Debat

Dansk Metal: EU skal sikre, at arbejdspladser bliver på europæiske hænder

DEBAT: EU trues af stormagter, der opruster produktionen af industri, teknologi og skibsfart. Hvis unionen skal stå imod fremtidens konflikter, må vi fastholde rollen som førende produktionskontinent, skriver Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal.

Da Robert Schuman lagde grundstenene til Kul- og Stålunionen i 1950, var målet at undgå intern krig. Nu kommer truslerne mod EU udefra, mener Johan Moesgaard. 
Da Robert Schuman lagde grundstenene til Kul- og Stålunionen i 1950, var målet at undgå intern krig. Nu kommer truslerne mod EU udefra, mener Johan Moesgaard. Foto: Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johan Moesgaard
EU-chef i Dansk Metal og forfatter til debatbogen ”Stemmer fra Produktionsdanmark”

"Verdensfreden vil kun kunne sikres gennem skabende kræfter, der står mål med de farer, der truer den." Sådan begyndte den franske udenrigsminister, Robert Schuman, sin famøse Europatale, som lagde grundstenen til Kul- og Stålunionen.

Baggrunden var klar. Europa havde i århundreder bekriget hinanden. Nu skulle Europas lande gifte sig ind i et europæisk fællesskab for at undgå gentagelser af fortidens krige og konflikter. Missionen er i stor stil lykkedes. EU har med succes forenet de europæiske lande i fælles projekter som for eksempel det indre marked, der ikke bare har bidraget til at sikre fred – men også sikret velfærd og velstand for borgere i byer fra Barcelona til Budapest og til Bjerringbro.

Farer fra alle sider
Vi er nu gået ind i 2020’erne, og Schumans analyse var og er meget rammende for det europæiske projekt. Men hvor farerne for Europa i 1950 i høj grad handlede om at undgå intern krig, så er fremtidens opgave en anden. Nemlig at ruste det europæiske fællesskab til fremtidens potentielle konflikter mod andre globale stormagter.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Schuman havde ret i 1950, men i 2020 er farerne ikke i lige så høj grad internt europæiske – de kommer snigende udefra. Kikkerten skal derfor ikke kun vendes fra EU-udkigsposten ned på vores eget skib, M/S Europa. Nej, kikkerten skal rettes mod horisonten og ud mod de store oceaner, så vi i tide kan opspore de globale farer, som kan true os. Dem er der desværre flere af.

For retter vi kikkerten mod øst, så gør Kina alt, hvad de kan for at trække produktion hjem. ”Made in China 2025” er en kinesisk strategi, som sigter mod, at Kina skal blive verdensførende inden for strategiske sektorer som rumfart, skibsfart, industri og teknologi inden for fem år.

Der er brug for mere af det EU og de EU-politikker, som i dag sikrer både arbejdspladser og fred på vores kontinent. Og som i fremtiden kan være med til at styrke Europa som produktionskontinent.

Af Johan Moesgaard
EU-chef i Dansk Metal

Vender vi kikkerten mod vest, så har USA under Donald Trump også erkendt vigtigheden af at fastholde produktion i USA. I Europa er der en spirende erkendelse af denne vigtighed i slipstrømmen på coronakrisen – tænk bare på værnemidler, sundhedslagre og medicin.

Men kampen handler om langt mere end sundhed. Når for eksempel Kina opkøber én af Europas store havne i Athen, så handler det for dem om at sikre forsyningskæder og strategiske opkøb i Europa. Europa må ikke sove i timen her. Vi skal være førende på teknologi og produktion, så vi bevarer arbejdspladser på europæiske hænder.

EU fungerer i sin nuværende form  
Overskriften for de næste ti år må derfor være, at Europa fortsat skal være et produktionskontinent. Ikke bare som i 1950 på kul og stål, men inden for industrien helt generelt. Det ruster ikke bare Europa godt til fremtiden. Det ruster også EU-opbakningen til fremtiden, hvis industriens ansatte i Produktionsdanmark og deres kollegaer over hele Europa kan se, at man i Bruxelles også er til for lige præcis dem og deres arbejdsplads.

Læs også

Vender vi alligevel kikkerten indad mod vores eget kontinent, så ser vi groft sagt to yderpoler i EU-debatten. EU-skeptikerne, som vil stække EU’s magt. Og føderalisterne, som mener, at svaret på EU’s udfordringer er at give EU en indsprøjtning med en masse ny magt.

Fælles for begge yderpoler er, at man ønsker at omkalfatre det EU, vi har i dag. Her er det lidt kedelige svar, at den nuværende Union faktisk har mange gode politikker til at løse de udfordringer, vi står over for. EU’s indre marked sikrer i hundredtusindvis af arbejdspladser alene i Danmark.

EU’s handelsaftaler sikrer vækst, arbejdspladser og en tættere forbundet verden. EU’s ambitiøse arbejdsmiljøregler sikrer gode arbejdspladser for danskere og europæere. Der er faktisk rigtig god grund til at bakke op om det EU, vi har i dag – snarere end at omkalfatre Unionen fuldstændigt, hvad enten det gælder ønsker fra EU-skeptikerne eller superføderalisterne. Tiden er ikke til at lave store traktatændringer.

Vender vi kikkerten tilbage mod Robert Schuman, er der derfor god grund til at rose de idéer, som var med til at føde det Europa og det EU, vi kender i dag. Og retter vi kikkerten mod fremtiden, er der brug for mere af det EU og de EU-politikker, som i dag sikrer både arbejdspladser og fred på vores kontinent. Og som i fremtiden kan være med til at styrke Europa som produktionskontinent – for det er der brug for.     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Moesgaard Andersen

EU-chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00