Debat

Debat: Tech-ambassadøren skal kæmpe for regulering af tech-giganternes magt

DEBAT: Den vigtigste opgave for Danmarks nye tech-ambassadør bliver at bidrage til EU's indsats for at regulere tech-giganterne, så borgernes grundlæggende rettigheder beskyttes, skriver Rikke Frank Jørgensen.

Vi skal kunne bruge teknologi til at være sociale, politiske, kulturelle – uden at give køb på rettigheder, skriver Rikke Frank Jørgensen.
Vi skal kunne bruge teknologi til at være sociale, politiske, kulturelle – uden at give køb på rettigheder, skriver Rikke Frank Jørgensen.Foto: Reuters File Photo/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Frank Jørgensen
Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder

I sommer mødtes EU's vicepresident på det digitale område, Margrethe Vestager, og Harvard-professor Shoshana Zuboff for at tale om de samfundsmæssige udfordringer, tech-giganter rejser.

Her er borgernes mangel på beskyttelse af grundlæggende rettigheder en af de udfordringer, vi ikke kan komme udenom.

For vi mangler den fornødne regulering til at sikre, at den digitale fremtid bliver kompatibel med vores demokrati og med blandt andet retten til privatliv, databeskyttelse og beskyttelse mod diskrimination.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

EU er på vej med ny regulering af digitale platforme, men da Zuboff spurgte, hvor langt EU er kommet – om vi går nøgne ind i den digitale fremtid – svarede Vestager tørt: ”Jeg er bange for, at vi kun har en g-streng på. Der er lang vej endnu”.

Indblik i databrug mangler
Lige nu repræsenterer tech-giganterne en ureguleret magt baseret på massiv dataindsamling, profilering og påvirkning af millionvis af brugere gennem digitale platforme og tjenester udviklet over de seneste 20 år.

Vi kan ikke basere vores digitale fremtid på tjenester, der lever af at høste data om os. Teknologien skal tjene os, ikke omvendt.

Rikke Frank Jørgensen
Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder

Brugere af tech-giganternes platforme er afskåret fra de data, der opsamles, når vi logger ind på for eksempel Facebook, Google eller Amazon.

Det betyder, at vi hverken som individer eller som samfund har adgang til den ressource, vores data udgør, og vi har ingen indblik i, hvad den bruges til. Det er en uholdbar situation.

I samtalen blev det klart, at de to kvinder deler en tro på, at demokratiet kan og skal bringe tech-giganternes magt under kontrol.

Det enkelte individ må aldrig reduceres til et råstof, og det er de demokratiske institutioners opgave at sikre den enkelte borgers kontrol over egne data, egen identitet og frihed til selv at træffe valg. Problemet kan ikke løses med den enkeltes samtykke til konkrete tjenester.

Vi skal kunne bruge teknologi til at være sociale, politiske, kulturelle – uden at give køb på rettigheder.

Vi kan ikke basere vores digitale fremtid på tjenester, der lever af at høste data om os. Teknologien skal tjene os, ikke omvendt.

Giganternes fortælling klinger hult
Tech-giganterne har længe italesat sig selv som forkæmpere for menneskerettigheder. Fortællingen går blandt andet på, at sociale medier har sat ytringsfrihed og information fri.

Det har imidlertid været en noget ensidig fortælling, hvor tech-giganterne placerede sig selv på brugernes side over for undertrykkende regimer. Det er en fortælling baseret på et californisk tech-topia med virksomhederne som frihedens forkæmpere.

Den historie klinger stadig mere hult i takt med antallet af høringer i såvel det amerikanske senat som det europæiske parlament, hvor spørgsmål om virksomhedernes medvirken til at undergrave frie valg, offentlig meningsdannelse, respekt for privatliv og beskyttelse mod diskrimination undersøges.

Læs også

Senest har dokumentaren Social Dilemma – der er baseret på samtaler med diverse afhoppere fra tech-industrien – tegnet et dystert billede af den gigantiske ”manipulationsmaskine”, som tech-giganterne i dag råder over.

Filmen er et opråb til demokratier over hele verden om at handle nu.

Ambassadøren har en reguleringsopgave
Tech-topia-fortællingen er således under kraftig beskydning, kravene til virksomheder skærpes, og flere af giganterne har reageret ved at hente folk ind fra menneskeretsmiljøet.

Det er stadig for tidligt at vurdere, hvorvidt disse nye medarbejdere reelt får mandat og magt til at ændre på tingene indefra.

Det er i dette felt af tech-magt og statsdiplomati, at Danmarks nye tech-ambassadør skal navigere. Det er langtfra nogen nem opgave, men til gengæld en opgave med stærke alliancepartnere indenfor EU.

En væsentlig opgave for tech-ambassadøren bliver derfor at spille ind i den reguleringsmæssige dagsorden, som Vestager og andre danske og Europæiske politikere sætter. Og derved være med til at sikre, at tech-giganternes magt bringes under demokratisk kontrol.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Frank Jørgensen

Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder
cand.mag. (Aarhus Uni. 1995), EMA (Padua Uni. 2001), ph.d. i kommunikation og it (RUC 2012)

0:000:00