Fransk minister opfordrer Europa til digitalt sammenhold

SAMMENHOLD: De europæiske politikere skal se at vågne op, hvis Europa skal blive en reel udfordrer til Silicon Valley. Derfor bør alle skolebørn i EU for eksempel lære at kode software, lyder det fra den franske minister for digitale anliggender, Axelle Lemaire. 

Rasmus Nielsen

De europæiske politikere skal se at vågne op, hvis Europa skal blive en reel udfordrer til Silicon Valleys status som verdens innovationsmekka. Derfor bør alle skolebørn i EU for eksempel lære at kode software, lyder det fra den franske minister for digitale anliggender, Axelle Lemaire.

I en lang periode hørte det til sjældenhederne, at man hørte opråb om mere EU-samarbejde fra en fransk politiker. Og da slet ikke et så ekstraordinært opråb, som det nu lyder fra den franske minister for innovation og digitalisering, Axelle Lemaire. Det skriver Mandag Morgen.

Historisk – og særligt op gennem 00’erne – er Frankrig tværtimod løbende blevet kritiseret for stigende protektionisme, og det er sket mere end én gang, at EU’s skiftende konkurrencekommissærer har erklæret sig for både ‘chokerede’ og ‘rystede’ over den franske enegang.

Det har de ikke længere grund til. I hvert fald ikke hvis man skal tro de klare meldinger fra Axelle Lemaire, der i dag er en af de varmeste fortalere for en usædvanlig fælles transformation på tværs af hele Europa. Under et besøg i København kort før jul opfordrede hun samtlige ministre i alle EU-landene til at få sat innovation allerøverst på den politiske dagsorden.

“Det er nødvendigt, at det bliver en del af alle ministerier, for der er ikke en eneste branche, hvor der ikke er behov for innovation, hvis gamle Europa fortsat skal klare sig,” lyder det advarende fra den canadiskfødte Axelle Lemaire, der nævner skræmmeeksempler fra både banksektoren, landbruget, forsikringsbranchen og andre sektorer, hvor hæderkronede europæiske virksomheder ikke længere kan føle sig sikre.

“Tag blot bankverdenen og alle de store banker i Frankrig. De er direkte truet af Apple Pay, Google Wallet og Facebook Pay, der reelt er deres potentielt største konkurrenter i dag. Så hvis de europæiske banker ikke tænker i nye platforme og udvikling af digitale løsninger, samt i hvordan de kan skille sig ud i den digitale verden af bankservices, så er deres forretningsmodel død,” siger hun altså i følge denne uges Mandag Morgen.

Fire indsatser
Ministeren ser fire hovedområder, hvor EU bør sætte ind og skrue op for indsatsen, hvis det skal lykkes unionen at klare sig i konkur- rencen og skabe tilstrækkelig innovation:

✳ Det første er penge – det vil sige EU-midler målrettet mod investeringer i forskning, tech og startups. Gerne i form af part- nerskaber med private.

✳ Dernæst øget uddannelse af Europas vigtigste råstof, nem- lig mennesker, som skal give europæerne de nødvendige nye kompetencer.

✳ Det tredje er fremtidens infrastruktur, hvilket vil sige data.

✳ Og endelig nævner hun åben innovation som altafgørende for, at man får skabt de bedst mulige økosystemer med de dygtig- ste forskere og udviklere i den digitale verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00