Debat

Erhvervsakademier: Kære minister – lad os genopfinde ”Kongevejen”

DEBAT: Vi håber, at du sammen med os vil genfinde Kongevejen i dansk uddannelsespolitik, skriver Danske Erhvervsakademier til den nye uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers

Vi håber, at du, minister, sammen med os vil genfinde Kongevejen i dansk uddanelsespoliti, skriver Danske Erhvervsakademier.
Vi håber, at du, minister, sammen med os vil genfinde Kongevejen i dansk uddanelsespoliti, skriver Danske Erhvervsakademier.Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Lundblad og Niels Egelund
Hhv. formand for bestyrelsen og formand for rektorkollegiet for Danske Erhvervsakademier

Kære Tommy Ahlers. Stort tillykke med dit nye hverv som uddannelses- og forskningsminister. For os at se er det uden sammenligning Danmarks vigtigste ministerium. Uddannelses- og forskningsministeriet bygger fundamentet for Danmarks fremtid.

Derfor er vi hos Danske Erhvervsakademier også glade for, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har valgt en minister, der kender alt til Danmarks behov for iværksætteri, og til hvordan den fjerde industrielle revolution stiller nye og skærpede krav til både unge og voksnes kompetencer.

Som du helt sikkert allerede ved, er netop de områder nogle af de danske erhvervsakademiers spidskompetencer. Over 90 procent af vores beskæftigede dimittender ender i det private – enten i job eller som iværksættere.

Fakta
Deltag i debatten!

Alt for få unge vælger det, der i gamle dage blev omtalt som ”kongevejen” – dvs. at gå fra folkeskole over en erhvervsfaglig uddannelse og videre til videregående uddannelse.

Charlotte Lundblad og Niels Egelund
Danske Erhvervsakademier

Vi er Danmarks største VEU-udbyder til det private arbejdsmarked - og den af de tre store videregående uddannelsessektorer, hvor de studerende oplever, at IT bruges mest i undervisningen. Og så er vi stolte af, at virksomheder, der samarbejder med os, har en signifikant større beskæftigelsesvækst end andre virksomheder.

Meget går derfor godt, og vi har også netop samlet hele sektoren bag en ny strategi, der skal gøre os endnu mere agile og dygtige til bl.a. at udvikle flere af de korte og målrettede VEU-forløb, som vi oplever, at mange af vores over 10.000 samarbejdsvirksomheder efterspørger.

Hvis vi ikke får gjort op med myten, risikerer vi, at alt for få vælger erhvervsuddannelser, så den dystre forudsigelse om, at vi i 2025 vil mangle 67.000 faglærte bliver til virkelighed. 

Charlotte Lundblad og Niels Egelund

Her vil vi ikke gå i detaljer med de konkrete initiativer i strategien, men vil rejse en af Danmarks største udfordringer, som vi håber, at du vil være med til at løse sammen med os:

Alt for få unge vælger det, der i gamle dage blev omtalt som ”kongevejen” – dvs. at gå fra folkeskole over en erhvervsfaglig uddannelse og videre til videregående uddannelse.

En af grundene til det er en sejlivet myte om, at en erhvervsuddannelse giver unge en profession, mens det alene er de gymnasiale uddannelser, der giver unge et springbræt til at læse på en videregående uddannelse. Myten fører til, at alt for mange unge vælger den erhvervsfaglige uddannelsesvej fra.

Det sidste mærker vi tydeligt på de danske erhvervsakademier rundt omkring i landet. I 2010 havde næsten 14 procent af de studerende, som vi optog på de danske erhvervsakademier en EUD-baggrund. I dag er tallet faldet til omkring hver tiende.

Men som ministeren ved, er myten netop en myte. Med de rette valgfag, nogle suppleringsfag eller en EUX, er dørene åbne for videregående uddannelse, hvis unge tager en erhvervsuddannelse.

Problemet er, at hvis vi ikke får gjort op med myten, risikerer vi - både, at alt for få vælger erhvervsuddannelser, så den dystre forudsigelse om, at vi i 2025 vil mangle 67.000 faglærte bliver til virkelighed – og at alt for få af dem, der vælger en erhvervsuddannelse, tager springet og læser videre.

Det er en stort tab. Ofte oplever vi, at nogle af vores dygtigste studerende er dem med en erhvervsfaglig baggrund. Fordi de både har hænder og hoved skruet ordentligt på. Når de tager en kort - eller mellemlang uddannelse hos os, ser vi tit, at de bliver noget af Danmarks mest eftertragtede arbejdskraft – til gavn for dem selv, vores virksomheder og hele samfundet.

Misforstå os ikke. Vi er utroligt glade for, at mange unge med STX-baggrund vælger at videreuddanne sig hos os. Derfor har vi blandt andet også et ønske om at styrke deres muligheder ved at oprette et frivilligt praktikum, der kan give STX-studenter en teknisk opkvalificering, inden de begynder på deres videregående uddannelse hos os.

Men vi skal også have flere faglærte. Både i Danmark og hele vejen til enden af Kongevejen, meget gerne via erhvervsakademierne. Og selvom erhvervsuddannelserne formelt ligger hos din kollega undervisningsministeren, håber vi, at du, minister, sammen med os vil genfinde Kongevejen i dansk uddannelsespolitik, vi tror på, at vejene videre er lige så vigtige som vejen ind, når de unge skal vælge en ungdomsuddannelse


Tillykke med udnævnelsen – vi glæder os til samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Lundblad

Bestyrelsesformand, Danske Erhvervsakademier, formand, Cphbusiness
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Niels Egelund

Professor, DPU, Aarhus Uni.
lærer (Odense 1968), mag.art. i psykologi (Københavns Uni. 1976), ph.d. (1982), dr.pæd (1990)

0:000:00