Debat

Energi- og telekoncern til regeringen: Bland jer ikke i udrulning af digital infrastruktur

DEBAT: Der er brug for arbejdsro til at udrulle den digitale infrastruktur. Politikerne skal ikke blande sig, men lade markedet udvikle sig gennem sund konkurrence, skriver Niels Duedahl.

Norlys vil gerne have arbejdsro til at gøre arbejdet med at udrulle den digitale infrastruktur, skriver Niels
Duedahl.<i>&nbsp;</i>
Norlys vil gerne have arbejdsro til at gøre arbejdet med at udrulle den digitale infrastruktur, skriver Niels Duedahl. Foto: /ritzau/NESA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Duedahl
Adm. direktør i Norlys

I den offentlige samtale om digitalisering tager man ofte for givet, at 5G, internet of things og andre teknologiske fremskridt lige om lidt, som med et trylleslag, sender os alle sammen direkte ind i et fuldt digitaliseret og futuristisk samfund.

Man glemmer bare, at nogen skal gøre det hårde, beskidte og dyre arbejde.

Jorden skal graves op, kablerne lægges ned, og ledningerne føres ind til den enkelte husstand – ikke bare i de store byer, men i hele landet, før visionerne om et digitalt samfund kan blive til virkelighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Giv ro til konkurrence
Heldigvis har vi i Norlys ikke det fjerneste imod hårdt arbejde. Vi mener faktisk, at vi er sat i verden for at gøre netop dét.

Men vi vil gerne have arbejdsro.

Det bedste regeringen kan gøre for at fremme udrulning af digital infrastruktur, er at lade markedet udvikle sig i fred og ro – og i sund konkurrence aktørerne imellem. 

Niels Duedahl
Adm. direktør i Norlys

Eller sagt på en anden måde; det bedste, regeringen kan gøre for at fremme udrulning af digital infrastruktur, er at lade markedet udvikle sig i fred og ro – og i sund konkurrence aktørerne imellem.

Det er muligt nu, hvor TDC kan matches i størrelse og aktivitetsniveau.

For med den nylige etablering af Norlys har det danske marked nemlig fået en ny stor spiller, der med over 1,5 millioner kundeforhold, 700.000 andelsejere i det jyske og dækning af 40 procent af landets areal allerede nu giver 1,1 millioner husstande adgang til højhastighedsinternet.

Jeg vil her gerne benytte lejligheden til at rose mine gode kolleger fra TDC. Trods vores markant forskellige ejerskabsstruktur, hvor Norlys er et andelsselskab og TDC ejet af danske pensionsselskaber og en australsk investeringsbank, trækker vi faktisk i samme retning.

TDC har rundet 200.000 husstande med deres fibernet, hvilket fortjener ros – det gavner nemlig ikke bare TDC og de berørte husstande, men hele markedet og dermed hele Danmark.

Vi vil åbne adgangen til digital infrastruktur
I Norlys er vi fuldt bevidste om, at vores størrelse forpligter.

Derfor har vi forpligtet os selv til at levere højhastighedsinternet til alle vores andelshavere inden 2023. Ligesom vi har vedtaget en konkret målsætning om at geninvestere vores overskud i infrastruktur, fordi vi anser det for en af vores vigtige opgaver at give tilbage til samfundet.

Næste skridt bliver, at Norlys – meget gerne parallelt med TDC – åbner for adgang til den digitale infrastruktur, altså fibernettet, så udbydere af internet, telefon og tv kan give danskerne et stort og konkurrencedygtigt udvalg af indholdsleverandører og udbydere.

Også det kan vi aktører i markedet godt løse, og det glæder vi os i Norlys meget til. Ikke kun for samfundets skyld, men også fordi vi er sikre på, at det er rigtigt fra et forretningsmæssigt perspektiv.

Parløb fordrer konkurrence
Hele forudsætningen for et digitalt samfund er, at alle danske borgere har adgang til højhastighedsinternet.

Det kræver massive investeringer i udrulningen af fibernet – ikke mindst i yderområderne, som har en risiko for at blive glemt, fordi det umiddelbart ikke er rentabelt at investere i tyndtbefolkede områder.

Læs også

Selvom vi skriver 2019, og det er over 150 år siden, at andelstanken opstod første gang, så vil vi i de kommende år se en markant udrulning af digital infrastruktur drevet af to så forskellige ejermodeller, nemlig et andelsejet Norlys og et pensionskasse- og bankejet TDC.

På mange måder et umage parløb, men et parløb, der fordrer konkurrence, udvikling og innovation.

Og hvad forventer vi så af regeringen? Ja, egentlig ikke noget. Tværtimod.

Hvis vi kan få arbejdsro til at grave fibernet ned og på lige fod med TDC og andre åbne vores net, så skal vi nok sørge for at skabe fundamentet for et digitalt samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Duedahl

Adm. direktør, Norlys amba
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00