Villum Fonden: Dansk forskning skal være i verdensklasse

DEBAT: Dansk forskning skal løftes endnu et niveau op, og det skal være gøre ved at skabe excellente forskningsmiljøer, der både tiltrækker, fastholder og udvikler de bedste talenter, skriver Thomas Bjørnholm

Af Thomas Bjørnholm
Forskningsdirektør, Villum Fonden

Allerførst: Tillykke Tommy Ahlers med posten som uddannelses- og forskningsminister – en meget vigtig post for udviklingen af Danmark.

Og tak for et godt møde på en af dine første arbejdsdage. Hos Villum Fonden er vi glade for, at du udtrykte en klar ambition om, at dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet – i forlængelse af regeringens mål for dansk forskning og innovation fra december 2017.

Vi medvirker gerne – sammen med universiteterne og øvrige forskningsfinansierende fonde - til den videre debat om, hvordan vi kan fastholde og bygge ovenpå dansk forsknings høje niveau og skabe rammer, som styrker excellent forskning, sikrer attraktive forskningsmiljøer og tillader langsigtede og modige satsninger.

Dansk forskning skal være i verdensklasse
Som almennyttig privat fond er det vores særlige privilegium at kunne tænke forskningsstøtte både langsigtet og risikovilligt og – i samarbejde med universiteterne – komplementere den offentlige forskningsstøtte.

Vi fokuserer vores støtte til teknisk og naturvidenskabelig forskning omkring en række programmer med fokus på den excellente og nysgerrighedsdrevne forskning. Vi støtter de ypperste talenter – både de unge, de erfarne og dem med de vilde idéer – og hjælper med at skabe ro og mulighed for, at de kan fordybe sig i den forskning, der optager dem allermest.

Herved håber vi at bidrage til at skabe forskning, der i sidste ende "laver buler i universet" og er grundlag for nybrud, erkendelser og resultater, som kan gøre en stor forskel i samfundet.

Danmark er et lille land, som skal satse på viden i en global konkurrence, hvor kvaliteten af forskning er adgangsbilletten. Det er derfor glædeligt, at dansk forskning klarer sig godt internationalt. Det skal vi holde fast i – og bygge ovenpå.

I Villum Fonden ser vi frem til – sammen med andre forskningsfinansierende fonde, universiteter og politikere – at løfte dansk forskning til et endnu højere niveau ved at sikre gode rammer for excellente forskningsmiljøer, der både kan tiltrække, fastholde og udvikle de bedste talenter.

Forrige artikel A-kasse: Dimittenderne får ikke job, selvom man waterboarder dem A-kasse: Dimittenderne får ikke job, selvom man waterboarder dem Næste artikel Erhvervsakademier: Kære minister – lad os genopfinde ”Kongevejen” Erhvervsakademier: Kære minister – lad os genopfinde ”Kongevejen”