Debat: Drop de romantiske forestillinger om ældremad

DEBAT: Vi kan ikke overføre vores egne holdninger til god mad til ældres måltider, for svage ældres særlige udfordringer kræver faglig viden, skriver Ghita Parry fra Kost & Ernæringsforbundet.

Af Ghita Parry
Formand, Kost & Ernæringsforbundet

Regeringens forslag til Frit valg – bedre sammenhæng giver ældre borgere, der er visiteret til madservice, mulighed for mere frit valg hos for eksempel den lokale slagter eller kro i stedet for måltider fra den kommunale leverandør.

Og overordnet lyder det jo fint – hvis den, som modtager tilbuddet, hverken er underernæret, har problemer med at tygge eller synke sin mad, og hvis vi bare taler om et enkelt måltid. Men sådan forholder det sig jo typisk ikke. For eksempel vurderes op til 87 procent af de ældre på landets plejecentre at lide af tygge- og synkebesvær.

Se realistisk på målgruppen
Vi vil vores ældre det bedste. Også på madområdet. Derfor er det fristende udelukkende at bedømme madkvalitet ud fra det, vi alle nemt kan forholde os til, alt det sanselige som udseende, duft, og pæne og hyggelige rammer for måltidet.

Alle de parametre taler til vores følelser. Og er de opfyldt, så er det for nogle et kvalitetsstempel i sig selv. Men det er ikke godt nok. Vi er nødt til at se realistisk på målgruppen, der er visiteret til madservice.

Vi ved, at op til 60 procent af brugerne af hjemmeplejen er i risiko for at blive underernæret. Og vi ved, at undernærede ældre har svagere immunforsvar, oftere er syge, hyppigere bliver indlagt og er dyrere at behandle. Det er en dyr affære, hvis der ikke sættes systematisk ind. Både på et menneskeligt og samfundsøkonomisk plan.

Særlige krav
Det er nok i høj grad os pårørende, der besøger vores ældre i eget hjem eller på et plejecenter, som har en romantisk forestilling om kravene til et godt måltid. Men for at lykkes med god mad til ældre, kræver det, at der også er tilbud om specielle diæter og opmærksomhed på, om maden er i den rette konsistens, så den for eksempel kan synkes.

Hvad hjælper det at servere grovbrød og pyntepersille til din mor, som skuemæssigt er smukt, men som kan være livsfarligt, hvis hun ikke kan tygge og synke mad i almindelig konsistens? Og hvad nytter det at købe maden hos slagteren eller den lokale kro, hvis maden ikke er energitæt, men i stedet for leveres i så store portioner, at den bliver uoverskuelig og spises over flere dage?

Udfordringer kræver viden
Der skal være faglig viden og opmærksomhed omkring de ældres måltider. Fordi de typisk har særlige udfordringer og dermed særlige behov. De skal have den rette mad, så de undgår underernæring, og så de hurtigt kan genvinde kræfter og muskelmasse efter for eksempel en hospitalsindlæggelse eller influenza. Den viden må ikke overses i ambitionen med frit valg.

Jeg er oprigtig i tvivl om, hvorvidt den lokale slagter, kroen eller det lokale supermarked kan leve op til for eksempel særlige diættilbud på sit menukort. Det kræver faglighed om både mad og ældres behov, når man skal lykkes med gode og velsmagende måltider, som også kan spises. Det er det, som vores medlemmer er uddannede til. Og det er den viden de bruger, når de leverer mad til de ældre.

Vi skal først og fremmest tænke på borgerens behov – frem for leverandørens. For uanset hvem der leverer maden, skal den både kunne tygges og synkes. Den skal være næringsrig og passe præcis til den ældres behov. Jeg håber derfor, at vi i et samarbejde mellem de ældre, regering og eksperter kan sætte en både kulinarisk og realistisk ramme for fremtidens frie madvalg.

Forrige artikel Økologisk Landsforening: Øko-bevillinger står ved en klippekant Økologisk Landsforening: Øko-bevillinger står ved en klippekant Næste artikel Rådmand: Nye udbud af madservice skal sikre mere valgfrihed for ældre Rådmand: Nye udbud af madservice skal sikre mere valgfrihed for ældre
 • Anmeld

  Joan Højlund

  Det nytter jo ikke at maden er ernæringsrigtig

  Hvis den mad der leveres er så kedelig at den ældre ikke har lyst til at spise den, kan den jo være nok så ernæringsrigtig.
  Det kan måske forhindre velfungerende ældre i at blive underenærede hvis de får mad de kan lide.

 • Anmeld

  Evy Hejberg Nielsen

  Duften af maden betyder også noget for vores velvære

  Jeg er da enig med Ghita Parry.... at der så meget der skal taget alvorligt ift. kost og ernæring og især tygge og synkefunktion. Men jeg tro at den romantiske forestilling ikke har så meget t gør om hvem der der tilbereder middagen , men hvor ..for når man læser indlæg så vil mange gerne at det var på plejehjemmene at maden bliver tilberedt både pga. af duften men måske også for at få indflydelse på hvad der skal spises samt et muligt fællesskab i at nogle vil være i stand til at medvirke.

 • Anmeld

  Jens Ole · Pensionist

  Det rager ikke dig

  Ghita Parry, hvad jeg ,som ældre, vil spise,
  Er der andre samfundslag, end ældre, du også vil have eksperter til at vurdere - hvordan de skal spise ?
  At de skærer ned på ældreplejen er det mindste problem for mig, som efterhånden er nået den alder, hvor man må tage stilling til at det snart kan være slut. Faktisk er jeg fløjtende ligeglad med ældreplejen. For med så mange velmenende idioter som vil umyndiggøre en , fordi man er gammel, tror jeg at mit valg er, at erkende , når den dag kommer hvor jeg ikke kan klare de daglige gøremål selv. At det er tid til at sige farvel og tak for ingenting. Det kan sgu da være lige meget hvad jeg spiser, hvis jeg bare skal sidde i min egen tisble og vente på et ugentligt bad. Og er afhængig af falsk idioter som påstår at mit ve og vel ligger dem på sinde, når det egentligt bare drejer sig om at vaske sine egne hænder så man føler at man som samfundets repræsentant har gjort hvad man kunne.

 • Anmeld

  Lotte Mouritzen

  Når videnskaben mister menneskeligheden

  Jeg er ikke i tvivl om, at skribenten på alle måder har ret - ud fra en videnskabelig vinkel. Men kun, hvis vi mennesker alene spiser for at leve.
  Når jeg bliver ældre vil jeg være så umådelig ligeglad med om min mad er sund, bare den smager sindssygt godt, og fx består af fransk trøfler, pici a ragu, gode oste og godt med rødvin.

 • Anmeld

  Jesper Zeihlund

  Måske man skulle være åben for at få andre faggrupper ind

  Ingen tvivl om at der selvfølgelig skal være grundlæggende ernærings basis r ikke bare i ældres mad, men jeg må som madfaglig bare konstaterer at jeg ofte ser, at man står med en tallerken der er helt i top i forhold til det foreskrevne, men æstetisk og kulinarisk er det tæt på en parodi. Jeg har set så meget grå, brun og beige mad i tidens løb, og tænker at hvis man nu var åben for at kombinerer fagligheder- i dette tilfælde, så tænker jeg selvfølgelig på kokke, og mere overordnet gjorde brug af deres kompetence inde for smag, udseende og endelig servering, så ville man kunne komme rigtig langt - for i sidste ende, så ender det bare med at det ernærings rigtige mad ryger i skraldespanden, og så kan man vel konstaterer at den eneste der får rigtig kost er - SKRALDESPANDEN