Debat

Radikale: Fri adgang til uddannelse kommer Danmark til gode

DEBAT: I Radikale Venstre er vi imod brugerbetaling for uddannelse. Uddannelse er en investering, der kommer tifold igen til os som samfund. Vi mener regeringen skal afskaffe uddannelsesloftet og indrømme fejlen, skriver Sofie Carsten Nielsen fra Radikale.

Foto: Simon Skipper/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsordfører

Den frie adgang til uddannelse er en grundsten i det danske velfærdssamfund. Det kommer os alle til gode. For Radikale Venstre er uddannelse en investering i samfundet og dets borgere. Uddannelse er løsningen på, hvad vi skal leve af, og hvordan vi skal leve sammen.

Derfor er det essentielt, at vi har fri adgang til uddannelse i Danmark. Den frie adgang til uddannelse er en af grundstenene i vores velfærdssamfund. Vi er verdenskendte for vores frie adgang til uddannelse.

Den frie adgang til uddannelse giver alle danskere, ligegyldigt hvilke kår de kommer fra, mulighed for at tage en uddannelse. Dette princip vil Radikale Venstre gerne værne om.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Da regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog uddannelsesloftet lige inden jul, vidste de godt, det ville skabe problemer for de studerende. Det skaber især problemer for de studerende, som var blevet vejledt til at forfølge deres drømme ad alternative veje.

Netop dette scenarie beskrev Andrea i Politiken – Andrea lavede en plan med sin studievejleder om at færdiggøre sin bachelor i dansk, mens hun tog et sidefag i psykologi. Dette ville give hende merit til at søge ind på drømmestudiet – en bachelor i psykologi. Regeringen har indset, at mennesker som Andrea bliver fanget i det hasteindførte uddannelsesloft – og har derfor åbnet for en diskussion af brugerbetaling på uddannelse nummer to.

Det er i uddannelse, at danskerne møder hinanden på tværs af sociale skel. Det er her, man får et indblik i en del af samfundet, man ikke havde tidligere.

Sofie Carsten Nielsen (R), uddannelses- og forskningsordfører

Gør som Eva Kjer
I Radikale Venstre er vi imod brugerbetaling for uddannelse. Uddannelse er en investering, der kommer tifold igen til os som samfund. Vi mener, regeringen skal afskaffe uddannelsesloftet og indrømme fejlen, sådan som eksempelvis Eva Kjer Hansen fra Venstre også modigt opfordrer til.

Vil regeringen ikke det, vil vi gerne være med til at se på, hvordan vi kan hjælpe de mange hundrede studerende, hvis uddannelsesdrømme braste i slutningen af december. Disse studerende bliver fanget, fordi man indførte forslaget uden varsel i stedet for med det to-årige varsel, som er praksis.

Dermed kunne de studerende ikke regne med den rådgivning fra deres uddannelsesinstitutioner og de bekendtgørelser fra Uddannelsesministeriet, som de tidligere havde fået. Dem bør regeringen, DF og Socialdemokraterne finde en løsning på hurtigst muligt. Allerhelst ved at undtage dem fra uddannelsesloftet, som de ikke har haft en chance for at forberede sig på. Vi afventer aftalepartiernes melding.

Men vi vil ikke være med til at indføre brugerbetaling som princip. I Radikale Venstre mener vi, at adgangen til uddannelse skal være for alles børn. Den frie adgang til uddannelse er en grundsten i det danske velfærdssamfund.

Det er i uddannelse, at danskerne møder hinanden på tværs af sociale skel. Det er her, man får et indblik i en del af samfundet, man ikke havde tidligere. Mødet mellem mennesker fra forskellige sociale lag øger sammenhængskraften og forståelsen for hinanden. Det er i uddannelsesfællesskaberne, vi bygger broer i stedet for at grave grøfter.

Dette møde mellem borgere er essentielt for samfundet. Adgangen til fri uddannelse er essentielt for det velfærdssamfund, vi alle holder af. Fri adgang til uddannelse er en grundsøjle for det danske velfærdssamfund.

Den søjle skal vi ikke begynde at ødelægge – den skal vi udvikle, så uddannelse på alle niveauer bliver tilgængelig for mange flere. Derfor støtter Radikale Venstre ikke brugerbetaling på uddannelse.

Løsningen ligger tværtimod lige for: Drop loftet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00