Analyse af 
Thomas Lauritzen

Tysklands nye kansler vil genstarte Europa, og det udfordrer Danmark

Enden på Merkels æra og udnævnelsen af efterfølgeren Olaf Scholz indvarsler en periode med fornyet kamp om EU’s fremtid, hvor danske interesser kan komme under beskydning i krydsilden mellem unionsføderalister og nationalister.

Socialdemokraten Olaf Scholz blev onsdag taget i ed som Tysklands nye regeringsleder. 
Socialdemokraten Olaf Scholz blev onsdag taget i ed som Tysklands nye regeringsleder. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: I dagene op til, at han onsdag blev taget i ed som Tysklands nye forbundskansler, har Olaf Scholz anstrengt sig for at sende signaler om så ophøjet en sindsro, selvudslettende forudsigelighed og kontakt med hele universet, at det vækker minder om den stilfærdige jedi-mester Yoda.

Men enhver fan af Star Wars ved, at der sker helt andre ting og sager, når Yoda holder op med at mumle og tænder for sit lyssværd.

”Tysk udenrigspolitik er en politik, der består af kontinuitet,” sagde socialdemokraten Scholz ved en international pressekonference dagen før, at det tyske parlament ved afstemning godkendte ham som afløser for den borgerlige Angela Merkel.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00