Debat

Socialdemokratiet: Billig masteleje skal gavne 5G-lune landmænd

DEBAT: En høring på Christiansborg skal handle om, hvordan 5G-netværket kan bidrage til, at danske virksomheder oplever digital vækst. Der er brug for fornuftige aftaler med kommuner og lodsejere, mener Socialdemokratiets it-ordfører.

5G-teknologien vil kunne bidrage til præcisionssprøjtning, så forbruget af pesticider kan reduceres og miljøet beskyttes, mener Socialdemokratiets Karin Gaardsted.
5G-teknologien vil kunne bidrage til præcisionssprøjtning, så forbruget af pesticider kan reduceres og miljøet beskyttes, mener Socialdemokratiets Karin Gaardsted.Foto: Henning Bagger/RItzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Gaardsted (S)
It- og teleordfører

Når 5G-netværket begynder at blive rullet ud, vil de, der køber, opleve en helt ny standard for hastighed og dataformidling.

For et par år siden vidste vi stort set intet om 5G. Siden er de internationale standarder fastlagt, og teleselskaberne kan begynde at rulle ud.

I første omgang forventer jeg, at det bliver de største byer og de største virksomheder, men det er naturligvis afhængigt af, hvor kunderne er.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For hvem vil købe?

Store firmaer er oplagte kunder
Store virksomheder med mange robotter, som med 5G vil kunne fungere trådløst, så man ikke længere skal fræse kabler ned i gulvet i produktionshallerne.

Direkte overførsel af data med en hastighed, som ikke er set før, vil helt klart gavne landbruget.

Karin Gaardsted (S)
It- og teleordfører, Socialdemokratiet

Det er oplagte kunder, fordi de fremover vil kunne spare tid, når en flytning af en robot kan ske langt hurtigere, end tilfældet er i dag.

På torsdag er jeg vært ved en høring på Christiansborg med titlen 'Hvordan sikrer vi, at 5G bliver det næste digitale boost af danske virksomheder'.

Det er helt afgørende for danske virksomheder, at de er konkurrencedygtige på det globale marked, og her vil 5G, hvis vi forstår at udnytte det forstandigt og maksimalt, være en igangsætter for, hvordan vi for alvor får gang i automatisering, anvendelse af IoT og kunstig intelligens.

Men der er også en lang række meget store virksomheder uden for byerne – landmændene. Til gengæld er der længere mellem kunderne, og den knude må man se at få løst op.

Læs også

Kan forenkle processer i landbruget
Landbruget er allerede digitalt i dag.

8.000 landmænd i Danmark bruger systemet Cropmanager, og der er altså en parathed i landbruget, som telebranchen forhåbentlig kan få et godt samarbejde ud af.

5G vil også forenkle processerne hos landmanden, når han kan slippe for at downloade programmer, overføre til usb-stik og placere den i traktorens computer.

Direkte overførsel af data med en hastighed, som ikke er set før, vil helt klart gavne landbruget.

Fornuftige aftaler til kommuner og lodsejere
Masser af data formidles hver dag mellem landmænd, landboforeninger, konsulenter og ikke mindst myndigheder, og denne mængde data vil stige hurtigt i de kommende år.

Samtidig vil landmanden kunne levere på en række andre områder, som vi i Folketinget forlanger, at han skal løse, eller som samfundet i øvrigt stiller som forventninger til landbruget.

Det drejer sig for eksempel om præcisionssprøjtning, så forbruget af pesticider kan reduceres og miljøet beskyttes.

Jo større efterspørgsel efter 5G, jo hurtigere udrulning, og hvis man samtidig kan finde fornuftige og realistiske aftaler med kommuner og lodsejere, herunder landmændene, der kan sikre en billig masteleje, så er vi godt på vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00