Analyse: Millionbesparelser på universiteter ligner spil for galleriet

STRATEGI: Regeringens finanslovsforslag skærer 300 millioner kroner af budgetterne på humaniora og samfundsfag. Men udsagn, løfter og ikke mindst hemmelige notater fra Socialdemokratiet tegner billedet af en bevidst strategi, der skal hive en meget forudsigelig kanin op af hatten.

<span><b></b>Et lækket notat fra Nicolai Wammens Finansministerium
indikerer, at regeringen aldrig har tænkt sig at spare på universiteter.</span>
Et lækket notat fra Nicolai Wammens Finansministerium indikerer, at regeringen aldrig har tænkt sig at spare på universiteter.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Henrik Moltke

Regeringens finanslovsudspil for 2020 bekræftede universiteternes bange anelser: Der er ikke sat penge af til at fortsætte det såkaldte taxameterløft på humaniora og samfundsfag. 

Det betyder, at universiteterne skal spare 290 millioner kroner, hvis ikke der findes en løsning under finanslovsforhandlingerne.

Dermed står regeringens handlinger i direkte modstrid med tidligere udsagn.

“Nu siger vi med åbne øjne, at vi forpligter os til, at det løft fortsætter. Det vil vi gerne bruge nogle penge på,” sagde Mattias Tesfaye (S) til Altinget kun en uge før valgdagen. 

Netop det citat får oppositionen og organisationer til at råbe løftebrud. Men flere ting peger i retning af, at Socialdemokratiet hele tiden har tænkt besparelserne som en politisk spillebrik.

Notat afslører strategi
Altinget kunne nemlig for cirka tre uger siden afsløre, at det hele tiden har været planen at give de 300 milioner kroner mod politiske indrømmelser fra forligspartierne. 

Et internt regeringsnotat, som Altinget var kommet i besiddelse af, afslørede, at regeringen forventer at finde pengene, men først under selve forhandlingerne. De 290 milioner kroner var nemlig del af den såkaldt forhandlingsreserve på 1,8 milliarder kroner, som regeringen har afsat til "indrømmelser i forhandlingerne om FL20". ”Heraf” – som det fremgik af notatet – ”0,3 milliarder kroner årligt til HUM-SAMF”.

Dermed ser det forudsigeligt ud, at Socialdemokratiet vil tage det stik hjem, som uddannelsesordfører Kasper Sand Kjær (S) påbegyndte, da han efter kassetjekket meldte ud, at det ikke længere var givet på forhånd, at pengene kunne findes, fordi rådighedsrummet var mindre end ventet.

Radikales Katrine Robsøe (R) mener, at regeringen har gjort taxameterløftet "til en politisk spillebrik", mens SF's Jacob Mark kalder det et "løftebrud".

Læs også

En åben dør
Siden Altinget beskrev det hemmelige notat, er puljen til forhandlingerne mellem regeringen og støttepartierne vokset fra 1,8 til 2,1 milliarder. 

Forhandlinger om finansloven for 2020 starter mandag 7. oktober. Og torsdag 3. oktober siger Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Kasper Sand Kjær, at "døren står stadig åben for, at det her bliver videreført".

"Vi lægger så op til, at hvis det skal videreføres, skal det ske efter en drøftelse med de tre andre partier," siger Kasper Sand Kjær til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00