Disruptionfirma: Der venter seks roller på fremtidens arbejdsmarked

DEBAT: Med selvkørende biler forsvinder chaufførjobbet, parkeringsvagten, færdselspolitiet, kørelæreren, bilforsikringen og tusindevis af jobs fra detailhandlen. Men i fremtiden venter seks roller på arbejdsmarkedet, skriver stifterne af virksomheden DareDisrupt.

Af Anders Hvid og Jannick B. Pedersen
Stiftere af DareDisrupt og hhv. direktør og formand

Det kommer aldrig igen til at gå så langsomt som i dag.

Den eksponentielle vækst i sammenhængen mellem pris og ydelse for computerkraften og mængden af data vil for alvor skabe udviklingsbrud, der gør os arbejdsløse.

Samtidig opstår nye innovationskryds, der giver os nye job og muligheder. Udviklingsbruddene gør kendte produkter, vilkår, magtforhold og systemer irrelevante. Innovationskrydsene består af gamle og nye teknologier, som smelter sammen i disruptive løsninger, der skaber nye jobs.

En af de udfordringer, vi står med i dag, er at forudsige, hvilke – og hvor mange – jobs, der vil opstå. Dem der forsvinder, er vi til gengæld rigtig gode til at regne på. Det er umuligt at sammenligne de ukendte muligheder med den barske virkelighed.

Med den nye sundhedsplatform forsvinder 80 procent af lægesekretærernes arbejdsopgaver. Med selvkørende biler forsvinder chaufførjobbet, parkeringsvagten, færdselspolitiet, kørelæreren, bilforsikringen for slet ikke at nævne tusindevis af jobs fra detailhandlen.

Men vi behøver ikke at blive arbejdsløse – medmindre vi selv vil.

På længere sigt mener vi, at der tegner sig seks roller på arbejdsmarkedet: Coder (programmøren), Maker (byggeren), Carer (varme hænder), Artist, (kunstneren) og Facillitatoren (lederen) og entreprenøren (skaberen).

Coderne bruger den nyeste teknologi til at skabe nye løsninger. Makerne designer og udvikler produktionen af fremtidens produkter. Carerne servicerer os og hinanden fra vugge til grav. Artists gør livet rigere for alle ved at skabe nye oplevelser, og facilitatorerne – fremtidens ledere – sikrer koordination og samarbejde på tværs. Entreprenøren ser behov og muligheder og skaber de nye løsninger.

Man skal ikke have ejerskab over talent

Og blandt arbejdsgivernes udfordringer bliver at vænne sig til ikke at have ejerskab over talent, men at være glade, hvis de kan sikre sig adgang til talent.

Undervejs til arbejdsmarked 2.0 står vi over for 1.000 svære valg. I hvilket tempo kan vi absorbere de nye muligheder? Hvad kan vi overhovedet kontrollere, og hvad kommer bare af sig selv?

Fremtidens arbejdsmarked betyder også en ny magtfordeling. Etablerede strukturer bliver udfordret af netværk. Min loyalitet ligger hos mit netværk, ikke hos min arbejdsgiver eller mit fag.

Både virksomheder og fagforeninger går en vanskelig tid i møde. De store virksomheders kapital magt er ligeledes udfordret. Små digitale organisationer skaber globale løsninger, samler massive mængder data og kan på samme tid være personlige og skalérbare.

Vi vil være i konstant udvikling

Fremtidens arbejder risikerer at blive en slave af den kunstige intelligens. I hvert fald i en periode indtil han eller hun bliver helt overflødiggjort. Som Uber-chaufføren, der kører derhen, hvor maskinen siger han skal, indtil bilen kører selv.

Alt imens en lille gruppe mennesker tjener styrtende med penge. Men fremtidens arbejder kan også vælge at være en hacker. At forlænge sig selv med teknologien, opnå hidtil utænkelige kompetencer og anvende dette til at skabe nye løsninger.

Under alle omstændigheder er vi i forhold til tidligere i konstant udvikling. Ingen stilling kan længere holde hele livet. Vi er nødt til at forandre os, vi skal alle bære en lille del af entreprenør-rollen. Det handler om et nyt mindset.

Hos DareDisrupt mener vi, at netop dit mindset er afgørende for, at du tager de rigtige valg og forstår den fremtid, du er en del af.

Forrige artikel LA: Fremtidens arbejdsmarked er mere individuelt LA: Fremtidens arbejdsmarked er mere individuelt Næste artikel Debat: Hjælpemidler er en investering Debat: Hjælpemidler er en investering