Debat

DF: Vi vil ikke betale for svage sydeuropæiske banker

DEBAT: Vi risikerer at ende med regningen for krak i sydeuropæiske banker, hvis vi tilslutter os EU's bankunion, skriver Dennis Flydtkjær (DF).

Det europæiske banktilsyn har kun en brøkdel af det danske Finanstilsyns muskler, skriver Dennis Flydtkjær (DF).
Det europæiske banktilsyn har kun en brøkdel af det danske Finanstilsyns muskler, skriver Dennis Flydtkjær (DF).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dennis Flydtkjær (DF) 
Skatteordfører

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at de danske skattemyndigheder er blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner.

Sidenhen er det så kommet frem, at også Tyskland og Frankrig er blevet snydt for henholdsvis 237,2 milliarder og 127 milliarder kroner. 

Det kan vi selvfølgelig ikke sidde overhørig fra politisk side. Men løsningen på den omfattende svindel med udbytteskat er altså ikke dansk medlemskab af EU's bankunion, som statsminister Lars Løkke Rasmussen peger på.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Dansk tilsyn er bedre bemandet
For det første så vil banksamarbejdet efter Dansk Folkepartis opfattelse betyde, at der afgives suverænitet til en overnational myndighed i form af Den Europæiske Centralbank (ECB).

Herefter vil det nemlig være ECB og ikke Finanstilsynet, der via en myndighedsafgørelse kan lukke danske banker og realkreditinstitutter. Noget, der vel at mærke ikke vil stille Danmark bedre i bekæmpelsen af svindel – tværtimod!

Den eneste grund, jeg kan se til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen nu bringer bankunionen i spil, er et håb om, at svindelskandalerne kan legitimere endnu et unødvendigt EU-organ.

Dennis Flydtkjær (DF)
Skatteordfører

Det europæiske banktilsyn har nemlig kun en brøkdel af det danske Finanstilsyns muskler. I det europæiske banktilsyn er de således 190 medarbejdere til at kontrollere aktiver for 42.900 milliarder euro.

Til sammenligning er man 301 medarbejdere i Finanstilsynet til at kontrollere aktiver for 7.332 milliarder kroner. Med andre ord er det mere end svært at argumentere for, at det vil styrke tilsynet med den finansielle sektor.

Dertil kan lægges, at EBA ikke fører direkte tilsyn med europæiske kreditinstitutter, modsat Finanstilsynet, der som national tilsynsmyndighed fører direkte tilsyn med de danske kreditinstitutter samt øvrige danske finansielle virksomheder.

Det er derfor en ændring af skattereglerne, og ikke et dansk indtog i EU's bankunion, der skal være svaret på sagen om omfattende svindel med udbytteskat i Europa.

Vi skal ikke redde sydeuropæiske banker
For det andet så har vi grundlæggende en stærk finansiel sektor i Danmark, som er underlagt grundig kontrol.

Læren af ikke mindst den græske gældskrise må være, at man skal være mere end påpasselig med at lægge sin skæbne i hænderne på andre landes banker. 

Går vi med i bankunionen, så risikerer vi altså at hænge på regningen for at redde svage sydeuropæiske banker.

Ud fra en helt klassisk cost-benefit-analyse giver det ganske enkelt ikke mening, at vi fra dansk side tilslutter os bankunionen.

Den eneste grund, jeg kan se til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen nu bringer bankunionen i spil, er et håb om, at svindelskandalerne kan legitimere endnu et unødvendigt EU-organ.

Jeg synes, det er ærgerligt, at landets statsminister af ideologiske årsager forsøger at udnytte en kedelig sag om skattesvindel til at snige mere EU ind ad bagdøren.

Lad os nu i stedet fokusere på det, der i virkeligheden er brug for – at lukke de huller, som er blevet udnyttet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

0:000:00