Analyse: Røde partier snublede i brugerbetaling

ANALYSE: Uddannelsesloftet blev vedtaget i et rodet forløb, hvor modstanderne nærmest forærede Søren Pind (V) en undersøgelse af brugerbetaling. Forløbet deler røde partier i pragmatikere – og dem, der vurderer, at modstanden fejlede.

Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister fik ikke nok modstand, da han i december skulle føre det upopulære uddannelsesloft gennem Folketinget, lyder kritikken internt i rød blok.<br>
Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister fik ikke nok modstand, da han i december skulle føre det upopulære uddannelsesloft gennem Folketinget, lyder kritikken internt i rød blok.
Mads Bang

”Det var desværre skadeligt for vores modstand mod lovforslaget, at de stillede det forslag. Det er da pisseærgerligt, at debatten kom til at handle om brugerbetaling i stedet for om hvor elendig loven er.

Eva Flyvholm (EL)
Forskningsordfører
Fakta
Fem centrale dage

3. juni
V, S og DF indgår ”Aftale om finansiering af et tryggere dagpengesystem”, som rummer begrænsning af adgang til gratis uddannelse. Samme formiddag: De Radikale angriber finansieringsaftalen i Folketingssalen men stemmer for den samlede dagpengeaftale.   

9.december
Frist for ændringsforslag til loven. I udkastet til betænkning står Alternativet, Radikale og SF bag forslag om at indføre brugerbetaling.

14. december
Søren Pind melder ud, at han har et bredt flertals opbakning til at undersøge brugerbetaling.
Ændringsforslaget om brugerbetaling trækkes tilbage.
SF melder ud, at partiet alligevel ikke kan støtte Søren Pinds undersøgelse.

16. december
Andenbehandling i Folketinget, hvor en del af debatten kommer til at dreje sig om brugerbetaling. Søren Pind angriber SF for at trække støtten undersøgelsen af brugerbetaling.

19. december
Uddannelsesloftet vedtages.


Hvad skete der lige der?

Det spørgsmål stod tilbage, da loftet over nye uddannelser blev vedtaget, og julefreden sænkede sig over Uddannelsesdanmark i slutningen af december.

Søren Pinds (V) første opgave var at få en møgsag igennem Folketinget. Den nye minister skulle have vedtaget uddannelsesloftet, som begrænser muligheden for at tage flere videregående uddannelser på samme niveau.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00