Temadebat: Hvordan skal Forsvaret prioritere sit internationale engagement i fremtiden?

Skal Forsvaret i fremtiden både kunne deltage i det kollektive Nato-forsvar, EU-missioner og USA-ledede missioner i fjerne egne, og hvordan bør Forsvaret i så fald vægte mellem de tre INTOPS-prioriteter? De spørgsmål stiller Altinget Forsvar i en ny temadebat.

Som del af en amerikansk-ledet indsats for maritim sikkerhed har Danmark sendt en fregat til Det Røde Hav.
Som del af en amerikansk-ledet indsats for maritim sikkerhed har Danmark sendt en fregat til Det Røde Hav.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Danmarks ekspeditionsforsvar lader til at få kniven i det nye forsvarsforlig, hvor tilbagekomsten af blandt andet et territorialforsvar er på tegnebrættet.

Ukrainekrigen er uomtvistelig katalysator for denne udvikling og de kommende massive investeringer i Forsvaret. Krisen i Det Røde Hav, hvor den iransk-støttede Houthi-bevægelse angriber internationale fragtskibe, er dog imidlertid en påmindelse om, at Danmarks interesser og forpligtelser fortsat kan ligge langt fra vores eget nærområde.

Som del af en amerikansk-ledet indsats for maritim sikkerhed har Danmark sendt en fregat til Det Røde Hav, ligesom vi i mange år har haft soldater udstationeret ved Natos fremskudte tilstedeværelse i Baltikum.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00