Astrid Krag: Barnets lov kan lette sagsbehandlingen i kommunerne

Q&A: Med Barnets Lov skal børnenes rettigheder og behov i anbringelsessager vægtes højere end forældrenes, mener regeringen. Loven vil samtidig lette sagsbehandlingen i kommunerne, vurderer socialministeren.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Jeg tror, det vil være en styrkelse at få samlet socialrettens bestemmelser i én lovgivning, i stedet for at vi har lovgivning, vi har reformeret og justeret og bygget ovenpå gennem mange år.

Astrid Krag
Social- og indenrigsminister, Socialdemokratiet

Regeringens ambition om flere tvangsanbringelser skal blandt andet opfyldes ved at lave en samlet lov, der skal vægte barnets behov i anbringelsessager højere end forældrenes ret.

Det forklarede statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde på Marienborg, hvor hun fremlagde regeringens prioriteter for den kommende politiske sæson.

Altinget Social fangede efter pressemødet social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) for at få svar på, hvorfor der er behov for en ny anbringelsesreform, og hvorfor regeringen mener, at de eksisterende reformer på området ikke har været tilstrækkelige.

Dokumentation

Sådan vil regeringen eksekvere planen for flere anbringelser:

Mandag 13. januar efter årets første regeringsseminar på Marienborg præsenterede statsministeren og social- og indenrigsminister Astrid Krag deres tanker for, hvordan regeringen vil nå i mål med ambitionen om flere tidlige anbringelser af udsatte børn.

Det skal en ny Barnets Lov blandt andet sikre.

Grundprincippet i loven skal ifølge regeringen være, at barnet sættes først. Det betyder, at indsatsen over for barnet skal tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet, og ikke, hvad der måtte takseres som den mindst indgribende indsats hos forældrene.

Regeringen har ikke præsenteret alle elementerne i Barnets Lov endnu, men meddelte på Marienborg, at loven ifølge dem bør indeholde følgende:

  • Anbringelse uden for hjemmet skal ikke være sidste udvej

  • En vetoret til børnene, der sikrer barnet retten til at afvise samvær og kontakt med deres biologiske forældre

  • Et opgør med stigmatiserende begreber i lovgivningen: Udsatte børn skal eksempelvis ikke længere have en aflastningsfamilie, men i stedet en venskabsfamilie.

Derudover meddelte regeringen, at en samlet reform af anbringelsesområdet blandt andet kommer til at indeholde følgende:

  • Øget refusion for kommuner i dyre enkeltsager. Derudover mulighed for at pulje udgifterne i en anbringelsessag for en søskendeflok til én samlet refusionssag.

  • Plejebørn skal lettere kunne adopteres af deres plejefamilie.

Regeringen forventer at kunne præsentere et samlet udspil senere på året.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriets faktaark 'Barnet først'.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00