, og helt ude på venstrefløjen har Pelle Dragsted raset mod teknologigiganterne.

Og vi skal naturligvis ikke glemme Liberal Alliance og Alternativets forkærlighed for entreprenører og innovation. Men socialdemokratiet? Ud over lidt forsigtig modstand mod Uber, er der ingen, der rigtig ved, hvad partiet vil på det teknologiske område.

Efter 20 års teknologioptimistisk fremgang, hvor vi ikke kunne få nok af nye digitale teknologier, er det pludselig gået op for os, at teknologien ikke lever i sin egen boble, men har globale konsekvenser for individer, politiske systemer, fællesskaber og virksomheder.

Teknologi er blevet politisk, hvilket betyder, at teknologipolitik ikke længere bare handler om, hvordan vi får mere teknologi, men hvordan teknologi spiller sammen med mennesker og vores menneskelige fællesskaber.

Profit eller menneskelige værdier
Et af de vigtigste teknologipolitiske spørgsmål handler om, hvorvidt teknologi skal tjene virksomheder eller samfundsborgere.

Lige nu lever vi i en verden, hvor al innovation inden for kunstig intelligens og sociale medier drejer sig om at optimere virksomheders indtjeningsmål.

Facebook er bygget til at sælge flest mulige personaliserede annoncer, og al innovation handler om at fremme dette mål. Men kunne man forestille sig, at man ud over profitmål havde andre menneskelige mål for brugen af sociale medier?

Det kunne være et ønske om at styrke fællesskaber, gøre mennesker klogere, øge interkulturel forståelse, eller mange andre subjektive politiske ønsker, som ikke nødvendigvis handler om profit.

At navigere mellem virksomheders profit og menneskelige værdier er en klassisk socialdemokratisk disciplin. Vores velfærdsstat er bygget på resultatet af socialdemokratiers løsninger på dette dilemma op igennem forrige århundrede.

I dag handler det om at finde en tredje vej i teknologiens verden!

Etik og rettigheder er over indtjening
I international sammenhæng ser vi en anden konflikt udspille sig mellem forskellige etiske tilgange til data og kunstig intelligens.

I USA har man uhæmmet lade virksomheder høste data og anvende data til at manipulere og kontrollere kunder. Og udviklingen ser ikke ud til at standse foreløbig.

I Kina og andre autoritære lande har staten forstået, at digitale teknologier giver hidtil uhørte muligheder for at kontrollere borgere. Og heller ikke her ser det ud til, at der er nogen naturlige stopklodser for udviklingen mod mere og mere overvågning og kontrol.

Også her er der brug for en tredje vej, hvor menneskerettigheder, etik og retfærdighed vægtes højere end virksomheders indtjening og statens ve og vel.

Der er behov for en forståelse af, at borgernes digitale rettigheder skal beskyttes mod såvel virksomheder som staten. Og der er behov for, at man opbygger selvstændige politiske institutioner, der beskytter disse rettigheder.

Der er behov for en tredje vej mellem to globale teknologipolitiske ekstremer. Der er behov for en socialdemokratisk tilgang, der kan bygge broer.

Teknologi er ikke enten forfald eller forløsning
Endelig er der behov for at finde en balance mellem singularister og neo-ludditer.

Mellem teknoguruer, der kaster om sig med begreber som disruption, eksponentiel hastighed og superintelligens og teknopessimister, som allerhelst vil skrue tiden tilbage til papiraviser, telefoner der hænger fast i væggen og rødklædte postbude, der smilende cykler rundt i gaderne med breve og postkort.

Både singularisterne og neo-ludditerne lider under en teknologideterministisk misforståelse, hvor teknologi uundgåeligt fører til menneskeligt forfald eller forløsning.

Der er behov for en tredje vej, hvor man forstår, at teknologi ikke går sine egne veje, men er et produkt af menneskers politiske valg og ønsker.

Politikere (og særligt Socialdemokratiet) har alt for længe gået i en stor bue uden om teknologi, fordi man implicit har købt singularisternes eller neo-ludditernes prædiken om, at teknologi lever i sin egen (upolitiske) boble.

I Danmark har vi altid været gode til at tænke nyt ved at navigere mellem ekstremer. Og det har ofte været socialdemokratiske regeringer, der har stået ved roret, når det lykkedes.

Lige nu befinder vi os i et højspændt, polariseret tidspunkt fyldt med ekstreme teknologipolitiske positioner.

Det er i sandhed et socialdemokratisk øjeblik. Carpe diem!

Forrige artikel Professor: Skab den samme sikkerheds­model for danskernes gendata Professor: Skab den samme sikkerheds­model for danskernes gendata Næste artikel DSAM til Folketinget: Stram gevaldigt op på brugerinddragelse i genomcenter DSAM til Folketinget: Stram gevaldigt op på brugerinddragelse i genomcenter
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig databacongris i overvågningskapitalismens udemokratiske og retsløse storstalde

  Klogt indlæg...

  .. tak. Men jeg gætter på, at du taler for døve øren her. Etik spænder ben for uhæmmet indtjening, og det går socialdemokraterne ikke frivilligt med på. For et par år siden hørte jeg på en it-sikkerhedskonference Karin Gaardsted uden blusel udtale til den bekymret spørgende forsamling, at det der med privatliv, det kunne vi godt glemme alt om - det var for sent, og det måtte vige for alle de dejlige muligheder, som den digitale udvikling førte med sig.

  Jeg tror, der var andre end mig, der blev rystede og skuffede over dén udmelding fra en toneangivende socialdemokratisk politiker. I mine øjne er det nærmest kriminelt, når en folkevalgt politiker på den måde uden videre sælger ud af andre menneskers ret til privatliv. De burde beskytte det. Og det er udtalelser som den, der nok får en del af os til at rykke helt over og i debatten blive "tekno-luditter" - vi har mistet troen på, at den teknologi kan styres, så længe "Money rules" - og det gør Money jo nu engang. Også på det felt. Og også via socialdemokratiske parti-og kandidatkasser.

 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Hent inspiration hos Andre Gorz

  Den digitale udvikling er potentielt en revolutionerende faktor i forhold til hele vores samfundssystem og den kapitalistiske logik.
  Kapitalismen forsøger at styre og begrænse dynamikken og mulighederne i den digitale teknologi. Op til dot com boblen brast oplevede vi for alvor hvilke enorme muligheder der var i at dele viden og dermed skabe værdi for alle uden profitmotiv gennem bl.a. open source . Efter dot com boblen krævede kapitalen sikkerhed for profit gennem hele det system af overvågningskapitalisme som vi kender i dag. Det er vi nødt til at bekæmpe hvis ikke vi skal synke ned i en feudal digital middelalder.
  Socialfilosoffen Andre Gorz havde et rigtigt godt bud på hvilke valg vi står overfor hvis vi vil skabe et reelt globaliseret videnssamfund. Følgende links handler om hans bog Wissen, Wert und Kapital som desværre ikke er oversat til dansk.
  http://spip.modkraft.dk/sektion/kontradoxa/article/kapitalismen-er-tradt-ind-i-sin
  http://spip.modkraft.dk/sektion/kontradoxa/article/kapitalismen-vakler

Forsvarets Efterretningstjeneste retter sigtet mod techgiganterne

Forsvarets Efterretningstjeneste retter sigtet mod techgiganterne

NY VERDENSORDEN: Koncentrationen af magt hos få teknologivirksomheder er i gang med at ændre verden. Virksomhederne er ikke en aktuel trussel, men de har en hidtil uset magt til at påvirke politik nationalt og globalt, konstaterer Forsvarets Efterretningstjeneste i en ny udgivelse.