Debat

Socialdemokratiet: 5G vender op og ned på hele centraliseringsdiskussionen

DEBAT: Potentialet med det hurtige 5G-netværk er stort. Fjernstyring kan gøre, at patienter vil kunne blive opereret af en læge, der sidder et andet sted i Danmark, og det vender op og ned på centraliseringsdiskussionen, mener Socialdemokratiet.

Med 5G-nettet vil patienter kunne blive opereret af en læge, der sidder et helt andet sted i landet. Måske endda i udlandet. 5G har potentiale, mener Socialdemokratiet.
Med 5G-nettet vil patienter kunne blive opereret af en læge, der sidder et helt andet sted i landet. Måske endda i udlandet. 5G har potentiale, mener Socialdemokratiet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Gaardsted (S)
It- og teleordfører

Det lynhurtige og trådløse 5G-netværk er på trapperne, og vi bør gøre, hvad vi kan, for at støtte udrulningen af netværket til glæde for både borgere og erhvervsliv.

Først og fremmest stiger presset på vores 4G-netværk, i takt med at et stigende antal services udbydes på nettet.

Det er efterhånden længe siden, at vi har lejet en dvd eller købt en cd, for vi kan tilgå de fleste film og det meste musik online på streamingtjenester.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

Tilsvarende sker det sjældnere, at vores post kommer i en fysisk postkasse, men snarere på mail eller i e-Boks.

Samtidig er der flere og flere mennesker, der bruger de digitale løsninger, og det kalder i sig selv på en kapacitetsudvidelse, hvis vi skal fremtidssikre det trådløse net.

Vi bør som politikere sikre branchen de bedste vilkår for at udvikle nye digitale produkter til gavn for både private forbrugere og offentlige aktører. 

Karin Gaardsted (S), It- og teleordfører

Skal have del i erhvervseventyret
Derudover giver 5G helt nye muligheder for digitale løsninger for både offentlige og private aktører.

For den private sektor kan 5G blive et helt nyt erhvervseventyr, som vil gavne både vækst og beskæftigelse.

EU-Kommissionen har lavet beregninger, der viser, at 5G kan bidrage med op til 2,3 millioner arbejdspladser i EU.

Vi skal være på forkant med udviklingen og udrulle det nye netværk, så vi får del i de arbejdspladser.

Mulighederne er mange, og det er umuligt at spå om, hvilke konkrete nye produkter og services som 5G vil give os i fremtiden.

Men vi har en meget dygtig og innovativ it-branche i Danmark, som tidligere har udvist stor kreativitet og evne til at gribe nye muligheder og omsætte dem til brugbare løsninger.

Det er løsninger, som vi i dag har svært ved at forestille os at leve uden.

Stort potentiale i det offentlige
Vi bør som politikere sikre branchen de bedste vilkår for at udvikle nye digitale produkter til gavn for både private forbrugere og offentlige aktører.

Flere peger nemlig på, at 5G også i den offentlige sektor giver store potentialer.

Nye velfærdsteknologier, som det nye netværk baner vejen for, vil både kunne øge kvaliteten og effektiviteten i sektoren.

Nogle spekulerer i, at internetstyret robotteknologi på landets sygehuse vil kunne løse nogle opgaver og aflaste et presset sundhedspersonale.

Ved eksempelvis at have intelligente hospitalssenge kan der indsamles informationer om patienten, mens vedkommende ligger i sengen.

Læs også

Taler ind i diskussion om centralisering
Andre peger på, at det hurtige 5G-net vil gøre det muligt for en kirurg at fjernstyre det kirurgiske udstyr.

En patient vil så kunne blive opereret af en læge, der sidder et helt andet sted i landet. Eller måske endda i udlandet.

Det vil jo vende op og ned på hele centraliseringsdiskussionen, hvor små lokale sygehuse lukker, fordi den specialiserede ekspertise skal samles.

Et tredje potentiale inden for velfærdsteknologi er at anvende Internet of Things til at styre logistik og holde styr på, hvor ting befinder sig.

Det vil sikre en mere effektiv udnyttelse af hospitalernes ressourcer og minimere spild. Med introduktionen af 5G vender vi altså et helt nyt blad i udviklingen af den offentlige sektor.

I Socialdemokratiet ser vi store potentialer i det nye 5G-netværk, og vi hilser udviklingen velkommen. Derfor står vi ved, at vi fra politisk hold skal understøtte udrulningen af 5G i Danmark.

Det vil gavne både den private og den offentlige sektor. Og ikke mindst vil det gavne den almindelige dansker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand for LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, fhv. MF (S)
lærer (Herning Seminarium 1979)