Tommy Ahlers: Universiteter skal skabe virksomheder med milliardomsætning

DEBAT: Flere danske virksomheder skal udspringe fra landets forskningsmiljø. I fremtiden skal universiteterne skabe ti nye virksomheder på ti år, der omsætter for mindst en milliard kroner om året, mener forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Af Tommy Ahlers (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Når Altinget spørger, om vi stadig skal leve af viden, så er der kun ét svar:

Ja, for pokker.

Men viden skal også omsættes til nye produkter i virksomheder eller nye løsninger i den offentlige sektor.

Da jeg sagde ja tak til at blive uddannelses- og forskningsminister, gjorde jeg det, fordi jeg vil være med til at skabe et Danmark, som også klarer sig godt i fremtiden.

Danmark er i dag et af de stærkeste forskningslande i verden. Det skyldes ikke mindst, at Danmark hvert år investerer 1 procent af vores BNP i offentligt finansieret forskning. Det svarer til cirka 23 milliarder kroner.

Vores høje investeringer er en forudsætning for, at vi kan udvikle nye løsninger og teknologier til fremtiden.

Men mens vi klarer os bedre, end vores størrelse berettiger, når det gælder om at levere fremragende viden, kan vi stadig blive meget bedre til den innovation, der gør vores produkter og virksomheder relevante på verdensplan.

Universiteter skal skabe milliardfirmaer
Det er min vision, at Danmark også skal blive et foregangsland, når det handler om at omsætte forskningen til innovation og iværksætteri.

Om ti år ser jeg gerne, at vi har mange flere nye danske virksomheder, der udspringer fra det danske forskningsmiljø. Min ambition er, at universiteterne skal skabe ti nye virksomheder på ti år, der har en omsætning på over en milliard kroner.

Vi har allerede et godt afsæt, men det skal være endnu bedre. Derfor har jeg sat en række skibe i søen.

Jeg har spurgt en række førende internationale eksperter, om de vil være med til at vurdere og komme med anbefalinger til, hvordan vi kan videreudvikle den samlede danske indsats for vidensbaseret innovation.

Ambitionen er at skabe et økosystem for vidensbaseret innovation, der er på forkant med den teknologiske udvikling og udviklingen i iværksættermiljøerne, så vi er godt rustet til fremtiden.

Det skal også gøres nemmere at gå fra at være forsker til at blive iværksætter. Vi har forenklet erhvervsfremmesystemet og styrker indsatsen for videnbaseret iværksætteri.

Giv støtte med færre bindinger
Mens staten tidligere primært har støttet kommende iværksættere fra forskningsmiljøerne via lån og egenkapitalinvesteringer, vil vi i fremtiden i højere grad stille pengene til rådighed gennem grants fra Innovationsfonden, der har færre bindinger.

Det skal øge antallet af forskningsbaserede startups med et højt, internationalt potentiale. Vi skal også have bedre techtrans-enheder på universiteterne.

Teknologi og opfindelser skal overføres fra universiteter til virksomheder så smidigt og effektivt som muligt. Vi har sammen med universiteterne iværksat en analyse, der skal identificere de barrierer, der i dag gør det svært.

Den sidste idé, som jeg gerne vil sætte i gang, er et entreprenørskabskorps. Mange iværksættere er fascineret af forskningsverdenen, men de ved ikke, hvor de skal gå hen. Og forskerne, der står med gode idéer til nye produkter, ved ikke, hvordan de kan lave dem til gode forretninger.

Et entreprenørskabskorps kan skabe den kobling, som vi mangler. De kan give sparring på den kommercielle side af idéen og skabe mod til at tænke stort. Det vil give forskere og studerende et netværk, der kan hjælpe med at få deres idéer ud på markedet.

Danmark har potentialet til at blive lige så anerkendt på verdensplan for vores innovationsresultater, som vi i dag er for vores forskningsresultater.

Kursen er lagt, skibene sat i søen. Mine ambitioner er høje, og mulighederne er mange. Jeg ser frem til resultaterne.

Forrige artikel Magistre: Hvem gider forske, når vilkårene er så ringe? Magistre: Hvem gider forske, når vilkårene er så ringe? Næste artikel Forskere: Grønlands bæredygtige udvikling er i fare  Forskere: Grønlands bæredygtige udvikling er i fare
Indvandrere er ofte overuddannede til deres job

Indvandrere er ofte overuddannede til deres job

JOB: Indvandrere er i højere grad overuddannede til deres job end danskere. De mest overuddannede kommer fra Østeuropa. Det viser ny forskning fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. *Rettet kl. 08:58.