Debat

DTU-professor: 5G bør ikke være fremtidens eneste netværk i Danmark

DEBAT: 5G-netværket præsenteres som løsningen på områder, hvor myndighederne bruger deres egne lukkede netværk. Men tekniske udfordringer ved 5G gør, at der er store fordele ved at beholde 3G og 4G, mener Lars Dittmann fra DTU Fotonik.

For Banedanmark, der bruger flere milliarder kroner på lukkede netværk, er der fordele ved at beholde 3G og 4G frem for 5G, mener DTU-professor Lars Dittmann.
For Banedanmark, der bruger flere milliarder kroner på lukkede netværk, er der fordele ved at beholde 3G og 4G frem for 5G, mener DTU-professor Lars Dittmann.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Dittmann
Professor og ph.d., DTU Fotonik

Selv om mange i dag ser internettet som en platform med uanede muligheder, er det ikke opbygget på en måde, som gør det pålideligt nok til at blive brugt i en række samfundskritiske sammenhænge.

Underholdningsindustriens dominans har samtidig presset priserne og dermed også kvaliteten, når det handler om stabilitet, tilgængelighed og sikkerhed.

Derfor bruger både virksomheder og myndigheder mange milliarder kroner på egne lukkede netværk.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det gælder for eksempel Banedanmark, det nye fælles europæiske signalsystem til togdriften og Sine-nettet, der blandt andet bruges af politiet og Falck, fordi det har en bedre dækning end mobilnettet og samtidig kan fungere i tilfælde af katastrofer med strømafbrydelse.

5G som et schweizerknivkoncept
Med 5G-teknologien skulle alle problemerne imidlertid blive løst i form af et schweizerknivkoncept, hvor 5G tilbyder flere lag i nettet, som er tilpasset virksomheders og myndigheders specifikke behov.

Faktisk er de nuværende kablede løsninger både mere stabile og med rigelig kapacitet set i forhold til 5G.

Lars Dittmann
Professor og ph.d., DTU Fotonik

Idéen er, at 5G således vil kunne understøtte alle behov fra streaming af film til firmaer og myndigheders opgaver i de lukkede net.

Samtidig vil 5G også kunne understøtte fremtidens selvkørende biler og transportdroner.

Men selv om den teknologiske strategi for 5G præsenterer løsninger for en lang række anvendelser, betyder det ikke nødvendigvis, at de også bliver en realitet for den enkelte myndighed eller kunde.

Og hvorfor så ikke det?

En del af forklaringen er, at i modsætning til 3G og 4G forventes det, at 5G i langt højere grad bliver udviklet i et brugerdrevet tempo.

5G er nemlig designet, så det hurtigt kan tilpasses nye anvendelser.

Læs også

Nuværende løsninger er mere stabile
Udviklingen sker dog først, når operatørerne vurderer, at der er nok, som efterspørger en bestemt funktionalitet.

Et sådant forløb er en økonomisk fordel for operatørerne, men betyder, at virksomheder og myndigheder ikke kan være sikre på, hvilke tekniske muligheder der bliver til virkelighed.

Derfor vil det være fordele at bevare eksisterende teknologier sideløbende, hvor man kender funktionaliteterne.

Derudover skal man huske på, at 5G vil kræve en massiv udbygning af fibernettet til de mange basestationer, hvor informationen omsættes til radiobølger og sendes de sidste 10 til 100 meter fra antennen på taget til ned i stuen, uden at det nødvendigvis giver en bedre brugeroplevelse eller en mere stabil forbindelse.

Faktisk er de nuværende kablede løsninger både mere stabile og med rigelig kapacitet set i forhold til 5G.

Uvist om 5G er en sikker løsning
Mange tror ofte, at det er forbindelsen, som er dårlig, når de oplever uregelmæssigheder.

Men faktisk er det sådan, at for eksempel potentialet i den optiske fiber og kapaciteten på internetudbydernes netværk typisk holdes kunstigt nede, da brugerens udstyr og ikke mindst kernenettet – det fælles net, som alle internetudbydernes netværk er koblet op til – ikke kan håndtere højere bitrater på effektiv vis.

Og hvor den omkostningsoptimale bitrate for fiberen i dag ligger på 10 gigabit i sekundet, vil de teknologiske løsninger, der udvikles til de store datacentre, snart muliggøre billige løsninger på op til 400 gigabit i sekundet.

Ikke løsningen på alt
Dertil kommer, at udviklingen af fiber til internetudbydernes netværk længe har haft mere fokus på sikkerhed, stabilitet og lav forsinkelse, som i dag er langt større udfordringer for fremtidens internet end egentlig kapacitet.

Konklusionen bliver derfor, at 5G ikke er løsningen på alt.

Der er store fordele ved at beholde både 3G og 4G samt videreudbygge de kablede netværk, ikke mindst for virksomheder og myndigheder, der har brug for lukkede, sikre, stabile netværk.

5G bør derfor betragtes som et alternativ og fortrinsvis bruges til de ting, der nødvendigvis er trådløse.

Kapaciteten skal nemlig nok komme. Det er mere uvist, om en stabil og sikker løsning følger med 5G.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Dittmann

Professor, DTU Fotonik
MSc EE (Danmarks Tekniske Universitet, 1988), ph.d. (Danmarks Tekniske Universitet, 1994)

0:000:00