Debat: Kan ny EU-lov sikre virksomhedsansvar og bæredygtig selskabledelse?

Er EU-Kommissionens udspil til en ny lov om virksomhedsansvar og bæredygtig selskabsledelse vidtrækkende nok til at indfri de høje ambitioner og store forventninger? Det spørgsmål stiller Altinget Verdensmål og Altinget Erhverv i en ny temadebat.

Med en ny lov vil EU-Kommissionen have virksomheder til at sikre, at der tages hensyn til menneskerettigheder og miljøet i deres værdikæder. Det kan for eksempel gælde palmeolie i fødevarer. Billedet er fra en palmeolieplantage i Malaysia.
Med en ny lov vil EU-Kommissionen have virksomheder til at sikre, at der tages hensyn til menneskerettigheder og miljøet i deres værdikæder. Det kan for eksempel gælde palmeolie i fødevarer. Billedet er fra en palmeolieplantage i Malaysia.Foto: Lim Huey Teng/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Efter flere udskydelser præsenterede EU-Kommissionen 23. februar sit længeventede udspil til et nyt lovforslag om virksomhedsansvar og bæredygtig selskabsledelse. 

Over 250 danske virksomheder kan blive omfattet af virksomhedsansvarsloven, heriblandt Lego, Mærsk, Elgiganten og Novo Nordisk. Små- og mellemstore virksomheder er imidlertid ikke omfattet, hvilket i praksis betyder, at reglerne kun omfatter omkring én procent af virksomhederne i EU.

Med forslaget ønsker Kommissionen at forpligte virksomheder til at udvise due diligence – nødvendig omhu – over for mulige krænkelser af menneskerettigheder eller klima- og miljøsvigt i deres værdikæder samt at indføre krav om bæredygtig selskabsledelse. 

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00