Ny debat: Hvordan skal de klimavenlige kostråd se ud?

TEMA: Hvordan skal de nye, klimavenlige kostråd se ud, når de lanceres i januar? Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat.

Regeringen vil efter planen lancere nye, klimavenlige kostråd i januar 2021.

De nye kostråd skal balancere sundhed og klimahensyn og hjælpe danskerne til at spise mere grønt og vælge de klimavenlige alternativer i køledisken - kylling i stedet for oksekød, kartofler i stedet for ris osv. 

Danskerens fødevareforbrug udleder i dag gennemsnitligt tre ton årligt. Med de nye kostråd håber klimaministeren og fødevareministeren at skære 20-30 procent af den udledning. 

Hvordan skal de se ud?

Som inspiration og opvarmning til de nye kostråd inviterer Altinget Fødevarer et panel af aktører til at debattere udformningen af kostrådene. 

Hvordan balancerer de både klima og sundhed? Bør regeringen udforme vegetariske og veganske kostråd? Hvordan får vi danskerne til at følge kostrådene og sidst, men ikke mindst: er kostråd nok til at trække danskernes fødevareforbrug i en klimavenlig retning? 

Mød panelet her:

Else SmithElse Smidt
Speciallæge, formand for Forebyggelsesudvalget i Kræftens Bekæmpelse, medlem af bestyrelsen i Hjerteforeningen, fhv. direktør i Sundhedsstyrelsen.

 

Ghita ParryGhita Parry
Formand for Kost- og Ernæringsforbundet.

 

 

Lisel Vad OlssonLisel Vad Olsson
Politisk ordfører i Veganerpartiet.

 

 

Lise BechLise Bech 
Fødevareordfører i Dansk Folkeparti og medlem af Folketinget.

 

Rune-Christoffer DragsdahlRune-Christoffer Dragsdahl 
Formand for Dansk Vegetarisk Forening.

 

 

Leif NielsenLeif Nielsen
Direktør for DI Fødevarer.

 

 

Line Munk DamsgaardLine Munk Damsgaard
Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer.

Forrige artikel Tidslinje: Her er forløbet, der fører til Mogens Jensens afgang Tidslinje: Her er forløbet, der fører til Mogens Jensens afgang Næste artikel Brexit-toget kan nemt trille ud over afgrunden Brexit-toget kan nemt trille ud over afgrunden
Slagtermestre: Vi burde være stolte af danske dyrs vilkår

Slagtermestre: Vi burde være stolte af danske dyrs vilkår

DEBAT: Det gælder om at finde balancepunktet mellem dyrevelfærd og produktion, så dyrene har det så godt som muligt, uden det går for meget ud over økonomien. Hvis det tipper for meget til den gode side, vil det gå som i Sverige, skriver Torsten Buhl.