Debat

V: KommuneKredit er blevet en sovepude

DEBAT: Det er et stort problem, at kommunalt ejede forsyningsselskaber ofte har adgang til markant bedre lånevilkår end andre forsyningsselskaber, mener Thomas Danielsen (V).

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen
Klima- og energiordfører for Venstre

I regeringen arbejder vi hårdt på at opretholde forsyningssikkerheden og sikre fair priser for forbrugerne. For os er det forbrugerne, der kommer i første række.

Derfor drejer en stor del af regeringens forsyningsarbejde sig om at opstille rammevilkår, der kontinuerligt øger forsyningsselskabernes økonomiske incitament til at levere mest kvalitet for pengene.

Lån afspejler ikke markedet
Med en incitamentsbaseret regulering af forsyningssektoren øges motivationen til at effektivisere, hvilket vil føre til færre omkostninger i forsyningsselskaberne og dermed billigere forsyning til forbrugerne. Det lyder jo umiddelbart meget positivt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Men på nuværende tidspunkt udfordres omkostningseffektiviteten af lånevilkårene i forsyningssektoren. De meget favorable lånemuligheder hos KommuneKredit afspejler ikke markedet, og det er et stort problem. De billige lån er blevet en sovepude!

Det eneste incitament, der styrkes med så lempelig en risikovurdering, er forsyningsselskabernes incitamentet til overinvestering. Og så ender regningen altså på forbrugernes bord. Det ønsker vi ikke i regeringen.

Det eneste incitament, der styrkes med så lempelig en risikovurdering, er forsyningsselskabernes incitamentet til overinvestering. 

Thomas Danielsen (V)
Klima- og energiordfører

Ikke et endeligt farvel
Det er uhensigtsmæssigt, at kommunalt ejede forsyningsselskaber ofte har adgang til markant bedre lånevilkår end andre forsyningsselskaber. Det skaber et ubalanceret grundlag for investeringsbeslutninger i sektoren.

Med forsyningsstrategien foreslås ikke et endeligt farvel til KommuneKredit. Og lad mig også her understrege, at målet ikke er at privatisere forsyningssektoren. Men eftersom der ikke eksisterer en klar afgrænsning af, hvilke aktiviteter der er kommercielle og konkurrenceudsatte eller klare rammer for fastsættelse af garantiprovisionen, er det afgørende at sikre, at de kommunale lån og garantier ikke skaber unfair konkurrence, der i sidste ende fratager forbrugerne prisbesparelser.

Lad os i stedet sikre, at investeringerne, der foretages i forsyningssektoren, er sunde og rentable, så forbrugerne slipper for at agere bank for forsyningsselskabers overinvesteringer.

Flere markedsbaserede incitamenter
Den teknologiske udvikling har fundet fodfæste i forsyningssektoren og optimeret sektoren markant til glæde for såvel borgere som virksomheder. Derfor er det kun rimeligt at opstille krav til sektoren, der afspejler teknologiens og markedets løbende udvikling, så vi sikrer, at borgere og virksomheder fortsat mærker de forbedringer, forsyningssektoren gennemgår.

Effektiviseringskravene til forsyningssektoren skal derfor understøtte overgangen fra en regulering, hvor alle omkostninger kan opkræves fra forbrugerne, til en regulering drevet af incitamenter for at effektivisere og opnå økonomiske gevinster.

Derfor er budskabet klart: Lad os skrue op for de markedsbaserede incitamenter, så vi kan skrue ned for forbrugernes priser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00