Debat

Dansk Metal og Terma: Ny strategi skal skabe arbejdspladser og mere eksport

Regeringens nye strategi for forsvarsindustrien er næsten uden tidsler. Men hvis de flotte ord skal blive til handling, kræver det inddragelse af industrien og et større fokus på lærlinge, udbud og veteraner, skriver Claus Jensen og Jes Munk Hansen.

Det er afgørende at sikre de rigtige hænder både i forsvaret og i forsvarsindustrien. Det kræver, at begge parter løfter opgaven med at uddanne nye lærlinge og opgradere medarbejderne, skriver Claus Jensen og Jes Munk Hansen.
Det er afgørende at sikre de rigtige hænder både i forsvaret og i forsvarsindustrien. Det kræver, at begge parter løfter opgaven med at uddanne nye lærlinge og opgradere medarbejderne, skriver Claus Jensen og Jes Munk Hansen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Claus Jensen
Jes Munk Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Fort Worth i Texas producerer Lockheed Martin nogle af verdens mest avancerede kampfly, de såkaldte F35-fly. Fabrikken er kilometerlang, og den avancerede produktion kræver naturligvis de rigtige hænder og hoveder blandt de ansatte.

Her går der faktisk i perioder unge danske lærlinge rundt, ligesom danske virksomheder er helt fremme i førerfeltet som underleverandører til produktionen. Det kan vi være stolte af i Danmark blandt både arbejdsgivere og lønmodtagere. Men skal Danmark også i fremtiden have de rigtige hænder, hoveder og virksomheder i forsvarsindustrien, kræver det politisk fokus.

De seneste 20 år er der nemlig vokset en ikke ubetydelig forsvarsindustri op i Danmark, og i dag er den danske eksport af højteknologisk forsvarsmateriel vokset til at være en milliardindustri, der beskæftiger mange tusinde danskere med alt fra industriproduktion til avanceret softwareudvikling.

Regeringens strategi har ikke mange tidsler i vore øjne, men det er afgørende, at alle parterne inddrages i at omsætte ordene i strategien til handling.

Claus Jensen og Jes Munk Hansen
Hhv. forbundsformand i Dansk Metal og adm. direktør i Terma

I modsætning til andre lande, så lever danske forsvarsvirksomheder ikke alene af at producere til det danske forsvar. Langt hovedparten af produktionen eksporteres, og ordrerne vindes på det internationale marked i skarp konkurrence.

Forsvarsindustrien i Danmark kan ikke leve uden det danske forsvar og ikke mindst det stærke samarbejde, der er mellem industri og forsvar. Derfor var det helt afgørende, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) for mindre end en måned siden præsenterede en spritny strategi for den danske forsvarsindustri.

Lærlinge, udbud og veteraner skal prioriteres

Der er tre væsentlige punkter, som vi ønsker at fremhæve. En af de væsentligste årsager til, at danske forsvarsvirksomheder vokser og har succes, er nemlig nogle af de unikke kompetencer, vi har.

Det er helt afgørende, at vi også fremover har de rigtige hænder – både i forsvaret og i forsvarsindustrien. Det kræver, at begge parter løfter opgaven med at uddanne nye lærlinge og opgradere medarbejderne – og at medarbejdere kan vandre mellem forsvaret og industrien.

Som for eksempel Terma, der er i førerfeltet, når det gælder om at tage lærlinge. I regeringens nye strategi åbnes eksempelvis for nye muligheder for delelærlinge. Det er i den grad positivt. Husk på, at forsvarsindustrielle arbejdspladser typisk er højteknologiske, højt specialiserede og ofte godt lønnede arbejdspladser. Dem har vi brug for flere af.

LÆS OGSÅ: Danske Maritime: Regeringens nye strategi er et nybrud for forsvarsindustrien

Det andet punkt handler om en fornuftig tilgang til udbud. Strategien fastslår klart og tydeligt, at den danske industri skal kunne levere kritiske maritime og forsvarsindustrielle produkter og services. Her er det afgørende, at Danmark nu – naturligvis inden for EU-rettens rammer – tænker industriarbejdspladser og sikkerhed sammen, for de to ting går i den grad hånd i hånd. Med en stærk forsvarsindustri i Danmark bliver vi også et mere sikkert land at leve i.

Det tredje punkt handler om et styrket samarbejde om veteraner. Vi ser det som en helt naturlig del af samarbejdet mellem forsvaret og industrien at inddrage indsatsen for veteraner. Mange af forsvarets medarbejdere har haft en god karriere i vores værn, og deres kompetencer kan og skal bruges i højere grad i det civile, for eksempel i forsvarsvirksomhederne.

Netop samspillet mellem forsvarsindustri og den øvrige industri har et stort potentiale for at blive endnu stærkere.

Claus Jensen og Jes Munk Hansen
Hhv. forbundsformand i Dansk Metal og adm. direktør i Terma

Tidselfri strategi skal omsættes til handling

Derudover indeholder strategien også en række andre initiativer med større fokus på teknologi, bedre muligheder for innovationssamarbejder og eksport samt støtte til dansk deltagelse i den europæiske forsvarsfond, EDF.

Regeringens strategi har ikke mange tidsler i vore øjne, men det er afgørende, at alle parterne inddrages i at omsætte ordene i strategien til handling.

Danske forsvarsvirksomheder udvikler og producerer højteknologi med materialer og metoder, som i høj grad også kan komme andre danske virksomheder til gavn. Forsvarsindustrien er på forkant med kunstig intelligens, de nyeste materialer, avanceret cyberteknologi og meget andet. Netop samspillet mellem forsvarsindustri og den øvrige industri har et stort potentiale for at blive endnu stærkere.

Der er et stort potentiale for at løfte dansk forsvarsindustri i de kommende år og ad den vej skabe endnu flere gode, højteknologiske arbejdspladser og øge eksporten endnu mere. Det kræver, at vi arbejder sammen og tænker klogt og langsigtet. Set med virksomhedernes og medarbejdernes briller er regeringens nye strategi et rigtig godt udgangspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00