Radikale vil sikre anbragte unge fast bolig langt ind i voksenlivet

INTERVIEW: Det skal være en fast del af aftalen mellem myndigheder, forældre og den anbragte, at man er sikret fast bolig frem til man fylder 25, foreslår R. Partiet kan godt se sig selv i en aftale, der fører til flere anbringelser, så længe det ikke er et mål i sig selv.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Anbragte unge skal garanteres en fast bolig frem til de fylder 25. 

Som anbragt ung skal man ikke se ind i situation før sin 18 års fødselsdag, hvor man skal pakke sine ting, fordi man skal forlade sin plejefamilie eller det sted, man er anbragt, hvis det er et sted, man godt kan lide at være, og det går godt.

Henrik Vinther
Socialordfører, Radikale

Sådan lyder et af hovedpunkterne i Radikales udspil til den reform af anbringelsesområdet, som regeringen indtil videre har lagt op til skal gå under navnet 'Børnene Først'.

Partiets socialordfører, Henrik Vinther, kalder forslaget et af de vigtigste aftryk, der skal være med i en aftale om reformen, hvis partiet skal lægge stemmer til en aftale.

Dokumentation

Her er delelementerne i Radikales anbringelsesudspil
Radikale ønsker at etablere en national handlingsplan for den gode anbringelse. Handlingsplanen skal bygge på opfattelsen om, at anbragte unge er helt almindelige unge, der har ret til et helt liv med ro og kontinuitet.

Til at realisere det har partiet en lang række forslag:

- Der skal opstilles tydelige mål for skole, uddannelse og job. Målene skal nedfældes i en samarbejdsaftale mellem den anbragte, de biologiske forældre, plejeforældrene, skolen og sagsbehandleren.

- Lettilgængelig adgang til rådgivning i alle kommuner: Det anbragte barn og familien skal kunne få rådgivning undervejs i anbringelsen via en alliance mellem frivillige og sociale organisationer på området.

- Alle anbragte unge skal have ret til en betydende voksen. Det kan eksempelvis være en plejefamilie, en pædagog eller en frivillig fra civilsamfundet. Partiet vil gøre det muligt at frikøbe en pædagog eller lærer i nogle timer.

- Del-adoption skal gøres muligt. Adoptionsformen skal ikke betyde afbrudt kontakt med de biologiske forældre.

- Det rigtige match mellem en anbragt ung og et anbringelsessted skal sikres gennem screening: Screeningen skal foretages af højt specialiserede socialpædagogiske institutioner på regionsniveau.

- Der skal mere viden om, hvad der virker på anbringelsesområdet. Derfor vil partiet afsætte 35 millioner til forskning i effektive og holdbare anbringelser.

- Anbragte unge skal sikres en bolighjem-garanti frem til de fylder 25 år (se artiklen for uddybning).

- Der skal sikres bedre vilkår for plejefamilier i form af ret til uddannelse, bedre screening og "ordentlig aflønning".

- Anbragte unge skal have ret til SU.

- Pædagoger, lærere og socialrådgiveres kompetencer til at spotte børn, der mistrives, skal styrkes. Partiet foreslår samtidig, at alle skoler skal have AKT-medarbejdere, der kan få rådgivning hos en regional enhed. 

Kilde: Radikale Venstre.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00