Mette Bock: Med medieforliget bliver lokale og regionale medier styrket

REPLIK: Det er en del af medieudspillet, at regionale og lokale medier skal styrkes. De digitale nyhedsmedier, også de regionale og lokale, skal nemlig momsmæssigt ligestilles med de trykte medier, skriver Mette Bock (LA).

Af Mette Bock (LA)
Kulturminister og kirkeminister

Kristendemokraternes Isabella Arendt interesserer sig mere for indhold end for udseende, også når det drejer sig om medier.

Kristendemokraterne er optagede af, at alle borgere sikres adgang til kvalitetsindhold, og at information, oplysning og dannelse ikke kun er for dem, der har råd.

Med det afsæt kritiserer hun regeringens medieudspil.

Det er mig en glæde at oplyse, at regeringen er stærkt optaget af, at alle i dette land skal have adgang til troværdigt, dansk kvalitetsindhold.

Men det skal ske på en ny tids præmisser. Vi vil have sminken væk. 

Finansieringsgrundlaget for dansk digital indholdsproduktion er solidt – alene i perioden fra 2010-2016 er omkostningerne til køb og produktion af dansk audiovisuelt indhold vokset 1,4 milliarder kroner. 

Jeg er derfor lodret uenig i, at kvalitetsindhold kun kan produceres og distribueres af offentligt ejede eller finansierede medier. Krisen er ikke en indholdskrise. 

Men hvad nytter det, at det gode indhold produceres, hvis borgerne ikke bruger det?

Derfor skal indholdet være der, hvor borgerne er, og det gode børneindhold skal samles på en app eller en digital platform, hvor børn og deres forældre nemt kan finde det.

Uanset om producenten er DR eller en privat medievirksomhed, der har fået medfinansiering via den nye, store public service pulje.

Mediestøtten forskydes til regionale og lokale medier
Hverken DR eller TV 2 forsvinder fra landkortet, som man ellers kunne tro, når man læser Arendts indlæg.

TV 2 vil tværtimod få en medejer, der både strategisk og økonomisk kan sikre udvikling af stationen i de kommende år. Og TV 2's public service-forpligtelser vil blive fastholdt. 

Hvad angår de regionale og lokale medier er det en del af udspillet, at de skal styrkes. De digitale nyhedsmedier, også de regionale og lokale, skal momsmæssigt ligestilles med de trykte medier.

Vi vil forskyde mediestøtten fra de landsdækkende til de regionale og lokale medier, og vi ønsker som noget nyt at støtte de uge- og distriktsaviser, der allerede i dag kommer gratis ud i alle husstande og i stigende omgang indeholder lokalt forankret kvalitetsjournalistik.

DR vil fortsat få mere end tre milliarder kroner om året. Det er der ingen anden dansk kultur- eller medieinstitution, der får.

Og samtidig skal DR forpligtes til at stille sit stof til rådighed for andre.

Det kunne for eksempel indebære, at hjemmesiden folkekirken.dk, hvis ejerne er interesserede og afregner rettigheder med videre, kunne lægge DR's programmer om tro og eksistens på folkekirken.dk og dermed sikre, at flere brugte det. 

Så jo, Isabella Arendt, vi har et klart fokus på dansk, troværdigt kvalitetsindhold. Og vi glæder os over, at flere producerer endnu mere af dette, da medieudbuddet øges så markant i disse år. 

Forrige artikel Iværksætter om forenklingsudvalgs-rapport: Snusfornuftig og udramatisk Iværksætter om forenklingsudvalgs-rapport: Snusfornuftig og udramatisk Næste artikel L&F: Radikal forenkling af erhvervsfremmesystemet er tiltrængt L&F: Radikal forenkling af erhvervsfremmesystemet er tiltrængt
 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Åbent brev til Kultur og Kirkeminister Mette Bock

  Isabella Arendt! Har vist ramt dit medieprojekt lige i mellemgulvet!
  Nå - men du læser sikkert de kommentarer der kan komme som følge af din orientering om dette medieforligs herligheder!?

  Derfor, dette åbne brev til ministeren!
  Mit spørgsmål, som jeg håber du vil ulejlige dig med at besvare!?

  Ved introduktionen til medieforliget, er der i et underliggende bullitpoint angivet et salg på 40% af TV2 og i den forbindelse, nævnes det at kommissionen har været ind over.
  Formoder vi taler om EU-kommissionen, men uagtet dette, hvorfor og med hvilken begrundelse?

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Endnu mere Anders And TV - rædselsfuldt

  Der skal sendes vognlæs fulde af journalistiske filmhold ud i verden for at orientere danskerne om hvordan verden ser ud. Først og fremmest Asien selvfølgelig. Så vidt jeg ved har DR en enkelt journalist til at dække 3/4 af verden og slet ingen filmhold. Katastrofalt ringe.

  Fake news burde være være det som kunne have fået politikerne ud af tornerose-søvnen. Men nej - hæld flere milliarder ud til ligegyldige rapporter om ambulanceruten. Og så kan vi alle sidde tilbage med tomme hoveder.

 • Anmeld

  Annette Landstrøm · Borgen i Danmark

  Anders And TV

  Tak til Claus Sønderkøge. Du rammer plet.

 • Anmeld

  Per Vingaard Klüver

  Udomssnak

  Mette Bock peger i sit svar (og talrige gange i dew sidste dage) at mængden af danskproduceret medieindhold er voksende. Det er rigtigt - men kvantitet er altså ikke kvalitet, og tallene siger intet om, hvad væksten i medieindhold består af. Og faktum er at regionerne vil blive udsat for et betragteligt sparekrav (nedskærin). Der snakker ministeren udenom. Og faktum er også, at omkring 400 mio kr. fjernes fra dansk public service. Også der tier Mette Bock. Og endelig giver hun det indtryk, at private og kommercielle udbyder står i kø for at tilbyde danskproduceret public service - det er der ingen belæg for, og selv hvis det var tilfældet, så vil de altså tjene penge på det. Så det bliver kun for dem, der kan betale!

 • Anmeld

  Erik Fallesen · Pensionist

  Bedre og billigere tv?

  Kulturministeren får det til at lyde som om, at danskerne får både billigere og bedre tv med det kommende medieforlig, men sandheden er, at det forholder sig stik modsat. Med den nuværende licens betaler man ca. 2.500 kr om året, og for det får man får gratis adgang til DR's 7 tv-kanaler, den digitale nyhedsavis "dr.dk", plus en masse radiokanaler. I fremtiden skal danskerne til lommerne, hvis vil have god og underholdende tv.
  Undertegnede er pensionst, og har ikke råd til dyre tv-pakker, og hidtil har jeg klaret mig med min hus-antenne, der giver adgang til alle DR's kanaler. Hvis jeg fremover vil se mine yndlingsprogrammer, Bonderøven og Den store bagedyst, er jeg nødt jeg investere i en tv-pakke, der indeholder TV2 eller diverse kommercielle kanaler, for de borgerlige mener åbenbart ikke, at mine yndlingsprogrammer er rigtig public service, så dem må DR ikke ikke længere vise.
  Et abonnement på en tv-pakke vil koste mig mellem 3 og 4000 om året, altså betydeligt mere end det jeg betaler i licens for øjeblikket. Hvis man også nedlægger DR's digitale avis, "dr.dk", skal jeg oven i investere i et avisabonnement til 4- 5000 om året. Ikke nok med disse merudgifter - jeg bliver også tvangsindlagt til irriterende reklamer, ikke bare på tv, men nu åbenbart også på den udmærkede Radio24Syv, der fremover delvist skal financieres gennem reklamer.

 • Anmeld

  Annette Landstrøm · Borger i Danmark

  reklamer

  til Mette Bock. Bliver det muligt at vælge reklamer fra?

  Det er dem der betaler musikken, der vælger, hvad der skal spilles.

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Kære Mette Bock

  Ser nu i regeringens propaganda tjeneste - TV2
  Denne kamuflerede nyhed/information – Ser det måske kun, fordi det er formidlet af Ritzau!?
  Du ved efter enhver artikel – ofte midt i en artikel er der henvisning til relaterede historier – hos TV2 kan der f.eks stå ”Se også” og så finder man de relaterede artikler !?
  Men men i dette tilfælde er der ingen henvisninger til de artikler der omtale de domme der er afsagt! Afsagte kendelser hvor kravet er tilbagebetaling af ca. 6,5 – 8,0 milliarder kr. for ulovlig Statsstøtte! Da TV2 har modtaget ulovlige medie støtte – du ved - da man også er en kommercielt tv station?
  I øvrigt en position hvor TV2 – ter sig som din statsminister der i flæng er hhv statsminister for i næste øjeblik at være privat person!
  Den ene dag er man omhandlet af kravet om aktindsigt med henvisningen til at modtage licens midler for den næste dag at være en kommerciel station – hvis man vil undvige – at opfylde kravet om aktindsigt!
  I fx finansieringen af forskellige programmer!
  Nok om det – du har nu haft 24 timer og har endnu ikke besvaret dels mit og dels en anden borgers spørgsmål i denne tråd!
  Jeg er helt med på at du har travlt – alt for travlt – men du får nu yderligere en chance til en besvarelse af mit spørgsmål!!
  Alternativt er selvfølgelig at du anvender din og regeringens ”demokratiske ånd” gætter jeg på! Og beskytter dig med et sædvanligt ubegavet brug af loven om aktindsigts § 24 og §27,2
  Og så må vi jo tage den derfra – ikk?
  Men vis os nu du har mod og mandshjerte - og kan stå på mål for det du går og beskæftiger dig med!

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Selv den bedste kan fejle :)

  Glemte at indkopiere citat af Ritzaus artikel men her er den:
  Citat: af Ritzau
  Regeringen har over det seneste år arbejdet på privatiseringsplanerne for TV 2. Herunder ikke mindst, om og hvordan EU-sagerne omkring TV 2 ville kunne isoleres ved et salg. Det er der ifølge kulturminister Mette Bock (LA) kommet en afklaring på. Beslutningen om at sælge 40 pct. indledningsvis af TV 2 og bevare kontrollen – i hvert fald i første omgang – er et politisk valg og skyldes ikke forhindringer fra EU, har ministeren tildligere sagt til MediaWatch.
  Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturministeren til planerne om at lade en købsoption på de resterende 60 pct. af TV 2 indgå i et udbud af tv-stationen.
  Citat slut

 • Anmeld

  J. Jensen

  Erik Fallesen

  Nu er Lallende Alliance bygget op om tesen at jo billigere man kan drive noget offentlig, jo bedre bliver kvaliteten, men den livsløgn svinder altid ind, når den skal dokumenteres.
  Men ingen har vel nogensinde været i tvivl om partiets mediepolitik. Den fremgår af deres punkt nummer 93 i deres vrøvleprogram.

  93
  Afskaf medielicensen: Licensen skal afskaffes og erstattes med et lavt statsligt basistilskud, hvorpå man bygger et frivilligt abonnement, som danskerne kan vælge til eller fra. Mere privat finansiering af kulturen: Udgangspunktet for en liberal kulturpolitik er civilsamfundet og det frie marked. Det, der kan klare sig på borgernes eget initiativ eller på markedsvilkår, skal gøre det. Offentlig støtte kan kun komme på tale der, hvor vigtige kulturtilbud ellers ville forsvinde.

  Heldigvis for landets befolkning taber partiet alle deres kampe

 • Anmeld

  Ane Due · rengørings- og kasseassistent

  Sådan går det en når man sætter en SF-er til at lave de liberales nye medie-udspil

  Så vidt jeg kan se, fører Bocks medieudspil ikke til besparelser for befolkningen på medierne. Tværtimod.

  Bock ser ud til at ville bruge endnu flere skattekroner på medierne.

  Hun kalder det public service.

  Men det er brød og skuespil.

  Hvornår bliver det sådan, at danskerne igen selv kan bestemme hvilke medier de vil bruge?

  Altså udenom politikerne.

  Bocks medieudspil er hvad der sker når man sætter en SF-er til at lave de liberales nye medie-udspil. Medierne kommer på finans-loven. Al magt til politikerne, journalisterne, sladderkællingerne, entertainerne og alle de andre pædagoger.

  Ingen magt til befolkningen, ej heller den selv at kunne vælge hvilke medier man vil støtte.

  Befolkningen skal FØRES.

  God fornøjelse i øvrigt med at finde ud af hvilke elektroniske medier der skal have moms-fritagelse. Det bliver spændende at følge.
  Mvh

  Ane Due

  Storemosen 7,

  3050 Humlebæk

 • Anmeld

  Kasper · Endnu mere Anders And TV - rædselsfuldt

  Jeg plejer ikke at være grov!

  Jeg plejer ikke at være grov! Men Bock lyver, når hun siger at besparelserne vil styrke lokale og regionale medier! Det så vi da hun havde sin tid på JV!


  MVH
  Kasper Thompsen
  https://www.laanogsparpenge.dk/laan-500-kr/

 • Anmeld

  Analise Thompsen · Bedre og billigere tv?

  Nej du er forfejlet du er der

  Nej du er forfejlet du er der kun for egen vindings skyld, og så for at lave det endnu dyre for befolkningen du er og bliver uduelig.

  Mvh, Analise
  http://www.kreditkort365.dk/kreditkort-eller-debetkort/

 • Anmeld

  Jeppe M

  Holdning til statsstøttet TV

  Jeg synes det helt store spørgsmål er, hvor vidt det overhovedet skal være en statslig opgave at finansiere medier?. Og hvis ja, på hvilke præmisser?
  Er det ikke en tankegang, som tiden helt enkelt er løbet fra?
  MVH
  Jeppe
  http://www.gitterspecialisten.dk

 • Anmeld

  Rasmys Halk · Statsstøtte=troværdighed?

  Troværdigt TV?

  Det er interessant at læse, at man tilsyneladende mener at TV skal være helt eller delvis finansieret af staten for at være troværdige nyheder.. Hvad bygger man egentlig den holdning på?

  MVH
  Rasmus
  https://danmade.dk

 • Anmeld

  Per Klüver

  Til Rasmus Halk

  Public Service er ikke financieret af staten - men af os alle sammen. Ideen er at der er tale ommedier, der ikke er afhængig af private finansieringskilder og dermed ikke i lommerne på magtfulde pengefolk.

 • Anmeld

  Erik Fallesen

  Massive besparelser på DR's nyhedsformidling.

  Det er meget bekymrende, at besparelserne i DR først og fremmest ser ud til at ramme kernefunktionerne i public service-delen, nemlig nyhedsformidlingen. Indtil nu har DR meldt ud at DR2 Dagen lukker, og da Jens Olav Jersild er blandt de mange fyrede journalister, må man gå ud fra, at de udmærkede programmer"Jersild minus Spin" og "Jersild om Trump" ryger samme vej. Seneste nyt er, at DR vil spare ved at forkorte radioaviserne, og ved at samsende dem mellem de forskellige kanaler, selv om de henvender sig til vidt forskellige målgrupper.
  Det er da den rene foræring til konkurrenterne på TV2, især TV2 News, der må sidde og klappe i deres små hænder i disse dage. Gad vide om det var det, der var Mette Bocks hensigt?

 • Anmeld

  J. Jensen

  Massive besparelser på DR`s nyhedsformidling

  Det er ikke TV2 der klapper i hænderne. Det er de politikere med Venstre og DF i frontgruppen, der ønsker at styre den politiske nyhedsstrøm uden indblanding fra den kritiske journalistik.

 • Anmeld

  Isabella Clausen · Lokale og regionale nyheder

  Lokale og regionale nyheder

  Vi kan vel godt blive enige om, at en styrkelse af de lokale/regionale medier ikke nødvendigvis er af det dårlige? Nyheder kan jo godt være både vedkommende og autentiske, selvom der ikke nødvendigvis er en masse annoncekroner eller landsdækkende interesse hver gang?

  MVH//
  Isabella
  https://bornholmsefterskole.dk

 • Anmeld

  herta vein · PBER

  pcja

  Negotiations on the next media settlement will begin next week, and here the government and the support party, the Danish People's Party, agree that it is an admission requirement to accept the savings of 20 percent of DR.

 • Anmeld

  William · DR kan give medieforlig

  Pas fra SF

  SF's medieordfører Holger K. Nielsen ønsker ikke at give opbakning til Socialdemokratiets melding om nye medieforhandlinger efter et valg. Det vil partiet vurdere til den tid. Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard er med på at lave et nyt medieforlig, hvis folketingsvalget kommer inden nytår.


  http://news.mobile-phone.pk/

 • Anmeld

  shafiqrehman · pperbs

  reply

  You’ve made some decent points there. I checked on the internet to learn more
  about the issue and found most people will go along with your views
  on this web site.

  http://www.pakistanjobs.pk/national-accountability-bureau-nab-jobs-o304

 • Anmeld

  junaidkhan · onlineresult

  howtocode

  This is an exceptional moving article. I am essentially content with your phenomenal work.You put altogether obliging data. Keep it up. Continue blogging. Intending to inspecting your next post. Thanks

  https://howtocode.pk/10th-class-result-2019-sahiwal-board-by-roll-number/