Debat

SF: Venstres angreb på den frie forskning har langtrækkende konsekvenser

DEBAT: Nedprioriteringen af den frie forskning er skadelig. Den frie forskning skal ikke eksistere på bekostning af den strategiske forskning eller omvendt, skriver Jacob Mark fra SF.

En ny regering vil investere mere i fri forskning, skriver Jacob Mark, der er uddannelses- og
forskningsordfører i SF.
En ny regering vil investere mere i fri forskning, skriver Jacob Mark, der er uddannelses- og forskningsordfører i SF.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
MF og uddannelses- og forskningsordfører

Den frie forskning er vigtig for Danmark.

Den er vigtig for forskningens fødekæde, fordi ideer, man aldrig havde forestillet sig skulle blive vigtige for et samfund, pludselig bliver fantastiske forretningsideer, der kan anvendes til at gøre Danmark rigere.

Den er vigtig, fordi den skaber et forskningsmiljø, hvor forskere har plads til at arbejde med ideer, der ikke er færdigstøbt, men som med lidt held kan bidrage til en positiv forandring af vores samfund.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv [email protected]

Den frie forskning gør os rigere, klogere, og den sørger for, at dygtige forskere bliver i Danmark.

Ikke al forskning behøver at være rettet direkte mod erhvervslivet eller have et direkte formål i den industrielle sektor for at have en vigtig funktion i vores samfund.

Venstres besparelser på den frie forskning har derfor potentielt betydet, at originale forskningsideer, der kunne være blevet til banebrydende forskning, er gået tabt.

Jacob Mark (SF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Desværre skar Venstre ned på den frie forskning fra 2015-2016.

Originale ideer er potentielt tabt
Derfor var der færre forskere, der modtog bevillinger til fri forskning i 2016, og det er bestemt ikke uden betydning.

Et eksempel er, at 69 procent af forskerne finansieret af Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom vurderer, at deres forskning med meget lille sandsynlighed, eller slet ikke, var blevet gennemført uden frie midler.

Venstres besparelser på den frie forskning har derfor potentielt betydet, at originale forskningsideer, der kunne være blevet til banebrydende forskning, er gået tabt.

Besparelserne på den frie forskning har ikke kun betydning i det år, besparelserne finder sted. Eftervirkningerne er langt større. Der er ingen tvivl om, at det sætter sine spor i mange år efter.

Attraktive forskningsmiljøer er afgørende
Forskningsmiljøet påvirkes, fordi det svækkes med de færre midler, ligesom dygtige forskere kan være nødsaget til at forlade Danmark og forsøge at realisere deres ideer i andre lande.

Hvis dansk forskning fortsat skal være i verdensklasse, er det helt afgørende, at vi kan tilbyde attraktive forskningsmiljøer – hvor der er rum og midler til, at forskere kan forfølge deres originale forskningsideer.

Samtidig betyder Venstres besparelser på den frie forskning lavere succesrater.

Regnestykket er meget simpelt. Når færre forskere får mulighed for at forfølge deres ideer, medfører det alt andet lige en større sandsynlighed for, at færre ideer ender med at bidrage til positive forandringer i samfundet.

Det er i hvert fald en velbegrundet frygt, de forskningsfaglige formænd for Danmarks Frie Forskningsfond har, når de beskriver, at det kan medføre et ringe antal forskningsmæssige nybrud om bare tre til fem år som en konsekvens af, at færre forskere i front har kunnet opsøge afgørende ny viden.

Ny regering, ny prioritering
Frie forskningsmidlers andel af BNP er faldet med 40 procent. Det er udtryk for en markant nedprioritering af fri forskning.

Når en ny regering kommer til, så vil vi investere mere i fri forskning og forsøge at rette op på nogle af skaderne fra det ideologiske korstog, som Venstre indledte mod den frie forskning.

Vi ser ingen grund til, at den frie forskning skal eksistere på bekostning af den strategiske forskning eller omvendt. Vi har brug for begge dele.

Derudover vil vi lave flerårige budgetter og sikre større budgetsikkerhed i forbindelse med finanslov og fordeling af forskningsreserven, da det vil muliggøre, at mere langsigtede forskningsprojekter kan gennemføres.

Samlet set vil det være med til at øge kvaliteten i dansk forskning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00